Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

11 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (11,37-41)

Κι ενώ ο Ιησού μιλούσε, του ζήτησε ένας Φαρισαίος να γευματίσει μαζί του. Κι εκείνος πήγε στο σπίτι του και κάθησε στο τραπέζι. Αλλά ο Φαρισαίος όταν τον είδε απόρησε, επειδή δεν πλύθηκε πριν απ’το φαγητό. Κι ο Κύριος του είπε: “Τώρα, εσείς οι Φαρισαίοι καθαρίζετε το εξωτερικό μέρος του ποτηριού και του πιάτου, αλλά το εσωτερικό σας είναι γεμάτο από αρπαγή και πονηριά. Ανόητοι! Μήπως δεν είναι ο ίδιος εκείνος που έκαμε το εσωτερικό και το εξωτερικό; Αλλά δώστε σε ελεημοσύνη ό,τι υπάρχει μέσα και όλα σας θα είναι καθαρά.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  ( Στοχασμός του don Luigi Maria Epicoco)

«Ένας Φαρισαίος , του ζήτησε να γευματίσει μαζί του. Κι ο Ιησούς πήγε στο σπίτι του και κάθισε στο τραπέζι.».

Πιστεύω ότι και μόνο αυτή η παρατήρηση αξίζει την πλήρη προσοχή μας. Η καθέδρα που χρησιμοποιεί ο Ιησούς για να μιλήσει στους ανθρώπους είναι το τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο που κάποιος μουρμούρισε για αυτόν λέγοντας ότι «ήταν φαγάς και πότης, φίλος αμαρτωλών». Αλλά το τραπέζι του σημερινού ανθρώπου είναι το τραπέζι του Φαρισαίου. Αυτό όμως που έχει αξία για τον Ιησού είναι ο άνθρωπος και όχι η ταμπέλα που έχει. Αυτό που είναι σημαντικό για Εκείνον είναι να πλησιάσει τους ανθρώπους εκεί που βρίσκονται, στην οικειότητά τους, στο σπίτι τους, εκεί όπου η ζωή τους πρέπει να είναι πιο αυθεντική.

Αλλά το Ευαγγέλιο συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Φαρισαίος όταν τον είδε απόρησε, επειδή δεν πλύθηκε πριν απ’το φαγητό. Κι ο Κύριος του είπε: “Τώρα, εσείς οι Φαρισαίοι καθαρίζετε το εξωτερικό μέρος του ποτηριού και του πιάτου, αλλά το εσωτερικό σας είναι γεμάτο από αρπαγή και πονηριά. Ανόητοι! Μήπως δεν είναι ο ίδιος εκείνος που έκαμε το εσωτερικό και το εξωτερικό; Αλλά δώστε σε ελεημοσύνη ό,τι υπάρχει μέσα και όλα σας θα είναι καθαρά».

Και εμείς είμαστε όμηροι της εξωτερικής λογικής, της εμφάνισης και σχεδόν ποτέ δεν συνειδητοποιούμε ότι ορισμένοι λεκέδες που φαίνονται από έξω πρέπει να καθαριστούν από μέσα , όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάποια ποτήρια που παρόλο που είναι γυαλισμένα εξωτερικά, χρειάζονται γυάλισμα ειδικά στο εσωτερικό τους.

Είναι λίγο σαν να λέμε ότι τόσα πολλά προβλήματα που προφανώς έχουμε θα λυνόταν πραγματικά αν παίρναμε στα σοβαρά την εσωτερική μας κατάσταση. Σίγουρα θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε τόσους φόβους, ανασφάλειες, εγωισμούς, πληγές, μόνο αν είμασταν προνοητική για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά πρώτα από όλα μέσα μας.

Ο Ιησούς μας δείχνει έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό: «δώστε σε ελεημοσύνη ό,τι υπάρχει μέσα και όλα σας θα είναι καθαρά».

Δηλαδή, μόνο αν αρχίσουμε στα σοβαρά να αγαπάμε, τότε αρχίζουμε πραγματικά να θεραπεύουμε και να καθαρίζουμε τον εαυτό μας. Είναι η έξοδος της αγάπης που μας καθαρίζει.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, δυστυχώς πολλά πράματα τα έχουμε μάθει λάθος. Νομίζουμε ότι πλησιάζουμε τη σωτηρία της ψυχής μας αν τηρούμε τους κανόνες. Πιστεύουμε ότι κερδίζουμε μια θέση κοντά σε Σένα, αν ζήσουμε μια καλή ζωή χωρίς να βλάψουμε κανέναν κάνοντας το σωστό. Τι να τα κάνουμε όλα αυτά Θεέ μου αν δεν ανοίξουμε πρώτα τις καρδιές μας σε Σένα. Αν δεν αφήσουμε να μπεις μέσα στα ενδόμυχα της ψυχής μας για να μας διαμορφώσεις όπως Εσύ θέλεις καλλιεργώντας ολοένα και περισσότερο την φιλική διάθεσή μας προς Εσένα, την αδελφική αγάπη μας για Σένα, τότε όλα είναι μάταια, Κύριε Ιησού Χριστέ. Δεν ζητάς από εμάς μόνο να τηρούμε ή να είμαστε σωστοί ή δίκαιοι. Αλλά θέλεις η καρδιά Σου να γίνει η δική μας καρδιά, η ψυχή Σου να γίνει η δική μας ψυχή, το πνεύμα Σου να γίνει το δικό μας πνεύμα. Γι’ αυτό, Κύριε ό,τι πράττουμε ας το κάνουμε για να σε χαροποιήσουμε, ό,τι αποφασίζουμε ας το κάνουμε για να φέρει περισσότερη δόξα στο όνομα Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου