Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 

19 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (13,16-20)

Αφού ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, τους είπε:

«Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δεν υπάρχει δούλος που να είναι ανώτερος απ’ τον κύριό του ούτε απεσταλμένος ανώτερος από εκείνον που τον έστειλε. Αν τα γνωρίζετε αυτά, θα είστε μακάριοι αν τα εκτελέσετε.

Δε μιλώ για όλους εσάς. Εγώ γνωρίζω καλά ποιους διάλεξα, ώστε να εκπληρωθεί η Γραφή που λέει: “Αυτός που τρώει απ’ το ψωμί μου, σήκωσε τη φτέρνα του εναντίον μου”. Από τώρα σας το λέω, πριν ακόμα γίνει, ώστε, όταν συμβεί, να πιστέψετε ότι Εγώ Είμαι. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: όποιος δέχεται κάποιον που εγώ θα στείλω, δέχεται εμένα. Κι όποιος εμένα δέχεται, δέχεται αυτόν που με έστειλε».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Αν τα γνωρίζετε αυτά, θα είστε μακάριοι αν τα εκτελέσετε”

«Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει δούλος ανώτερος από τον κύριο του, ούτε απεσταλμένος ανώτερος από εκείνον που τον έστειλε», μας είπε σήμερα ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο και μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε γύρω από το ποιος πραγματικά είναι ανώτερος, ποιος πραγματικά είναι μεγάλος και πρώτος.

Σε όποιον θέλει να είναι μεγαλύτερος, το Ευαγγέλιο του προτείνει να είναι ο μικρότερος, και σε όποιον θέλει να είναι πρώτος, του προτείνει να είναι τελευταίος. Μια λογική πάρα πολύ δύσκολη να τη δεχτούμε, σε έναν κόσμο όπου η εξουσία έχει την πρώτη θέση, όπου οι δέκα  πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου έχουν στα χέρια τους τον πλούτο της παραγωγής όλων των Αφρικανικών χωρών….

«Εάν θέλεις να είσαι πρώτος… όποιος θέλει να είναι μεγαλύτερος…» Και ποιος δεν θα ήθελε να είναι πρώτος; Ποιος δεν θα ήθελε να είναι ο πιο μεγάλος; Ο πειρασμός να είμαστε πρώτοι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Εάν θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε εικονικά την ανθρωπότητα, θα βλέπαμε το θέαμα ενός μεγάλου πλήθους, που πατά στις μύτες των ποδιών του, αναζητώντας να είναι ψηλότερα από τον μπροστινό του, σπρώχνοντας ίσως και όποιον βρίσκεται δίπλα του, και όλοι θα φώναζαν: «Είμαι και εγώ εδώ, υπάρχω και εγώ στον κόσμο»! Μέσα μας υπάρχει ο φόβος να περάσουμε απαρατήρητοι, να μην είμαστε «κάποιος», να μας θεωρούν τελευταίους, τους πιο μικρούς…    

Ο Ιησούς ξέρει πως αυτή η τάση είναι έμφυτη στην καρδιά του ανθρώπου και δεν μας λέει να μην είμαστε οι μεγαλύτεροι, οι πρώτοι. Ακόμη και ο Θεός δεν μπορεί να αφαιρέσει αυτή την τάση που υπάρχει μέσα μας και  που είναι η ώθηση για το άπειρο. Ο Ιησούς μας προτείνει μια ευαγγελική πρωτιά: «Εάν θέλεις να είσαι πρώτος, ας γίνεις τελευταίος και υπηρέτης όλων».  

Ο Ιησούς δεν καταδικάζει την επιθυμία να προοδεύσουμε, να κάνουμε μεγάλα πράγματα στη ζωή, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ο Ιησούς δεν θέλει μαθητές που να κάνουν πίσω.

«Εάν θέλεις να είσαι πρώτος»… λέει, γιατί ο Ιησούς δεν απαγορεύει να είμαστε πρώτοι, αντιθέτως μας ενθαρρύνει να είμαστε, αλλά με Ευαγγελικό τρόπο, δηλαδή να είμαστε πρώτοι όχι εις βάρος τον άλλων, αλλά προς όφελος τον  άλλων. «Εάν θέλεις να είσαι πρώτος, ας είσαι τελευταίος, υπηρέτης όλων….»

Το πρωτείο που μας προτείνει ο Ιησούς είναι πρωτείο αγάπης. Όσο πιο πολύ αγαπά κάποιος (υπηρετεί), τόσο πιο μεγάλος είναι,  μεγάλος όμως όχι όπως το θεωρεί ο κόσμος, αλλά μεγάλος για την  αιώνια ζωή.

Έναν θέλεις να είσαι πρώτος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, αγάπα τα 840 εκατομμύρια ανθρώπων που καταπιέζονται, αγάπα το ένα δισεκατομμύριο 600 εκατομμύρια αναλφάβητους, που δεν ξέρουν να διαβάσουν το όνομα τους… αγάπα το ένα δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν πόσιμο νερό… Αγάπα τους φτωχούς χωρίς σπίτι, χωρίς φάρμακα, χωρίς αξιοπρέπεια….

Η Μητέρα  Τερέζα δεν έβγαζε μεγάλους λόγους, αλλά τα λόγια της μπορούσαν να φθάνουν σε βάθος: «Όταν θα πεθάνουμε, έλεγε, δεν θα κριθούμε με βάση την ποσότητα των όσων κάναμε, αλλά με βάση την αγάπη την οποία βάλαμε σε ό,τι κάναμε».

«Εάν τα μάθετε αυτά θα είστε μακάριοι, αν τα εφαρμόζετε κιόλας…»

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, βοήθησέ με να μην υπερηφανεύομαι για τον εαυτό μου, όταν γίνομαι καλύτερος από τους άλλους είτε στην εργασία, είτε στη γνώση, αλλά πάντα να προσφέρω αυτό που κατέχω ως ταλέντο ή χάρισμα στην υπηρεσία των άλλων. Συχνά ανταγωνίζομαι με τους άλλους ή συγκρίνω τον εαυτό μου για να φαίνομαι. Γίνομαι σκλάβος των μικροπρεπών επιθυμιών και απομακρύνομαι από τον δρόμο Σου. Δυστυχώς αυτή η στάση μου είναι ένα δηλητήριο στις σχέσεις μου μ΄ Εσένα, Κύριε, και με τους συναδέλφους μου. Γι’ αυτό, σε παρακαλώ, δώσε μου τη χάρη ώστε να βλέπω τον κάθε άνθρωπο ως αδελφό ή αδελφή μου εν Χριστώ. Μάθε με να αγαπώ όλους με την αγάπη που μας έμαθες σύμφωνα με τον τρόπο της ζωής Σου. Εξάλειψε από μέσα μου όλες τις κακίες, τις ζήλιες, τους εγωισμούς. Άνοιξε την καρδιά μου, ώστε να ακολουθώ πάντα τον δικό Σου δρόμο και τη δική Σου μόνο φωνή.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου