Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ

7 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,26-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: “Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου”. Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ’ αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: “Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος”.

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: “Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;” Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: “Το ‘Αγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί”. Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Κι αναχώρησε απ’αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (Στοχασμός του Πάπα Φραγκίσκου)

Στην Αγία Γραφή, όταν ο Θεός παρουσιάζεται σε όσους τον δέχονται, του αρέσει να προφέρει αυτές τις δύο λέξεις: μην φοβάσαι. Τις είπε στον Αβραάμ (βλ. Γεν. 15,1), τις επαναλαμβάνει στον Ισαάκ (Γεν. 26,24), στον Ιακώβ (Γεν. 46,3) και ούτω καθεξής, μέχρι τον Ιωσήφ (βλ. Μτ. 1,20). ) και την Παναγία: μην φοβάσαι, μην φοβάσαι.

Με αυτόν τον τρόπο μας στέλνει ένα σαφές και παρηγορητικό μήνυμα: κάθε φορά που η ζωή ανοίγεται στον Θεό, ο φόβος δεν μπορεί πλέον να μας κρατήσει ομήρους. Γιατί ο φόβος μας κρατά ομήρους. Εσύ, αδερφή και αδερφέ μου, αν οι αμαρτίες σου σε φοβίζουν, αν το παρελθόν σου σε ταράζει, αν οι πληγές σου δεν επουλώνονται, αν οι συνεχείς πτώσεις σε αποθαρρύνουν και φαίνεται να έχεις χάσει την ελπίδα σου, σε παρακαλώ, μην φοβάσαι. Ο Θεός γνωρίζει τις αδυναμίες σου και είναι μεγαλύτερος από τα λάθη σου. Ο Θεός είναι μεγαλύτερος από τις αμαρτίες μας: Είναι πολύ μεγαλύτερος!

(Ομιλία, 25 Μαρτίου 2022)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Συγχώρεσέ μας, Κύριε, όσες φορές σου ζητήσαμε να κάνεις για εμάς θαύματα ή να μας αποδείξεις ότι πραγματικά υπάρχεις. Η ολιγοπιστία μας σε πλήγωσε βαθιά δημιουργώντας ρήγματα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Συγγνώμη, Κύριε, για τις απιστίες που πράξαμε εναντίον Σου. Λυπούμαστε ειλικρινά από τα βάθη της καρδιάς μας. Δυστυχώς οι αδυναμίες μας μάς έκαναν να υποκύψουμε στις παγίδες του πονηρού. Η χλιαρότητα στην πνευματική μας ζωή άφησαν τους πειρασμούς να φωλιάσουν μέσα στην ψυχή μας. Δεν αντισταθήκαμε αρκετά δίνοντας στο κακό χώρο για να μας χτυπά μέρα νύχτα. Σε παρακαλούμε, Κύριε, ενδυνάμωσε την πίστη μας, αύξησε την εμπιστοσύνη μας σε Σένα, ενίσχυσε το πνεύμα μας για ν’ αντιστεκόμαστε στο κακό. Φώτισέ μας ώστε να διακρίνουμε τις παγίδες του πονηρού για να τις αποφεύγουμε. Και μη αφήσεις ποτέ το σκοτάδι να με κυριεύσει.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου