Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

10 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (11,29-32)

‘Οταν άρχισε το πλήθος συγκεντρώνεται, άρχισε ο Ιησούς να λέει: “Αυτή η γενιά είναι μια γενιά πονηρή. Ζητά ένα σημάδι, αλλά κανένα σημάδι δεν πρόκειται να της δοθεί, παρά το σημάδι του Ιωνά. Πράγματι, όπως ο Ιωνάς ήταν ένα σημάδι για τους Νινευίτες, έτσι θα είναι ένα σημάδι και ο Υιός του ανθρώπου γι’αυτή τη γενιά. Θα αναστηθεί κατά την κρίση η βασίλισσα του Νότου μαζί με τους άνδρες αυτής της γενιάς και θα τους κατακρίνει, διότι ήλθε από τα πέρατα της γης για να ακούσει τη σοφία του Σολομώντα. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’το Σολομώντα! Οι Νινευίτες θα αναστηθούν κατά την κρίση μαζί με αυτήν εδώ τη γενιά και θα την κατακρίνουν, διότι μετανόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’τον Ιωνά!

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (Στοχασμός του don Pino Terranova)

            Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να γράφαμε για ώρες και ώρες για τη γενιά της εποχής που ζούμε. Προκαλεί ανοιχτά το Θεό, σε όλους τους τομείς. Επιστημονικό, κοινωνικό, ανθρωπολογικό. Θέτει σε αμφισβήτηση  τους Νόμους Του. Ωστόσο, αυτή η γενεά αναζητά ένα σημάδι. Ένα σημάδι για να μπορέσει να πιστέψει σ΄ Αυτόν. Αλλά κανένα σημάδι δεν μπορεί να την οδηγήσει στην αλλαγή, επειδή όπως ο Φαραώ την εποχή του Μωυσή, έχει σκληρή καρδιά. Το μοναδικό σημάδι που, πιστεύω, θα τις δοθεί, είναι εκείνο της μεταστροφής μας. Η δική μου και η δική σου μεταστροφή. Εξ ου και η μεγάλη μας ευθύνη. Είμαστε εμείς το σημείο γι’ αυτή τη γενιά. Σημάδια που δεν είναι εντυπωσιακά και δεν κάνουν θόρυβο. Σημάδια που δεν μοιάζουν με σημάδια. Που κανείς δεν τα περιμένει.  Αλλά είναι σημάδια. Σημάδια που δεν συνειδητοποιούν καν ότι είναι “σημάδια”. Όταν χαμογελάμε σε κάποιον που περνάει από το δρόμο, είμαστε ένα σημάδι. Όταν σταματάμε και ακούμε κάποιον που χρειάζεται να μιλήσει, είμαστε ένα σημάδι. Όταν μπαίνουμε σε έναν ναό, είμαστε ένα σημάδι. Όταν στη σιωπή του δωματίου μας προσευχόμαστε, είμαστε ένα σημάδι. Όταν δεσμευόμαστε και εργαζόμαστε ειλικρινά, είμαστε ένα σημάδι. Και μερικές φορές είμαστε σημάδι ακόμη και όταν σιωπούμε. Γιατί στην καρδιά μας υπάρχει χαραγμένο ένα σημάδι: αυτό του σταυρού. Το σημάδι του αναστημένου. Έτσι όπως όλοι εσείς,  αδελφοί και αδελφές, είστε σημάδι για μένα. Σημάδι που μου λέει να μην χάνω την εμπιστοσύνη. Υπάρχει ακόμη ελπίδα. Το καλό και η ομορφιά, εξακολουθούν να υπάρχουν. Είστε εσείς και ο Ιησούς μέσα σας. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, σημάδι της αγάπης του Θεού.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, εδώ ο κόσμος χάνεται, ωστόσο οι άνθρωποι δεν μετανοούν. Δεν θέλουν να παραδεχτούν τα λάθη τους, τις αμαρτίες τους, τα ανομήματα τους, ώστε να γυρίσουν σε Σένα. Αντιστέκονται στην απλόχερη γενναιοδωρία Σου. Αρνούνται να πιστέψουν ότι Εσύ είσαι η μόνη σωτηρία του κόσμου. Όλα προσπαθούν να τα κάνουν όπως θέλουν εκείνοι χωρίς να αναρωτιούνται τι θέλεις κι Εσύ από τη ζωή τους. Έως πότε θα περιμένεις, Κύριε, για να τους συνετίσεις; Μέχρι πότε θα τους αφήσεις να χλευάζουν τα έργα Σου; Κύριε κέντρισε την συνείδηση όλων των ανθρώπων για να μεταστραφεί η καρδιά τους προς Εσένα. Κάνε σε όλους εμάς να αισθανθούμε το βάρος των αμαρτιών μας για να ζητήσουμε την συγχώρεση Σου. Απομάκρυνε από εμάς κάθε αντίσταση ενάντια στο θέλημα Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου