Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

31 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (14,12-14)

‘Ελεγε ο Ιησούς και σ’αυτόν που τον κάλεσε: “‘Οταν κάνεις γεύμα ή δείπνο, μη καλείς τους φίλους σου ούτε τα αδέλφια σου ούτε τους συγγενείς σου ούτε τους πλούσιους γείτονες, μη τυχόν και σε καλέσουν κι αυτοί κι έτσι σου το ανταποδώσουν. Αλλά όταν κάνεις δεξίωση, κάλεσε τους φτωχούς, τους ανάπηρους, τους κουτσούς, τους τυφλούς. Και θα είσαι μακάριος γιατί δεν έχουν να σου ανταποδώσουν. Θα σου ανταποδοθεί όμως στην ανάσταση των δικαίων”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (του don Pino Terranova)

Να προσφέρεις ένα γεύμα, καλώντας ανθρώπους για δείπνο ή μεσημεριανό, είναι κάτι το όμορφο. Δημιουργεί χαρά και ευθυμία. Ενισχύει τις σχέσεις. Ο Ιησούς ήταν συχνά για δείπνο σε κάποιον. Και πήγαινε ευχαρίστως. Η σημερινή πρόσκληση, να μην “προσκαλέσουμε στο δείπνο” μόνο αυτούς που μπορούν να μας ανταποδώσουν είναι σοφό, και είναι ωφέλιμο για τη ζωή μας. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κάτι περισσότερο. Να προσκαλέσεις κάποιον σε δείπνο σημαίνει να “ανοιχτείς”. Να τον κάνεις να μπει στο σπίτι σου. Στο πιο οικείο μέρος σου. Στον χώρο όπου αισθανόμαστε ασφαλείς. Σημαίνει να προσκαλέσεις κάποιον να γνωρίσει την πιο αληθινή πλευρά σου.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι να  “καλέσεις κάποιον σε δείπνο” είναι κάτι περισσότερο από το να του δώσεις κάτι να φάει. Του δίνεις να φάει τον εαυτό σου. Το ορεκτικό είναι να δώσουμε το χρόνο μας. Το πρώτο πιάτο, να τον ακούσουμε. Το δεύτερο πιάτο, να τον φροντίσουμε. Το επιδόρπιο να κλάψουμε με εκείνον που υποφέρει, να γελάσουμε με εκείνον που χαίρεται. Τα ποτά που συνοδεύουν το γεύμα από την αρχή μέχρι το τέλος είναι η προσευχή. Υπάρχουν τόσοι πολλοί φτωχοί, κουτσοί, τυφλοί, παράλυτοι, που έχουν τα πάντα, αλλά δεν έχουν τίποτα. Ο Κύριος μας ζητά να φροντίσουμε και αυτούς. Και δεν έχει σημασία αν ανάμεσα σε αυτούς τους φτωχούς, τυφλούς, κουτσούς, παράλυτους, είμαι και εγώ κι εσύ. Ας μην πούμε: “Θα το κάνω όταν θεραπευτώ”.

Ας προσκαλέσουμε σε δείπνο. Ας αρχίσουμε να αγαπάμε, χωρίς να περιμένουμε πρώτα να θεραπευτούμε, ας ξεκινήσουμε τώρα, ας αγαπάμε. Θα εκπλαγούμε βλέποντας πως θα είμαστε λιγότερο φτωχοί, άρρωστοι, τυφλοί, κουτσοί και παράλυτοι όταν αρχίσουμε να αγαπάμε. Και με την προσευχή, ας φέρουμε όλους σε γεύμα και σε δείπνο στο σπίτι μας. Άτομα κοντινά. Άτομα μακρινά. Άτομα που δεν γνωρίζουμε. Ας υπηρετούμε με αγάπη. Ας στρώσουμε το τραπέζι της καρδιάς μας. Θα έχουμε πολλούς ανθρώπους στο τραπέζι μας σήμερα, ακόμη κι αν είμαστε μόνοι στο μεσημεριανό γεύμα. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε συγχώρεσέ με επειδή πάντα προσπαθώ να επωφεληθώ από τις διάφορες καταστάσεις. Ψάχνω ευκαιρίες για να βρω ανθρώπους που μπορώ να βασιστώ και να βοηθηθώ. Έτσι γέμισα τον εαυτό μου με ανούσια, άχρηστα πράγματα που δεν μπορώ πλέον να ξεφύγω. Οι άτακτες προσκολλήσεις μου είναι πολλές Κύριε. Δεν καταφέρνω να βάλω τάξη μέσα μου. Είμαι μπερδεμένος διότι αναζητώ συνεχώς να ικανοποιηθώ. Όμως εγώ ξέρω πολύ καλά ότι Εσύ είσαι ο άνθρωπος μου Κύριε. Εσύ γνωρίζεις τι με κάνει χαρούμενο, ευτυχισμένο. Σε Σένα θέλω να βασίζομαι και σε κανέναν άλλον. Εσύ είσαι η αληθινή μου ανταμοιβή. Γι’αυτό Κύριε μάθε με να μοιράζομαι με τους άλλους χωρίς να περιμένω καμία αναγνώριση ούτε ανταπόδοση. Αξίωσε με να γίνω ένας ανιδιοτελής μαθητής Σου που δεν περιμένει τίποτα από τον κόσμο αλλά όλα από Εσένα. Όσο έχω Εσένα Κύριε Ιησού Χριστέ έχω όλο τον κόσμο δίχως Εσένα είμαι ένας τρελός που έχει χάσει την ψυχή του.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Οίκος Αγίας ΜάρθαςΑ’ Κυριακή της Παρουσίας, 3 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Α’ Κυριακή της Παρουσίας, στο

“Έλα Κύριε Ιησού = Maranathà”

«ΈΛΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ = MARANATHA’». Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ     Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας ή του Ερχομού, αποτελεί «μνήμη» αιώνων ελπίδας της ανθρωπότητας

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου