Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

14 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12,1-7)

Τον καιρό εκείνο,  συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κόσμου, σε σημείο που να πατάει ο ένας τον άλλο, ο Ιησούς άρχισε να μιλά καταρχήν στους μαθητές του: “Προσέξτε τους εαυτούς σας από τη ζύμη των Φαρισαίων, που είναι η υποκρισία. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι σκεπασμένο και που δε θα ξεσκεπασθεί και κρυφό που δεν θα γίνει γνωστό. Για τούτο, όσα θα πείτε στο σκοτάδι, θα ακουσθούν στο φως και ό,τι είπατε στο αφτί μέσα στα εσωτερικά δωμάτια, θα κηρυχθούν πάνω στα δώματα.

Αλλά λέω σε σας, τους φίλους μου: μη φοβηθείτε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά που μετά δε μπορούν να κάμουν τίποτα περισσότερο. Θα σας υποδείξω ποιο πρέπει να φοβηθείτε: να φοβηθείτε εκείνον που μετά το φόνο έχει εξουσία να σας ρίξει στη Γέενα. Ναι, σας λέω: αυτόν να φοβηθείτε! Πέντε σπουργίτια δεν πουλιούνται για δυο δεκάρες; Και ένα απ’αυτά δεν θα ξεχασθεί από το Θεό. Κι εσάς και οι τρίχες της κεφαλής σας είναι όλες μετρημένες. Μη φοβάσθε. Εσείς διαφέρετε από πολλά σπουργίτια.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  ( Στοχασμός του don Pino Terranova)

Έχει τη γεύση της ειλικρίνειας και της αλήθειας, αυτή η περικοπή του Ευαγγελίου. Με βοηθά να σκάψω βαθιά μέσα μου. Επειδή μερικές φορές είμαστε καλοί στο να διηγούμαστε ψέματα, να αλλάζουμε την αλήθεια, ακόμα και την αλήθεια του εαυτού μας. Φοβόμαστε να μας δούμε όπως πραγματικά είμαστε. Δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε τόσο καλοί. Και ακόμη και ενώπιον του Θεού, συμπεριφερόμαστε όπως ο Αδάμ και η Εύα, που μετά την αμαρτία, καλύφθηκαν με φύλλα συκιάς. Μπορεί ένα φύλλο συκιάς να μας κρύψει μπροστά στο Θεό; Ο Θεός γνωρίζει τη γύμνια μας. Γνωρίζει τις δυσκολίες μας. Και γνωρίζει την αμαρτία μας. Δεν υπάρχει τίποτα δικό μας που μπορούμε να το κρατήσουμε μυστικό. Δεν υπάρχει αλήθεια που μπορούμε να κρατήσουμε κρυφή από το Θεό. Και αυτό μας φοβίζει. Αλλά αυτή είναι μια λάθος στάση.

Φοβόμαστε τον μόνο που δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον Θεό. Ο Θεός είναι με το μέρος μας. Πάντα. Υπέροχος λοιπόν ο καθησυχαστικός τρόπος του Ιησού που μας προσκαλεί να μην φοβόμαστε. Όχι το Θεό, αλλά εκείνον που προσπαθεί να μας κάνει να χάσουμε την ψυχή.

Διάβασα ότι στην Αγία Γραφή, “Μη φοβάσαι”, είναι γραμμένο 365 φορές. Ένα για κάθε ημέρα. Έχουμε πραγματικά μεγάλη ανάγκη από αυτή τη διαβεβαίωση. Επειδή φόβους έχουμε πολλούς. Αλλά μεταξύ αυτών δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για το Θεό, προς τον οποίο πρέπει να τρέφουμε έναν άγιο φόβο, ο οποίος  είναι ο φόβος να μην τον προσβάλουμε, γιατί είναι αγάπη. Και μας διαβεβαιώνει και μας καθησυχάζει: για το Θεό ακόμη και τα σπουργίτια είναι σημαντικά, πόσο περισσότερο εμείς. Εκείνος που μετράει τα φτερά στα σπουργίτια και σχεδιάζει τα φτερά των πεταλούδων, μετράει ακόμη και τις τρίχες του κεφαλιού μας.

Ας μην φοβόμαστε λοιπόν να πλησιάζουμε σ ‘Αυτόν όπως είμαστε. Ας το κάνουμε με ειλικρινά. Ακόμη και αν η αμαρτία μας λέρωσε, η χάρη Του θα μας καθαρίσει, έχουμε μέσα μας την ικανότητα της ομορφιάς, την ικανότητα να κάνουμε αριστουργήματα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Είμαστε ένα σπουργίτι στα χέρια του. Δεν χρειάζεται να πετάξουμε μακριά του. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, η ωραιότητα του Θεού.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, φοβάμαι αυτούς που θέλουν το κακό μου, με πληγώνουν και ετοιμάζουν ένα σωρό παγίδες για να γελάνε μαζί μου. Αυτό που με βασανίζει περισσότερο είναι ότι θα μείνω μόνος μου, απομονωμένος από τα πάντα. Το χειρότερο είναι ότι τρομάζω με την ιδέα του θανάτου. Προσπαθώ κάθε μέρα να γεμίσω τις μέρες μου διασκεδάζοντας, κάνοντας βόλτες, αγοράζοντας πράγματα για να ξεγελάσω έστω και λίγο τις ανησυχίες μου. Ωστόσο δεν τα καταφέρνω, η ψύχη μου είναι πάντα ταραγμένη κι αναζητώ λίγη ανακούφιση. Εσύ, Κύριε, μπορείς να με ξεκουράσεις μόνο αν πλησιάσω την καρδιά Σου. Γι’ αυτό, σε παρακαλώ, δώσε μου τον φόβο του Θεού ώστε να αναζητώ μόνο Εσένα. Διώξε από μέσα μου όλες τις τρομάρες μου. Ελευθέρωσε με από τη μοναξιά μου. Άφησε μόνο την γαλήνια, την γλυκιά σου παρουσία για να πορεύομαι πάντοτε μαζί Σου.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου