Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 29ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

17 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12, 13-21)

Τον καιρό εκείνο κάποιος απ’τον κόσμο είπε στον Ιησού: “Διδάσκαλε, πες στον αδελφό μου να μοιρασθεί μαζί μου την κληρονομιά”. Κι εκείνος του είπε: “‘Ανθρωπέ μου, ποιός με κατέστησε κριτή ή μοιραστή ανάμεσά σας;” Και τους είπε: “Να προσέξτε και να φυλαχθείτε από κάθε είδους πλεονεξίας, διότι η ζωή κάποιου δεν εξαρτάται από τα υπάρχοντά του, όταν αυτός έχει αφθονία”. Τους είπε και μια παραβολή: “Τα χωράφια  ενός πλούσιου ανθρώπου έφεραν άφθονη σοδειά. Κι αυτός σκεπτόταν μέσα του: `Τι να κάμω, αφού δεν έχω πού να συγκεντρώσω τα γεννήματά μου;’ Και είπε: `Αυτό θα κάμω: θα γκρεμίσω τις αποθήκες μου και θα οικοδομήσω πιο μεγάλες και εκεί θα συγκεντρώσω όλο το σιτάρι και τα αγαθά μου και θα πω στη ψυχή μου: Ψυχή μου, έχεις πολλά αγαθά που φθάνουν για πολλά χρόνια. Ξεκουράσου, τρώγε, πίνε και διασκέδαζε’. Αλλά ο Θεός του είπε: `Ανόητε! Αυτή τη νύκτα θα σου ζητήσουν την ψυχή σου. Κι αυτά που ετοίμασες, τίνος θα είναι;” ‘Ετσι συμβαίνει σ’αυτόν που θησαυρίζει για τον εαυτό του και δεν πλουτίζει στα μάτια του Θεού

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

            Ο Ιησούς είναι πάντοτε έτοιμος να πάρει αφορμή από κάθε κατάσταση για να μας διδάξει κάποια αλήθεια η οποία ξεπερνά την σημερινή πραγματικότητα. Στο σημερινό επεισόδιο του Ευαγγελίου, ο Ιησούς ασχολείται με το ζήτημα της σωστής σχέσης που πρέπει να έχουμε με τα πράγματα που κατέχουμε.

Ένας άνδρας ζητά από τον Ιησού να είναι ο μεσολαβητής ανάμεσα σε αυτόν και τον αδελφό του. Ο Ιησούς δεν συμφωνεί να κάνει τον διαιτητή, γιατί για Εκείνον το  πιο σημαντικό είναι να βοηθήσει να κατανοήσουμε ότι τα πάντα εξαρτώνται από το Θεό, πως όλα είναι εφήμερα, και πως μόνο ο Θεός είναι ο αληθινός θησαυρός.

Η παραβολή που χρησιμοποιεί είναι πολύ σαφής. Ο πλούσιος άνθρωπος σκέφτεται καλά: η συγκομιδή είναι άφθονη και καλή, έτσι έχει ανάγκη από μεγαλύτερες αποθήκες.

Αλλά κάνει λάθος σε δύο σημεία: επικεντρώνεται στον εαυτό του και στη συνέχεια νομίζει  ότι έχει τον έλεγχο, ακόμη και για το μέλλον: Αλλά ο Θεός του απαντά: «Ανόητε! Αυτή τη νύχτα σου ζητούν την ψυχή σου,. Κι αυτά που ετοίμασες τίνος θα είναι;» Είμαστε όλοι στα χέρια του Θεού, του ευσπλαχνικού Θεού.

Ο Ιησούς δεν μιλά εναντίον των πλουσίων, αλλά χτυπά το κουδουνάκι σε όποιον συγκεντρώνει αγαθά για τον εαυτό του, δίχως να σκεφτεί τους άλλους και το Θεό. Με το θάνατο οπωσδήποτε θα αποχωριστούμε από όλα.

Σήμερα στην παύση μου για σιωπηλή περισυλλογή, ας συγκρίνω την στάση μου με αυτή του ανόητου ανθρώπου: στην προσπάθεια μου να βελτιωθεί η κατάσταση της δουλειάς μου, της ζωής μου, βαδίζω μαζί με το Θεό;  Προσπαθώ να διακρίνω το σχέδιό του για μένα; Είμαι αλληλέγγυος με τις αδελφές και τους αδελφούς μου που συναντώ στην καθημερινή μου πορεία;

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, φύλαξε με από κάθε πειρασμό της πλεονεξίας! Δεν θέλω τα πλούτη να γεμίσουν τη ζωή μου διότι δεν μου δίνουν την ευτυχία, ούτε την αληθινή ζωή μαζί Σου. Δεν επιθυμώ να βασίζομαι στα ταλέντα μου, στις ικανότητές μου επειδή αυτά δεν καθορίζουν το ποιος είμαι και τι θέλω από την ζωή μου. Οι πρόσκαιροι θησαυροί δίνουν μια στιγμιαία απόλαυση. Η δόξα αυτού του κόσμου δεν δίνει το φως της χαράς όπως τη δική Σου. Οι τιμές σε αυτόν τον κόσμο αλλά και μέσα στην Εκκλησία δεν θα μου δώσουν μια αγνή, αγαθή, καθαρή καρδιά. Αλλά εγώ θέλω να πλουτίσω τον εαυτό μου με ό,τι θέλεις Εσύ. Βοήθησε με, Κύριε, ν’ αφιερώνω μέρα με την ημέρα τον χρόνο μου για Σένα. Κάνε μου την χάρη να γίνω για Σένα ένας έμπιστος αδελφός ( ή αδελφή) και για τον Θεό Πατέρα ένας άξιος γιος (ή κόρη). Σε παρακαλώ, Κύριε, ποτέ μην αφήσεις την σχέση μας να καταρρεύσει.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου