Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

6 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (11,5-13)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: “Ποιος από σας που έχει ένα φίλο και πάει σ’ αυτόν κατά τα μεσάνυχτα και του πει: `Φίλε μου, δάνεισέ μου τρία ψωμιά, επειδή ήλθε από δρόμο ένας φίλος μου και δεν έχω τίποτα να του παραθέσω’. Εκείνος από μέσα θα του απαντήσει και του πει: `Μη με ενοχλείς! Η πόρτα είναι κλειστή και τα παιδιά μου είναι μαζί μου στο κρεβάτι. Δε μπορώ να σηκωθώ και να σου δώσω’. Σας λέω, πως αν δε σηκωθεί να του δώσει επειδή είναι φίλος του, σίγουρα θα σηκωθεί και θα του δώσει ό,τι χρειάζεται εξαιτίας της αναίδειάς του”.

Κι εγώ σας λέω: “Ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, κτυπάτε και θα σας ανοιχθεί. Διότι ο καθένας που ζητά, λαβαίνει και όποιος αναζητά, βρίσκει και σε όποιον κτυπά, θα του ανοιχθεί. ‘Διότι, ποιός πατέρας από σας, όταν του ζητήσει ο γιος του ψάρι, αντί για ψάρι θα του δώσει φίδι; ‘Η ακόμα, όταν του ζητήσει ένα αβγό, θα του δώσει ένα σκορπιό; Εάν, λοιπόν, εσείς, που είσθε κακοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς θα δώσει το ‘Αγιο Πνεύμα σ’ αυτούς που του ζητούν!”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (Στοχασμός του Πάπα Φραγκίσκου)

Η διδασκαλία του σημερινού Ευαγγελίου είναι ξεκάθαρη: πρέπει πάντα να προσευχόμαστε, ακόμα κι όταν όλα φαίνονται μάταια, όταν ο Θεός μας φαίνεται κουφός και μουγκός και θεωρούμε ότι χάνουμε χρόνο. Ακόμα κι αν σκοτεινιάσει ο ουρανός, ο χριστιανός δεν σταματά να προσεύχεται. Η προσευχή του συμβαδίζει με την πίστη. Και η πίστη, για πολλές ημέρες της ζωής μας, μπορεί να μοιάζει μια ψευδαίσθηση, μια στείρα προσπάθεια.

Υπάρχουν σκοτεινές στιγμές στη ζωή μας και εκείνες τις στιγμές η πίστη μοιάζει μια ψευδαίσθηση. Αλλά η άσκηση της προσευχής σημαίνει και αποδοχή αυτής της προσπάθειας. […] Εμείς όμως πρέπει να συνεχίζουμε, να συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια ακόμη και τις  κακές στιγμές, τις στιγμές που δεν νιώθουμε τίποτα.

Πολλοί άγιοι έχουν βιώσει τη νύχτα της πίστης και τη σιωπή του Θεού – όταν εμείς χτυπάμε και ο Θεός δεν απαντά – και αυτοί οι άγιοι υπήρξαν επίμονοι, ήξεραν να προσκαρτερούν.

Σε αυτές τις νύχτες της πίστης, όσοι προσεύχονται δεν είναι ποτέ μόνοι. Ο Ιησούς, πράγματι,  δεν είναι μόνο μάρτυρας και δάσκαλος της προσευχής, είναι κάτι περισσότερο. Εκείνος μας δέχεται στην προσευχή του, ώστε εμείς να μπορούμε να προσευχηθούμε σ΄ Εκείνον και μέσω Εκείνου. Και αυτό είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτόν τον λόγο το Ευαγγέλιο μας καλεί να προσευχόμαστε στον Πατέρα στο όνομα του Ιησού.

(Γενική ακρόαση, 11 Νοεμβρίου 2020)

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Θεέ Πατέρα, κάθε μέρα θέλω να σε αναζητώ μέσα στην καθημερινή μου ζωή. Τίποτα δεν θα με σταματήσει να σε δοξάζω, να σε υμνώ και να σε υπηρετώ. Επειδή Εσύ είσαι η ευτυχία μου, η χαρά μου, η ελπίδα μου. Εσύ είσαι ο σκοπός τη ζωής μου γι’ αυτό θα συνεχίζω να σε ψάχνω χτυπώντας πόρτες. Αν χρειαστεί θα σηκώσω πέτρες και θα ρωτώ παντού για να σε βρω. Μόνο Εσύ κάνεις την καρδιά μου να ευφραίνεται, την ψυχή μου να χοροπηδάει, το πνεύμα μου να χαίρεται. Μαζί Σου ποτέ δεν απογοητεύομαι. Το κάθε Σου βλέμμα προς εμένα εκπέμπει στοργή και αγάπη. Η παρουσία Σου μέσα μου διώχνει κάθε σκοτεινή σκιά από την καρδιά μου δίνοντας μου θάρρος, έμπνευση, αποφασιστικότητα. Το χέρι Σου, Θεέ Πατέρα, ας με καθοδηγεί πάντοτε ακόμα κι όταν το σκοτάδι καλύψει ολόκληρη την γη. Το φως Σου ας με φωτίζει για να βλέπω την αλήθειά Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου