Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Εορτή Αγίου Φραγκίσκου

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (11, 25-30)

Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς είπε: “Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναι, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου. Όλα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δεν γνωρίζει αληθινά τον Υιό, παρά μόνο ο Πατέρας. Ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κανείς αληθινά, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει.

Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ”.

                                                     Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (don Luigi Maria Epicoco)

«Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα απέκρυψες από τους σοφούς και τους συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς». Αυτά τα λόγια του Ιησού είναι το φόντο της σημερινής γιορτής του φτωχούλη της Ασίζης, του Αγίου Φραγκίσκου. Είναι αυτός που ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ενσάρκωσε το ιδεώδες να «είναι μικρός». Είναι αυτός που ανακάλυψε ότι η καλύτερη σχέση με τον Θεό διαδραματίζεται στην απλότητα της αγάπης και όχι στα σκονισμένα ράφια της στρεβλής λογικής. Γιατί το «να είσαι μικρός» δεν σημαίνει να αρνείσαι να καταλάβεις, αλλά σημαίνει να καταλάβεις ότι για να κατανοήσεις πρέπει να ακούσεις πριν να κάνεις εικασίες.

Εμείς είμαστε ειδικοί στις εικασίες (σε σημείο να χτίζουμε θεωρίες συνωμοσίας), αλλά σχεδόν ποτέ δεν έχουμε την ταπεινότητα να μείνουμε σιωπηλοί και να ακούσουμε την ίδια τη ζωή να μας μιλήσει για τον εαυτό της και να σταθεί μπροστά μας. Ο Άγιος Φραγκίσκος κατάλαβε αυτή την τεράστια αλήθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υμνεί τη δημιουργία, και υμνεί επίσης εκείνες τις χαράδρες της ζωής που δεν είναι τόσο φωτεινές όπως ο ίδιος ο θάνατος.

Ένας «μικρός» δεν ξέρει τα πάντα, αλλά ακούει τα πάντα, και σε αυτό βρίσκει γαλήνη: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε κουρασμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω.  Πάρτε επάνω σας τον ζυγό μου και μάθετε από εμένα, που είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε ανάπαυση  για τις ψυχές σας».

Από την αγκαλιά εκείνου που μας αγαπά, όλα τα κατανοούμε καλύτερα, απλώς και μόνο επειδή, είμαστε καθησυχασμένοι από την αγάπη, δεν ζούμε πλέον στην άμυνα. Ο Άγιος Φραγκίσκος είναι πάνω από όλα αυτό: ένα ζωντανό ευαγγέλιο. Και ολόκληρη η ζωή του είναι μια καλή είδηση, γιατί είναι αυτός που δείχνει, ότι αυτό που πιστεύει είναι τόσο αληθινό που μεταμορφώνει τη ζωή του. Και η απόδειξη αυτής της μεταμόρφωσης βρίσκεται στη γοητεία που ασκεί μια τέτοια ζωή.

Μετά από αιώνες και αιώνες, ο φτωχούλης της Ασίζης συνεχίζει να γοητεύει χιλιάδες νέους. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν από μια δύσκολη στιγμή και μια τυχαία συνάντηση με το Ευαγγέλιο, ένα Ευαγγέλιο ανοιχτό το οποίο διαβάστηκε. Ίσως και εμείς θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από αυτό: να ανοίξουμε και να διαβάσουμε το Ευαγγέλιο “sine glossa” (χωρίς να το σχολιάζουμε υπερβολικά).

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο λόγος Σου, Κύριε, είναι πιο γλυκός κι από το μέλι! Είναι γλυκύτατος που κάνει την καρδιά μου να λιώσει από αγάπη. Αγαλλιάζει την ψυχή μου με τα ελπιδοφόρα μηνύματα του. Φωτίζει το μυαλό μου και το πνεύμα μου για να κατανοήσω τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τα αισθήματα του Θεού Πατέρα. Πόσο όμορφος, ωραίος, καλός είναι ο λόγος Σου, Κύριε Ιησού Χριστέ. Πόσο θα ήθελα για πάντα να τον κρατήσω ενδόμυχα στην καρδιά μου! Είναι πιο πολύτιμος από οποιοδήποτε μαργαριτάρι, από οποιοδήποτε χρυσάφι ή θησαυρό, γιατί περιέχουν θεραπεία, αλήθεια, ζωή, αιωνιότητα, αγάπη, φιλία, όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει πραγματικά. Σε παρακαλώ, Κύριε, άνοιξε όλο μου το είναι μπροστά στον λόγο Σου. Αξίωσέ με να τα απορροφώ σαν σφουγγάρι για να τον μεταδώσω στους άλλους

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου