Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

TΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 29ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

19 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12,39-48)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς:  Αυτό να ξέρετε: αν γνώριζε ο οικοδεσπότης σε ποια ώρα έρχεται ο κλέφτης, δεν θα άφηνε να διαρρηχθεί το σπίτι του. Κι εσείς να είσθε έτοιμοι, διότι ο Υιός του ανθρώπου θα έλθει εκείνη την ώρα που δε νομίζετε”.

Τότε ο Πέτρος του είπε: “Κύριε, αυτή την παραβολή την είπες για μας ή για όλους;” Κι ο Κύριος απάντησε: “Ποιος είναι εκείνος ο πιστός και συνετός οικονόμος, τον οποίο ο κύριός του θα τον διορίσει υπεύθυνο για τους υπηρέτες, ώστε να μοιράζει την κατάλληλη στιγμή το μερίδιο της τροφής; Μακάριος είναι εκείνος ο δούλος, που όταν επιστρέψει ο κύριός του θα τον βρει να συμπεριφέρεται μ’αυτόν τον τρόπο. Αλήθεια σας λέω: θα τον διορίσει υπεύθυνο πάνω σε όλα τα υπάρχοντά του. Αλλά αν ο δούλος εκείνος σκεφθεί μέσα του: `θα αργήσει ο κύριός μου να επιστρέψει’ κι αρχίσει να κτυπά τους υπηρέτες και τις υπηρέτριες και να τρώει και να πίνει και να μεθά, θα έλθει ο κύριος αυτού του δούλου εκείνη την ημέρα που δεν περιμένει κι εκείνη την ώρα που δε γνωρίζει και θα τον τιμωρήσει σκληρά και θα τον ρίξει στο μέρος που τιμωρούνται οι άπιστοι. Εκείνος ο δούλος που γνωρίζει το θέλημα του κυρίου του και δεν ετοίμασε ή δεν ενήργησε σύμφωνα με το θέλημά του, θα τιμωρηθεί με πολλά κτυπήματα. Αλλά εκείνος που δε γνώριζε και έπραξε αξιόποινες πράξεις, θα τιμωρηθεί με λίγα κτυπήματα. Στον καθένα που δόθηκαν πολλά, πολλά και θα ζητηθούν. Και σ’όποιον εμπιστεύθηκαν πολλά, θα του ζητήσουν ακόμα περισσότερα.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (Στοχασμός του don Pino Terranova)

            Αυτή την παραβολή την λέει για όλους. Αλλά ιδιαίτερα την λέει για εμάς τους Χριστιανούς. Ακόμη και μεταξύ μας, υπάρχουν διακρίσεις που πρέπει να γίνουν. Σε όποιον έχει δοθεί περισσότερο από άλλους θα του ζητηθεί περισσότερο. Για όλα όσα μας δόθηκαν, καλούμαστε να είμαστε “πιστοί διαχειριστές”. Ικανοί να διαχειριστούμε και να κάνουμε να καρποφορήσει αυτό που λάβαμε. Αλλά αν εμείς, που πρέπει να είμαστε εκείνο το «προζύμι» που ζυμώνει τον κόσμο, συμπεριφερόμαστε όπως οι άπιστοι συμπεριφέρονται, όπως αυτοί που δεν πιστεύουν, οι άθεοι, οι κακοί, αποτυγχάνουμε στο έργο μας ως πιστοί διαχειριστές. Πόσοι από εμάς δεν πηγαίνουν στη Θεία Λειτουργία τις Κυριακές; Πόσοι δεν εξομολογούμαστε και πλησιάζουμε στη Θεία Κοινωνία; Πόσοι δεν προσευχόμαστε και δεν μαθαίνουμε τα παιδιά μας να προσεύχονται. Πόσοι έχουν ξεχάσει τα πάντα. Έχουμε λάβει πραγματικά ένα μεγάλο θησαυρό. Δεν πρέπει να τον χάσουμε. Αλλά συχνά προτιμάτε να τον πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων, απασχολημένοι να ακολουθήσουμε και να φροντίσουμε άλλους θεούς, αντί για τον μόνο αληθινό Θεό. Αλλά δεν είναι για όλους έτσι. Υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν και διαχειρίζονται σωστά αυτό το θησαυρό. Ακόμη και με κόστος τη ζωή τους. Ένας ιερέας ιεραπόστολος είπε ότι υπάρχουν περιοχές όπου, λόγω έλλειψης ιερέων, και εξαιτίας των διωγμών, των πολέμων, μπορούν να λάβουν την Ευχαριστία ή την άφεση, μόνο μια φορά το χρόνο. Και πώς περιμένουν και ετοιμάζονται για αυτό το γεγονός! Ενώ εμείς, που κάθε μέρα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, προτιμούμε οικιοθελώς να μην το λαβαίνουμε. Υπάρχουν νέοι που, στη Συρία και στο Ιράκ, δολοφονήθηκαν προκειμένου να μην απαρνηθούν τον Ιησού Χριστό. Σε εμάς πολλοί νέοι, που έχουν χάσει πια κάθε νόημα για τη ζωή,  σκοτώνονται από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ. Πρέπει πραγματικά να αναρωτηθούμε σήμερα και να ζητήσουμε συγχώρεση. Ποια αγαθά και δώρα μου έδωσε ο Κύριος; Τι είδους διαχειριστής θέλω να είμαι; Πραγματικά δεν φοβάμαι την επίπληξή του όταν επιστρέψει; “Κύριε, αυτή την παραβολή, την είπες για μας ή για όλους;” Την λέει κυρίως για μας. Για εμάς που τον ακούμε σήμερα. Ίσως επιτρέψαμε στον κλέφτη να αποκοιμηθούμε και να μας ληστέψει το σπίτι.  Από σήμερα όμως, ας μην επιτρέψουμε αυτό να συμβεί ποτέ ξανά. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, το μόνο αληθινό αγαθό..

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, συγχώρησέ με διότι παραμέλησα τις υποχρεώσεις μου προς Εσένα. Μου εμπιστεύθηκες την αναγγελία του λόγου Σου. Μου ζήτησες να προσέχω τα αδέρφια μου στηρίζοντας τους στην πίστη τους. Μου έδωσες την αποστολή να ενισχύσω το σώμα της Εκκλησίας Σου. Δυστυχώς, Κύριε, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν τήρησα! Διότι έλεγα μέσα μου : “Πού είναι ο Κύριος; θ’ αργήσει να έρθει οπότε ας κάνω τα δικά μου” Συγχώρεσε με, Κύριε, για όλη αυτήν την συμπεριφορά μου. Δεν αξίζω να λέγομαι μαθητής Σου επειδή δεν έψαξα αρκετά βαθιά, ώστε να βρω ποιο είναι το θέλημα Σου. Βοήθησέ με ώστε να ξαναβρώ τον ζήλο μου για Σένα. Κάνε την καρδιά μου να φλέγεται από αγάπη για να αναζητώ πάντοτε το θέλημα Σου. Και φύλαξ με από τους πειρασμούς που ψυχραίνουν την αγάπη μου για Σένα

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου