Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

1 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (10, 17-24)

Οι εβδομήντα δύο μαθητές επέστρεψαν γεμάτοι χαρά και έλεγαν: “Κύριε, ακόμα και τα δαιμόνια υποτάσσονταν σε μας, στο όνομά σου”. Κι εκείνος τους είπε: “‘Έβλεπα το Σατανά σαν μια αστραπή που έπεσε απ’τον ουρανό. Ιδού, σας έδωσα την εξουσία να πατάτε πάνω σε φίδια και σε σκορπιούς και πάνω σ’ όλη τη δύναμη του εχθρού και τίποτα να μην μπορεί να σας κάμει κακό. Αλλά να μην χαίρεσθε επειδή τα πνεύματα  υποτάσσονται σ’ εσάς. Να χαίρεσθε μάλλον επειδή τα ονόματά σας γράφθηκαν στους ουρανούς”.

Εκείνη τη στιγμή, ο Ιησούς αγαλλίασε από το ‘Αγιο Πνεύμα και είπε: “Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναί, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου. ‘Ολα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δεν γνωρίζει ποιός είναι ο Υιός, παρά μόνο ο Πατέρας και ποιός είναι ο Πατέρας, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει”.

Στράφηκε τότε προς τους μαθητές του και τους είπε ιδιαιτέρως: “Μακάρια τα μάτια που βλέπουν όσα βλέπετε. Διότι σας λέω: πολλοί προφήτες και βασιλιάδες θέλησαν να δουν όσα βλέπετε εσείς και δε τα είδαν, και να ακούσουν όσα ακούτε και δε τα άκουσαν”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  (Στοχασμός του Paolo Curtaz)

Οι μαθητές επιστρέφουν από την αποστολή τους γεμάτοι χαρά: ο Λόγος του Διδασκάλου, που αναγγέλλουν πριν από το πέρασμά του στα χωριά, προκαλεί έκπληξη, συγκινεί τις καρδιές, απαλλαγμένες από το φόβο και το σκοτάδι… Αυτή η ευφορία γίνεται αντιληπτή στη σημερινή ιστορία: Ο Ιησούς χαίρεται για τους δικούς του , ο Ιησούς χαίρεται για τον καθένα μας, όταν καταλαβαίνουμε ότι καλούμαστε να δώσουμε μαρτυρία με απλότητα, ο Ιησούς χαίρεται με τη χαρά μας, ο καθένας μας είναι η χαρά του Θεού.

Ο Κύριος βλέπει ότι ο Λόγος του γίνεται συγκεκριμένος, μεταμορφώνεται σε αγγελία, μεταστρέφει τις καρδιές. Γεννιέται η Εκκλησία, η κοινότητα εκείνων που -μεταμορφωμένοι από τον Λόγο του Θεού- προετοιμάζουν τον δρόμο για τον Διδάσκαλο και ζούνε στιγμές κοινωνίας και ελπίδας στις οποίες τα φίδια του διχασμού και οι σκορπιοί του εγωισμού νικούνται από τη νέα αδελφοσύνη.

Η μεγαλύτερη χαρά, όμως, πηγάζει από το γεγονός ότι ανακαλύπτουμε ότι ο Θεός μας γνωρίζει και μας αγαπά. Πολλές φορές βιώνουμε την εμπειρία να μας έχουν ξεχάσει –κατά βάθος- ο μεγαλύτερος φόβος της ζωής μας είναι να μην μας θυμούνται, δηλαδή να μην μας αγαπούν. Η πιο όμορφη και καλή είδηση  της Αγίας Γραφής είναι ακριβώς αυτό: ο καθένας από εμάς είναι γνωστός και πολύτιμος στα μάτια του Θεού, το όνομά μας είναι γραμμένο στην παλάμη του χεριού του και δεν θα ξεχαστούμε ποτέ. Ας ξεκινήσουμε η μέρα μας υπό το φως αυτού του Λόγου, είμαστε η χαρά του Θεού και το όνομά μας, το πεπρωμένο μας είναι γραμμένο στην ίδια την καρδιά του Θεού!

Κι εμείς, Κύριε, είμαστε πλήρης από χαρά βλέποντας πως ο Λόγος σου φέρνει φως, ζεσταίνει τις καρδιές, ενθαρρύνει τους απογοητευμένους. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, γεμίζει τις καρδιές μας με χαρά το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι το όνομά μας είναι πάντα μπροστά στα μάτια σου, Θεέ της αγάπης Εσύ ο ευλογημένος στους αιώνες!

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Κύριε, κάνε με να βαδίζω στους δικούς σου δρόμους

με απλότητα και ταπεινοφροσύνη.

Ενίσχυσε τα βήματά μου

για να βαδίζω μαζί σου.

Χορήγησέ μου τη σοφία για τα πράγματα

της Βασιλείας σου.

Χορήγησέ μου την χαρά της καρδιάς

η οποία πηγάζει από την παρουσία του Πνεύματος σου στη ζωή μου. Αμήν.

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου