Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

15 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12,8-12)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: όποιος με ομολογήσει ενώπιον των ανθρώπων, αυτόν  κι ο Υιός του ανθρώπου θα τον ομολογήσει ενώπιον των αγγέλων του Θεού. Αλλά αυτόν που θα με αρνηθεί ενώπιον των ανθρώπων, θα τον αρνηθώ ενώπιον των αγγέλων του Θεού.

Κι όποιος πει κάποιο λόγο εναντίον του Υιού του ανθρώπου, σ’ αυτόν θα συγχωρεθεί. Αλλά δε θα συγχωρεθεί σε όποιον βλασφημήσει εναντίον του Αγίου Πνεύματος.

Όμως, όταν σας φέρουν μπροστά στις συναγωγές και στις αρχές και τις εξουσίες, μη μεριμνήσετε πώς ή τι θα απολογηθείτε ή τι θα πείτε. διότι το ‘Αγιο Πνεύμα θα σας διδάξει εκείνη την ώρα όσα πρέπει να πείτε”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  ( Στοχασμός του don Luigi Maria Epicoco)

«όποιος πει κάποιο λόγο εναντίον του Υιού του ανθρώπου, σ’ αυτόν θα συγχωρεθεί. Αλλά δε θα συγχωρεθεί σε όποιον βλασφημήσει εναντίον του Αγίου Πνεύματος». Αυτή η έκκληση του Ιησού είναι τόσο εγκάρδια. Φαίνεται σχεδόν σαν να ήθελε να πει: «ρίξτε τα πάνω μου και δεν θα γίνει τίποτα! Αφήστε όμως το Άγιο Πνεύμα ήσυχο! Μην αγγίζετε την Αγάπη. Μη βλασφημείτε την Αγάπη που αγαπά». Γιατί βασικά αυτό είναι το Άγιο Πνεύμα: είναι η Αγάπη που έχει ο Πατέρας για τον Υιό. Eίναι η αγάπη που έχει ο Υιός για τον Πατέρα. Είναι η Αγάπη που αγαπά. Και αν για εμάς η αγάπη ρέει στις ράγες των συναισθημάτων, στον Θεό αυτή η Αγάπη είναι Κάποιος, όχι απλώς ένα συναίσθημα μεταξύ δύο ανθρώπων.

Το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας είναι η Αγάπη εν δράσει. Πολλές φορές μου ζητούν να τους εξηγήσω σε τι συνίσταται η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Συνήθως τους συνοδεύω μέχρι το παράθυρο του γραφείου μου. Υπάρχει ένα όμορφο τοπίο. Ακόμη και όταν βρέχει μπορεί κάποιος  να δεί τα βουνά, το πράσινο, τον ουρανό ή το γαλαζογκρίζο των σύννεφων που κάθονται στα βουνά. Υπάρχει τόση ομορφιά από αυτό το παράθυρο που σε συγκινεί. Αφού τους έχω δείξει όλο αυτό το τοπίο, ρωτάω “σου αρέσει;” Όλοι, μα όλοι μου λένε ότι είναι πολύ όμορφο. Τότε εγώ συνεχίζω «αυτή η ομορφιά θα συνεχίσει να υπάρχει εκεί ακόμη κι αν εγώ είμαι ένας αμαρτωλός ή ο καλύτερος των αγίων.

Αυτή η ομορφιά είναι εκεί αλλά δεν επιβάλλεται στο βλέμμα μου. Και πράγματι, θα μπορούσα να κοιτάξω έξω από αυτό το παράθυρο και να έχω τα μάτια μου κλειστά. Αποφασίζοντας να κρατήσω τα μάτια μου κλειστά, πόση ομορφιά θα έμπαινε μέσα μου;». Όλοι μου απαντούν: «Καμία». Ιδού λοιπόν τι είναι η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, είναι να στέκεσαι μπροστά στο Φως και να παραμένεις πεισματικά με τα μάτια κλειστά. Αυτό το σκοτάδι που εσκεμμένα επέλεξα εγώ δεν μπορεί να μου συγχωρεθεί γιατί η ευσπλαχνία του Θεού δεν μπορεί να με αναγκάσει να ανοίξω τα μάτια μου. Ο Θεός δεν μπορεί να μας σώσει με τη βία. πού θα ήταν η ελευθερία μας; Πού θα ήταν η αγάπη; Δεν μπορεί να συγχωρεθεί κάποιος που δεν δέχεται να συγχωρεθεί. Δεν μπορεί κανείς να αγαπήσει κάποιον που αρνείται να τον αγαπήσουν.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, συγχωρέσε με διότι σε απαρνήθηκα πολλές φορές μπροστά στους ανθρώπους. Όταν οι άλλοι με ρωτούσαν για τον Θεό ή ήταν εχθρικοί στην πίστη μου, εγώ από δειλία δεν μιλούσα ούτε τους κοίταζα. Αντί να σε υπερασπιστώ με δύναμη ή να κόψω κάθε σχέση φιλίας με αυτούς που δεν σε ακολουθούν, εγώ δεν είχα το θάρρος να ομολογήσω για Σένα δημόσια. Κύριε, θέλω να επανορθώσω, αν δεν είναι αργά επιθυμώ να μιλήσω μπροστά σε όλους τους ανθρώπους για την πίστη μου και για όλα όσα έχεις κάνει για όλους εμάς. Αν χρειαστεί θα διακόψω κάθε σχέση που είναι εμπόδιο στην δική μας σχέση. Είμαι έτοιμος, Κύριε, να κάνω τα πάντα για Σένα. Στην τελική κρίση, όπου θα κρίνεις τον κάθε άνθρωπο για τις πράξεις του, θέλω να παρουσιαστώ μπροστά Σου υπερήφανα για όλα όσα μπόρεσα να κάνω για χάρη Σου. Μπροστά Σου, θέλω η συνείδησή μου να είναι καθαρή, η καρδιά μου να χοροπηδά από χαρά, η ψυχή μου πλημμυρισμένη από ειρήνη και το πνεύμα μου υψωμένα προς Εσένα. Ένα πράγμα σου ζητώ από τώρα μέχρι την συντέλεια του κόσμου. Δώσε μου τη χαρά να εμφανιστώ μπροστά την ημέρα της κρίσεως με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου