Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

20 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (14,1-6)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:

«Ας μην ταράζεται η καρδιά σας. Πιστεύετε στο Θεό, πιστεύετε και σε μένα. Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλοί τόποι διαμονής. Αλλιώς θα σας έλεγα ότι πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο; Κι αν πάω και σας ετοιμάσω τόπο, πάλι θα έλθω και θα σας πάρω κοντά μου, ώστε όπου είμαι εγώ να είστε κι εσείς. Κι όπου πηγαίνω, γνωρίζετε το δρόμο».

Του λέει ο Θωμάς: «Κύριε, δε γνωρίζουμε πού πηγαίνεις. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε το δρόμο;».

Του λέει ο Ιησούς: «Εγώ είμαι ο δρόμος και η αλήθεια και η ζωή. Κανένας δεν πάει στον Πατέρα, παρά μόνο μέσα από μένα».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Εγώ είμαι ο δρόμος η αλήθεια και η ζωή”

 

Είναι πολλοί οι δρόμοι που διασχίζουμε καθημερινά, είναι πολλοί οι δρόμοι που έχουν διαβεί οι άνθρωποι… και  οι δρόμοι γίνονται ολοένα και πιο άνετοι, πιο σίγουροι, πιο μεγάλοι… Τους διατρέχουμε ολοένα και ταχύτερα.

Την ίδια τη ζωή μπορούμε να τη  δούμε σαν μια πορεία, και  κάθε μέρα της είναι και ένας σταθμός. Πόσοι όμως έχουν την εντύπωση πως δεν ξέρουν που πηγαίνουν! Για πόσους  ο προορισμός αυτής της πορείας είναι άγνωστος… Γι’ αυτό λοιπόν, ο σημερινός Λόγος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για τον καθένα. Αντηχεί με έντονο τρόπο, γιατί είναι ο ίδιος ο Ιησούς ο οποίος παρουσιάζεται ως Οδός, Αλήθεια και Ζωή. «Εγώ είμαι  η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή». Ο Ιησούς έχει το κουράγιο να μας παρουσιαστεί ως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πορεία για όλους, μοναδική αλήθεια, μοναδική ζωή για τον καθένα.

Τι σημαίνουν τα λόγια του Ιησού: «Εγώ είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή»; Η επίγεια πορεία του Ιησού είχε έναν προορισμό, μια κατεύθυνση για την οποία θέλησε να μας φανερώσει ολόκληρη την αλήθεια, την αφθονία ζωής: ας τον ακολουθήσουμε…    Ήδη, από την Παλαιά Διαθήκη, η συνάντηση με το Θεό διαγράφεται ως μια αλήθεια που θέτει τον άνθρωπο σε κίνηση. Ας σκεφτούμε τον Αβραάμ, ο οποίος καλέστηκε να αφήσει την γη του και να πάει προς έναν τόπο, που δεν του είχε υποδειχτεί ξεκάθαρα, «….που εγώ θα σου δείξω!».

Ο Ιησούς, όταν καλεί τους μαθητές, τους λέει: «Έλα και ακολούθησέ με». Εκείνος είναι η οδός, η πορεία.

Ο Ιησούς είναι εκείνος που πρώτος διατρέχει το δύσκολο μονοπάτι της ζωής. Ο Ιησούς είναι το αναγκαίο πέρασμα για εκείνους που θέλουν να φθάσουν να έχουν ζωή σε αφθονία. Μας το είπε και την περασμένη Κυριακή «εγώ είμαι η πόρτα, εάν κάποιος διαβεί από μένα, θα σωθεί. Εγώ ήρθα ώστε να έχουν ζωή  και μάλιστα σε αφθονία».

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, ταράζεται η καρδιά μου επειδή η πίστη μου είναι λίγη. Η εμπιστοσύνη σ’ Εσένα αμφιταλαντεύεται, διότι πολλές είναι οι στεναχώριες που έχουν μαυρίσει την ψυχή μου. Αλλά Εσύ, παρά την αδυναμία μου, μου έχεις ετοιμάσει έναν τόπο, ένα μέρος όπου θα σε βρίσκω πάντα οποιαδήποτε στιγμή για να είμαστε ένα όπως Εσύ είσαι ένα με τον Πατέρα. Σ’ ευχαριστώ για όλη την στήριξή σου από τότε που ήμουνα μικρό παιδί, από την αγκαλιά της μάνας μου μέχρι σήμερα. Με φρόντιζες και με πρόσεχες σαν να ήμουνα δικός Σου μέλος της οικογένειας. Τελικά Εσύ είσαι η οδός της ευτυχίας που αναζητούσα πάντοτε, διότι με καθοδήγησες σε όλα τα μυστήρια του Θεού. Εσύ είσαι η αλήθεια που μου φανέρωσε το κακό, την αμαρτία, το σκοτάδι του κόσμου, ώστε να τα απεχθάνομαι και να τα αποφεύγω. Εσύ είσαι η ζωή που ανανεώνει κάθε καρδιά, αναζωογονεί την ψυχή και το πνεύμα. Μέσω Εσένα βρίσκω ξανά τον δρόμο μου προς τον ουράνιο Πατέρα για να τον αγκαλιάσω με όλη μου την δύναμη.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου