Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας – Μεγάλη Πέμπτη

 

ΜΕΓΑΛΗ  ΠΕΜΠΤΗ

13 Απριλίου 2023

 

«Σας έδωσα ένα παράδειγμα»

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο ( 13,1-15)

Πριν από την εορτή του Πάσχα, επειδή ο Ιησούς γνώριζε ότι έφθασε η ώρα για να περάσει απ’ τον κόσμο αυτό προς τον Πατέρα, αγάπησε τους δικούς του που βρίσκονταν στον κόσμο και τους αγάπησε ως το τέλος. Μετά το δείπνο και ενώ ο διάβολος είχε ήδη βάλει στην καρδιά του Ιούδα, του Σίμωνα του Ισκαριώτη να τον παραδώσει, ο Ιησούς γνωρίζοντας ότι όλα τα έχει δώσει ο Πατέρας στα χέρια του και πως απ’ το Θεό εξήλθε και στο Θεό πηγαίνει, σηκώνεται απ’ το τραπέζι, βγάζει τα ιμάτιά του, κι αφού πήρε μια πετσέτα, την έβαλε γύρω απ’ τη μέση του. Μετά έβαλε νερό σε μια λεκάνη κι άρχισε να πλένει τα πόδια των μαθητών και να τα σκουπίζει με την πετσέτα που ήταν περιζωσμένος.

 Έρχεται, λοιπόν, στο Σίμωνα Πέτρο, κι εκείνος του λέει: “Κύριε, εσύ θα μου πλύνεις τα πόδια;”

Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: “Αυτό που εγώ κάνω, εσύ τώρα δεν το καταλαβαίνεις.

Θα το καταλάβεις όμως μετά απ’ όλα αυτά”.

Του λέει ο Πέτρος: “Δε θα μου πλύνεις τα πόδια ποτέ”.

Του αποκρίθηκε ο Ιησούς: “Αν δε σε πλύνω, δε θα έχεις θέση μαζί μου”.

Του λέει ο Σίμων Πέτρος: “Κύριε, όχι μόνο τα πόδια μου, αλλά και τα χέρια και την κεφαλή”.

Του λέει ο Ιησούς: “Αυτός που έχει κάνει λουτρό, δεν έχει ανάγκη παρά να πλύνει μόνο τα πόδια του, διότι είναι όλος καθαρός. Κι εσείς είστε καθαροί, αλλά όχι όλοι”. Γνώριζε, πράγματι, εκείνον που θα τον παρέδινε. Γι’αυτό είπε: “Δεν είστε καθαροί όλοι”.

Όταν, λοιπόν, τους έπλυνε τα πόδια και πήρε πάλι τα ιμάτιά του, πήρε πάλι τη θέση στο τραπέζι και τους είπε: “Καταλάβατε τι έκανα σε σας; Εσείς με φωνάζετε `Διδάσκαλε’ και `Κύριε’ και σωστά το λέτε, γιατί είμαι. Αν λοιπόν εγώ, ο Κύριος και Διδάσκαλος, σας έπλυνα τα πόδια, κι εσείς οφείλετε να πλένετε τα πόδια ο ένας του άλλου. Παράδειγμα σας έδωσα, ώστε όπως έκανα εγώ σε σας κι εσείς να κάνετε.

Λόγος του Κυρίου.

 

Στοχασμός don Pino Terranova

 

Είναι μια υπέροχη σελίδα αυτή της Μεγάλης Πέμπτης, μια οικία στιγμή. Συμβαίνει σε κλειστό μέρος, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου.  Ένα δείπνο μεταξύ φίλων, οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από φίλοι, από τον Ιησού διαπαιδαγωγήθηκαν να είναι αδέλφια. Όλη η οικειότητα και ζεστασιά είναι φανερές σαυτό τον δείπνο. Είμαστε όλοι καλεσμένοι. Ανάμεσά τους είμαι και εγώ, και αν κοιτάξω προσεκτικά, ανάμεσα στους άλλους, διακρίνω  και εσένα.  Πόσες φορές έσκυψε επάνω μου και μου έπλυνε τα πόδια, στη ζωή μου, όπως κάνει απόψε!  Πόσες φορές το έκανε και σε σένα! Και με πολύ ανθρωπιά. Και αυτό γιατί «μας αγαπά μέχρι τέλους». Μας αγαπά με άπειρη αγάπη. Μια αγάπη που ξεπερνά τις προσωπικές μας ιστορίες, τα ελαττώματα μας τις αμαρτίες μας. Πόσο είναι «μανούλα» ο Θεός σε όλο αυτό! Ακόμη και σήμερα, αυτή την εποχή που δεν θέλουν να γνωρίζουν για τον Θεό, ο Ιησούς πλένει τα πόδια του καθενός από εμάς. Ακόμη ο Ιησούς πλένει τα πόδια στον κόσμο. Και το κάνει γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη.  Ο κόσμος έχει ανάγκη ο Θεός να του πλύνει τα πόδια για να έχει τη δυνατότητα να ζει, να πάψει απλά να επιβιώνει. Είναι ένας δρόμος χαραγμένος για τους ακολούθους του, αυτός που υποδεικνύει ο Ιησούς. «Σας έδωσα ένα παράδειγμα ώστε και εσείς να κάνετε όπως έκανα εγώ». Είναι ένα παράδειγμα να ακολουθήσουμε. Μας υπενθυμίζει τη μεγάλη μας ευθύνη ως χριστιανοί, συχνά υπνωτισμένοι, πολύ συχνά, όπως ο Ιούδας, συμβιβασμένοι με τον κόσμο. Ο κόσμος έχει ακόμη ανάγκη από χριστιανούς, χριστιανούς αυθεντικούς. Υπάρχει πράγματι ανάγκη από αγίους, άλλους Αγίους Ιωάννη Παύλο Β, άλλες Μητέρες Τερέζα της Καλκούτας, άλλους Αγίους Ιωάννη Μπόσκο, άλλες Αγία Μαρία Γκορέττι.Υπάρχει ανάγκη από αγίους. Από άντρες και γυναίκες που στον χώρο της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της εργασίας, και μέσα στα εργοστάσια και στις κουζίνες, πλένουν τα πόδια του κόσμου.  Αγίους που στο παράδειγμα του διδασκάλου, μπορούν να προωθούν το κοινό καλό και όχι το ατομικό, που στο παράδειγμα του διδασκάλου και Κυρίου, που είναι ο μεγαλύτερος, αλλά που περνά ακόμα, ως εκείνος που υπηρετεί.  Ας μπορέσει αυτή η μέρα να φέρει μι ανατροπή στη ζωή μας. να μας οδηγήσει στην απόφαση να είμαστε αληθινοί χριστιανοί. Να είμαστε άλλος Ιησούς μέσα στην τακτική ζωή μας. Και να ενεργούμε όπως Εκείνος ενεργούσε. Κατά το παράδειγμα του Διδασκάλου. 

 

 

 

Προσευχή ευχαριστίας για τον άρτο.

 

Μπορείτε να κάνετε μια προσευχή ευχαριστίας κρατώντας ένα κομμάτι ψωμί, που κατόπιν θα μοιραστείτε μεταξύ σας. Βέβαια αυτό το ψωμί δεν θα είναι η Αγία Ευχαριστία, αλλά θα μας υπενθυμίζει αυτό που τελούμε κάθε Κυριακή στη Θεία Λειτουργία: επιθυμούμε να μοιραστούμε τον Άρτο της Ζωής.   

 

Ευλογημένος να είσαι Κύριε, ο Θεός,

διότι τα πάντα γεμίζεις με την ευλογία σου.

Ευχαριστούμε για το δώρο του καθημερινού άρτου που μας χορηγείς.

Ευλόγησε και σήμερα τον άρτο που θα μοιραστούμε

και ας μας υπενθυμίζει πάντοτε τον Υιό σου,

τον Άρτο τον Ζωντανό και Αληθινό,

ώστε ενδυναμωμένοι από Αυτόν να ακολουθούμε το παράδειγμά Του ,

αγαπώντας και υπηρετώντας ο ένας τον άλλο.

Αμήν.

 

Όλοι προσεύχονται το «Πάτερ ημών» 

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου