Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

12 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (11,42-46)

Αλλά αλίμονο, σε σας τους Φαρισαίους, διότι πληρώνετε τη δεκάτη του δυόσμου, του πήγανου και κάθε άλλου λαχανικού, αλλά αντιπαρέρχεσθε τη δικαιοσύνη και την αγάπη του Θεού. Αυτά είναι που έπρεπε να εκτελείτε και να μην παραμελείτε κι εκείνα. Αλίμονο, σε σας τους Φαρισαίους, διότι αγαπάτε την πρωτοκαθεδρία στις συναγωγές και τους ασπασμούς στις αγορές. Αλίμονό σας, διότι είστε όπως τα μνήματα που δε φαίνονται και οι άνθρωποι περπατούν πάνω τους και δε το ξέρουν”.

Του απάντησε τότε ένας απ’τους νομοδιδασκάλους και του είπε: “Διδάσκαλε, λέγοντας αυτά τα πράγματα, βρίζεις κι εμάς”. Κι ο Ιησούς είπε: “Αλίμονο και σε σας τους νομοδιδασκάλους, διότι φορτώνετε τους ανθρώπους με δυσβάστακτα φορτία κι εσείς οι ίδιοι δεν αγγίζετε τα φορτία αυτά ούτε με ένα σας δάκτυλο

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Στοχασμός του don Pino Terranova)

Το «αλίμονο σε σας» του Ιησού μου θυμίζει εκείνο, που όταν ήμασταν παιδιά, οι γονείς μας, έλεγαν μερικές φορές σε μας τα παιδιά, όταν σκόπευαν, να μας κρατήσουν μακριά από κάτι που θεωρούσαν πραγματικά κακό και επιβλαβές για τη ζωή μας και την ψυχή μας. Φυσικά, τα λόγια που διαβάζουμε σήμερα, ο Ιησούς τα απεύθυνε στους «θρησκευόμενους» ανθρώπους εκείνης της εποχής, παρόλο που ήξερε ότι δεν θα τον ακούσουν.

Αλλά σήμερα, τα απευθύνει και σε μας, σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε μια σοβαρή αμαρτία. Και έτσι ακόμη μια φορά ο Ιησούς μας προσκαλεί να είμαστε αληθινοί και να ζήσουμε μια αληθινή θρησκεία, γιατί αυτή διηγείται τη σχέση μας με τον Θεό, ο οποίος δεν αντέχει την ψευτιά και δεν μπορεί να είναι κάτι το νεκρό, η επιφανειακό, σαν ένα “ασβεστωμένο τάφο”.

“Αλίμονο σε εσάς, που πληρώνετε τη δεκάτη από το δυόσμο, το πήγανο, και από κάθε χορταρικό, και αφήνετε στην άκρη τη δικαιοσύνη και την αγάπη του Θεού”. Φαίνεται σαν να θέλει να μας πει: “Αλίμονο σε εσάς που πηγαίνετε στη Λειτουργία, απαγγέλετε το Ροδάριο”, κάνετε πολλές προσευχές και αυτό σας κάνει να νιώθετε εντάξει. Αλλά που δεν υπάρχει αγάπη σε όλα αυτά, μοιάζουν μαγικές πράξεις, σχεδόν σαν να ήταν ένας τρόπος για να αγοράσουμε “Θεό”, και να αποκτήσουμε την ευμένειά Του.

“Αυτά όμως έπρεπε να τα κάνετε, χωρίς να παραμελείτε εκείνα”. Σαν να λέει: “Αυτά είναι σωστά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, αλλά πρέπει να γίνονται με σωστή” καρδιά “, γεμάτη από αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον”. Αν τα κάνετε με αγάπη, αυτά παράγουν αγάπη, και θα μας κάνουν να ωριμάσουμε στην αγάπη. Δεν θα τα ζούμε πλέον ως ένα βάρος, όπως κάτι που πρέπει να κάνουμε, αλλά θα έχουν τη γεύση της αυθεντικότητας. Θα είναι ευλογημένες πράξεις. Γιατί εκείνη η Λειτουργία, εκείνο το Ροδάριο, η θρησκευτικότητά μας, θα έχουν την αληθινή ουσία και σε όσους μας βλέπουν, θα μιλούν για τον Θεό. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, ο Θεός που μας καθοδηγεί να κοιτάξουμε μέσα μας για να μας οδηγήσει στην αληθινή ζωή, η οποία είναι να είμαστε μαζί Του για πάντα.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Συγγνώμη, Κύριε, διότι αμάρτησα απέναντι Σου και απέναντι στους ανθρώπους. Παραμέλησα την αγάπη Σου. Δεν την καλλιέργησα όσο έπρεπε, αντί για πρώτο σε άφησα τελευταίο. Κάθε φορά προσπαθώ να δικαιολογηθώ μπροστά Σου, αλλά την αλήθεια, την γνωρίζω πολύ καλά, απλώς δεν σε επέλεξα, Κύριε, ως πρώτη μου επιλογή. Τη δικαιοσύνη Σου δεν την διέδωσα στους γύρω μου. Ασχολήθηκα περισσότερο με τα δικά μου θέματα, χωρίς να ρίξω μια ματιά στις δικές Σου υποθέσεις για να γίνω πρώτος μπροστά στα μάτια όλων. Με την συμπεριφορά μου αντί να βοηθώ τους συνανθρώπους μου, τους επιβάρυνα ακόμη περισσότερο την ζωή τους. Με τη σκληροκαρδία μου πλήγωσα όλους όσους αγαπούσα. Συγχώρεσε με, Κύριε, για όλες αυτές τις αμαρτίες μου. Βάλε τάξη μέσα μου, Κύριε, για να σ ’έχω Εσένα ως τον μόνο οδηγό μου και να επιλέξω αυτό που θα με εμπνεύσεις Εσύ. Φέρε με κοντά Σου και μη με απομακρύνεις ποτέ από Εσένα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου