Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

5 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (11,1-4)

Κάποια μέρα, όταν ο Ιησούς βρισκόταν σ’ ένα τόπο και προσευχόταν, όταν τέλειωσε, ένας απ’ τους μαθητές του του είπε: “Κύριε, δίδαξέ μας να προσευχόμαστε, όπως κι ο Ιωάννης δίδαξε τους μαθητές του”.

Κι ο Ιησούς τους είπε: “‘Οταν προσεύχεσθε, να λέτε:

Πατέρα,

ας αγιασθεί το όνομά σου,

ας έλθει η βασιλεία σου,

Δίνε μας κάθε μέρα τον άρτο που έχουμε ανάγκη,

και συγχώρεσέ μας τις αμαρτίες μας,

διότι κι εμείς συγχωρούμε σε κάθε οφειλέτη μας,

και μη μας δοκιμάσεις με πειρασμό”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (Στοχασμός don Pino Terranova)

Ένα από τα πράγματα που συχνά ακούω, ακόμη και από κάποιους  που είναι ενεργοί χριστιανοί είναι αυτό: «Εγώ δεν ξέρω να προσεύχομαι». Σήμερα, για μένα, αυτή η σελίδα του Ευαγγελίου δεν είναι ξεκρέμαστη. Στα παιδιά του κατηχητικού ζητούν πάντα να μάθουν απέξω την προσευχή του «Πάτερ ημών». Τα τελευταία χρόνια, δεν θυμάμαι ούτε ένα παιδί, από αυτά που είχα την ευκαιρία να συναντήσω, να ήξερε ήδη το «Πάτερ ημών» όταν ξεκινούσε το κατηχητικό. Κάποτε οι γιαγιάδες μετέδιδαν την πίστη στα μικρά εγγόνια τους, πάνω στα γόνατά τους.

Ο Ιησούς σήμερα κάνει το ίδιο και με μας. Ζητώντας μας όχι τόσο να μάθουμε απ’ έξω. Την ξέρουμε ήδη αυτή την προσευχή, την γνωρίζουμε καλά.  Αλλά μας ζητά να πάμε πέρα από την κατήχηση. να αγαπάμε αυτή την προσευχή. Να γευτούμε τα λόγια της και το νόημα. Να μπούμε στο βάθος της, να ανακαλύψουμε πώς να προσευχόμαστε είναι  εύκολο, αν καταλάβεις πως είσαι παιδί, και παιδί αγαπητό.

Γιατί η προσευχή δεν είναι θέμα μορφής, η τεχνικής, αλλά υπόθεση της καρδιάς. Μήπως κάποιος μαθαίνει σε ένα παιδί τα λόγια που πρέπει να πει, όταν απευθύνεται στον πατέρα του, η στην μητέρα του; Να λοιπόν, ο Θεός είναι για μας Πατέρας και Μητέρα. Και σ’ Εκείνον πρέπει να απευθυνθείς ως σε ‘ένα πατέρα ή μητέρα: με σεβασμό, αλλά με απλότητα. Όταν ωριμάζουμε, συμβαίνει συχνά κάποια πράγματα ένα αγόρι, ή ένα κορίτσι, να προτιμά να μην τα λέει πια στους γονείς, αλλά σε έναν φίλο ή μια φίλη. Μήπως κάποιος τους μαθαίνει τα λόγια που πρέπει να πουν; Να λοιπόν, ο Ιησούς είναι ο καλύτερος φίλος σου. Ο μοναδικός αληθινός που υπάρχει. Σ’ αυτόν πρέπει να απευθυνθείς ως έναν φίλο αγαπητό. Μπορείς να του πεις τα πάντα, δίχως φόβο, μπορείς να ζητάς συμβουλή. Εκείνος θα είναι εκεί για σένα. Γιατί είναι ένας φίλος έμπιστος και ειλικρινής.

Και όταν είσαι πατέρας, μητέρα, σύζυγος, ή σε δυσκολία στην εργασία σου, και νιώθεις να σε συνθλίβει η ευθύνη, μήπως σου μαθαίνει κανείς τα λόγια που πρέπει να πεις, ώστε να εισακουστείς; Γονατίζεις, όταν κανείς δεν σε βλέπει, στο δωμάτιο σου, με την καρδιά στα χέρια σου, ίσως και με δάκρυα στα μάτια, και ο Θεός που ακούει στη σιωπή και βλέπει στην καρδιά σου, μήπως δεν θα σε ακούσει; Το χέρι Του είναι επάνω σου. Και όταν θα έχεις γεράσει, ποια άλλα λόγια πρέπει να χρησιμοποιήσεις; Ο Θεός είναι το μπαστούνι των γηρατειών σου. Το στήριγμα της κάθε ημέρας. Θα σε στηρίξει στα τελευταία βήματα της πορείας σου πάνω στη γη, και θα σε κάνε  να φτάσεις στο πραγματικό «σπίτι».

Όλα αυτά είναι το «Πάτε ημών», για μένα. Όλα αυτά είναι η προσευχή,  προσωπικά, απαγγέλω συχνά αυτή την προσευχή. Περισσότερες φορές τη μέρα. Μερικές φορές προσπαθώ να καταλάβω κάθε λέξη που λέω, άλλες φορές βιαστικά, γιατί προτιμώ να την πω βιάστηκα, από το να μην την πω καθόλου. Είναι σαν ένα φιλί που δίνεις βιαστικά σε ένα αγαπητό πρόσωπο. Μπορεί να το δίνεις βιαστικά, αλλά πάντα αυτή η πράξη παραμένει μια πράξη αγάπης. Μετά όμως, μιλάω πολύ μαζί Του. Του διηγούμαι τα πάντα. Τις χαρές και τις λύπες. Τις ανησυχίες και τα πιο βαθιά πράγματα. Δεν έχω μυστικά από Εκείνον. Και πως θα μπορούσα; Εάν με βλέπατε, όταν οδηγώ θα με περνούσατε για τρελό.  «Αυτός μιλάει μόνος ενώ οδηγεί», θα λέγατε. Αλλά δεν μιλάω μόνος. Μιλάω με τον Ιησού. Μην ανησυχείς για το πώς να προσευχηθείς, αλλά προσευχήσου. Κάνε το όπως ξέρεις, αλλά κάνε το με την καρδιά. Ο Κύριος θα σε ακούσει. Και θα είναι κοντά σου.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Θεέ Πατέρα, φώτισέ με ώστε οι καθημερινές πράξεις μου να συμβάλλουν στη δόξα Σου. Βοήθησέ με να επιλέγω πάντα αυτό που θα φέρει τη βασιλεία Σου πιο κοντά στους ανθρώπους. Η καρδιά μου ν’ αναζητά κάθε μέρα το θέλημά Σου ως αληθινό παιδί Σου, δίχως να υπολογίζει προσωπικά κέρδη, πλεονεκτήματα, συμφέροντα. Αξίωσέ με να είμαι ελεύθερος από όλες τις επιρροές, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τις φοβίες που με φυλακίζουν. Μάθε με να αξιοποιώ τα υλικά αγαθά με σύνεση όσο έχω ανάγκη χωρίς σπατάλες και υπερβολές. Μαλάκωσε την καρδιά μου για να αναγνωρίζω τα λάθη μου, τις αμαρτίες μου. Όταν σε πληγώνω αμέσως να σου ζητώ συγγνώμη, κι όταν άλλοι με πληγώνουν να τους συγχωρώ. Με τη συνδρομή του Αγίου Σου Πνεύματος δίδαξέ με να διακρίνω τους πειρασμούς για να αποφύγω τις παγίδες του κακού. Και φύλαξέ με από το δηλητήριό του.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου