Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

3 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (10,25-37)

‘Τότε ένας νομικός σηκώθηκε και πειράζοντάς τον Ιησού είπε: “Διδάσκαλε, τι πρέπει να κάμω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;” Κι εκείνος του είπε: Τι είναι γραμμένο στο Νόμο; Τι διαβάζεις εκεί;” Κι αυτός απάντησε και είπε: “Θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη δύναμη και με όλη σου τη διάνοια και τον πλησίο σου όπως τον εαυτό σου’. Τότε ο Ιησούς του είπε: “Σωστά απάντησες. Αυτό κάμε και θα ζήσεις”.

Αλλά ο νομικός, θέλοντας να δικαιολογηθεί, είπε στον Ιησού: “Και ποιός είναι ο πλησίον μου;” Πήρε τότε το λόγο ο Ιησούς και είπε: “‘Ενας άνθρωπος κατέβαινε απ’την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ κι έπεσε σε ληστές που αφού τον έγδυσαν και τον γέμισαν πληγές, έφυγαν αφήνοντάς τον μισοπεθαμένο. Αλλά κατά σύμπτωση κατέβαινε απ’ το δρόμο εκείνο ένας ιερέας και βλέποντάς τον συνέχισε το δρόμο του από την άλλη πλευρά. Με τον ίδιο τρόπο κι ένας Λευίτης που έφθασε σ’εκείνο το μέρος, τον είδε και συνέχισε το δρόμο του από την άλλη πλευρά. Αλλά κάποιος Σαμαρείτης που ταξίδευε πήγε προς το μέρος του, τον είδε και τον σπλαχνίσθηκε. Τον πλησίασε και του έδεσε τα τραύματά του ρίχνοντας λάδι και κρασί και μετά τον ανέβασε πάνω στο ζώο του και τον έφερε σε ένα πανδοχείο και τν φρόντισε. Την άλλη μέρα, έβγαλε κι έδωσε δυο δηνάρια στον ξενοδόχο και είπε: `Φρόντισέ τον και ό,τι τυχόν δαπανήσεις επί πλέον εγώ όταν θα ξαναπεράσω θα σου τα δώσω’. Ποιός σου φαίνεται απ’αυτούς ότι φάνηκε πλησίον του ανθρώπου που έπεσε στους ληστές;” Κι εκείνος απάντησε: “Αυτός που τον ελέησε”. Κι ο Ιησούς του είπε: “Πήγαινε και κάμε κι εσύ το ίδιο”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

«Διδάσκαλε, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;» Ρωτάει ένας νομοδιδάσκαλος στον Ιησού να τον δοκιμάσει. Και ο Ιησούς δεν μπορεί παρά να απαντήσει: “Αγάπα!”. Φαίνεται απλό αλλά δεν είναι τόσο προφανές, ειδικά όταν δεν μπορείς να καταλάβεις ποιον πρέπει να αγαπάς: «Αυτός όμως, θέλοντας να δικαιολογηθεί, είπε στον Ιησού: «Και ποιος είναι ο πλησίον μου;»». Μπορεί να ήταν δικαιολογία αλλά με ενδιαφέρει και να καταλάβω το «ποιος», με ενδιαφέρει να μάθω ποιο είναι το όνομα του «πλησίον» μου.

Ο Ιησούς για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα διηγείται την περίφημη παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Τα καθοριστικά ρήματα αυτής της ιστορίας είναι η πιο αληθινή απάντηση σε αυτό το ερώτημα: “Αλλά κάποιος Σαμαρείτης που ταξίδευε πήγε προς το μέρος του, τον είδε και τον σπλαχνίσθηκε. Τον πλησίασε και του έδεσε τα τραύματά του ρίχνοντας λάδι και κρασί και μετά τον ανέβασε πάνω στο ζώο του και τον έφερε σε ένα πανδοχείο και τoν φρόντισε. Την άλλη μέρα, έβγαλε κι έδωσε δυο δηνάρια στον ξενοδόχο και είπε: `Φρόντισέ τον και ό,τι τυχόν δαπανήσεις επί πλέον εγώ όταν θα ξαναπεράσω θα σου τα δώσω». Νa λοιπόν, τα ρήματα: βλέπω, σπλαχνίζομαι, σταματώ, πλησιάζω, δένω τα τραύματα, φροντίζω, αυτά είναι η εξήγηση για τον «πλησίον».

Στο ερώτημα «ποιον» να αγαπάμε, η απάντηση δεν είναι ποτέ απλά έναν άλλο, είμαστε πρώτα απ’ όλα εμείς που, μπροστά σε αυτόν που έχουμε απέναντί μας, αποφασίζουμε να νιώσουμε συμμέτοχοι και υπεύθυνοι για αυτόν. Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος αλλά η αδιαφορία.

Έτσι ο Ιησούς μας διδάσκει ότι αυτό που αναζητούμε στον Θεό ή στους άλλους, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να το δώσουμε πρώτα απ’ όλα εμείς. Ποιος από εμάς δεν ήθελε να εισακούεται, τότε λοιπόν άκου πρώτος εσύ. Ποιος  από εμάς δεν θα ήθελε να τον αγαπούν, τότε λοιπόν πρώτος αγάπα εσύ. Ποιος από εμάς δεν θα ήθελε να τον πάρουν στους ώμους και να τον βοηθήσουν, τότε γίνε εσύ ο ώμος για τους άλλους. Θυμώνουμε επειδή μας “λείπει” αυτό που κατά τη γνώμη μας είναι σημαντικό, αλλά αντί να χάνουμε χρόνο με το να θυμώνουμε γιατί δεν αντικαθιστούμε τον θυμό με την προσπάθεια να είμαστε εκείνο  το καλύτερο μέρος που αναζητούμε στους άλλους και στον Θεό;

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, καλοί άνθρωποι που γνώριζα με λήστεψαν, με χτύπησαν, με ξεγύμνωσαν παίρνοντας ότι έχω μέσα στην καρδιά μου. Η ψυχή μου αιμορραγεί και αργοπεθαίνει. Κανένας δεν με βοηθά. Όλοι αδιαφορούν, στρέφοντας αλλού το βλέμμα τους για να μη δουν τα δικά τους ψυχικά τραύματα μέσα από τις πληγές μου. Προτιμούν να ζουν ήρεμα δίχως να ζητήσουν θεραπεία από Εσένα, αφήνοντας τον πόνο τους να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Όμως, Εσύ Κύριε, με σπλαχνίζεσαι, με κρατάς γερά στα χέρια Σου. Ελαφρύνεις την καρδιά μου απ’ όλα τα βάσανα με τη θεία Σου χάρη. Επουλώνεις όλες τις ανοιχτές πληγές από την ψυχή μου. Ποτίζεις το βασανισμένο πνεύμα μου με το Άγιο Σου Πνεύμα. Εμφυσάς μέσα μου την πνοή Σου που δίνει ζωή, δροσιά, ανανέωση. Σ’ ευχαριστώ για όλα όσα έκανες, κάνεις και θα κάνεις για μένα. Δώσε μου μόνο τη χάρη ν’ αφήνομαι πάντοτε σ’ Εσένα για να με θεραπεύσεις από τις πληγές μου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου