Mελέτη του Ευαγγελίου: Σάββατο του Πάσχα

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 30 Απριλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (16,9-15)

Μετά την Ανάστασή του, ο Ιησούς, το πρωί της επόμενης ημέρας από το Σάββατο, φανερώθηκε πρώτα στη Μαρία τη Μαγδαληνή, απ’ την οποία είχε διώξει επτά δαιμόνια. Εκείνη πήγε και το ανέφερε σε όσους ήταν μαζί του, οι οποίοι πενθούσαν και έκλαιγαν. Κι εκείνοι, όταν άκουσαν ότι ζει και ότι τον είδε η Μαρία, δεν πίστεψαν. Μετά από αυτό φανερώθηκε με άλλη μορφή και σε δυο από αυτούς που περπατούσαν και πήγαιναν προς την εξοχή. Κι αυτοί γύρισαν πίσω και το ανήγγειλαν στους υπόλοιπους. Αλλά ούτε σ’ αυτούς πίστεψαν.

Ύστερα, ενώ οι Ένδεκα κάθονταν στο τραπέζι, φανερώθηκε και σ’ αυτούς ο Ιησούς και τους επέπληξε για την απιστία και τη σκληροκαρδία τους, επειδή δεν πίστεψαν σ’ εκείνους που τον είδαν αναστημένο. Και τους είπε: «Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το Ευαγγέλιο σε όλη την πλάση».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η Ανάσταση είναι μια προσωπική ή περιορισμένη εμπειρία που σταδιακά γίνεται ολοένα μεγαλύτερη και περιεκτική. Να γιατί το σημερινό Ευαγγέλιο ξεκινά με τον κατάλογο των εμφανίσεων. Αυτό που εντυπωσιάζει, ωστόσο, είναι η δυσπιστία των μαθητών που είναι αποδέκτες αυτής της χαρμοσύνης αγγελίας: «Κι εκείνοι, όταν άκουσαν ότι ζει και ότι τον είδε η Μαρία, δεν πίστεψαν».

Είναι δύσκολο να πρέπει να εμπιστεύεσαι τη μαρτυρία κάποιου άλλου. Είναι δύσκολο να πρέπει να καλλιεργούμε πρώτα απ’ όλα ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στην εμπειρία με όσους βρίσκονται γύρω μας ή όσων μας προηγούνται σε κάτι. Ωστόσο, για να μιλήσουμε, να γράψουμε, να επιλέξουμε, πρώτα απ’ όλα, εμπιστευόμαστε κάποιον που τα έχει κάνει αυτά πριν από εμάς, ακόμη και χωρίς να το καταλάβουνε πλήρως. Μας αρέσει να επαληθεύουμε εμείς οι ίδιοι το καθετί.

Και κατά κάποια έννοια αυτό είναι σωστό. Έρχεται μια στιγμή στη ζωή που χρειάζεται να καταλάβουμε τι είναι πραγματικό κάτι για μένα, και όχι για τους άλλους. Ο Χριστιανισμός δεν μπορεί να σταματήσει στο να είναι απλώς η ιστορία κάποιου άλλου που εμπιστεύομαι, πρέπει να γίνει η δική μου ιστορία. Αλλά πριν γίνει η δική μου ιστορία, είναι η εμπειρία των άλλων η πραγματική αφετηρία. Γι’ αυτό υπάρχει η Εκκλησία.

Η Εκκλησία είναι αυτό το «από στόμα σε στόμα» που από εμπειρία σε εμπειρία, φτάνει ως εμάς κάνοντάς μας να περάσουμε από τις ιστορίες των άλλων στη δική μας εμπειρία. Είναι ένα πριν που κάνει επίσης δυνατό το μετά. Χωρίς αυτό το πριν, το οποίο εμείς ονομάζουμε «Παράδοση», δεν μπορεί να υπάρξει καν η καινοτομία του «μετά» για τον  καθένα από μας. Ίσως πρέπει να συμφιλιωθούμε με την απιστία μας, γιατί μπορεί επίσης ως πιστοί να είμαστε και άπιστοι.

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε την ταπεινοφροσύνη να αφήσουμε κατά μέρος την δυσπιστία μας όταν είναι ο ίδιος ο Χριστός που εκδηλώνεται στον καθένα μας, με τρόπους και σε στιγμές που Αυτός αποφασίζει για τον καθένα μας.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πόσοι άνθρωποι, Κύριε, δεν πιστεύουν στη δύναμη της ανάστασης Σου! Πόσοι είναι εκείνοι που αγνοούν την αληθινή δύναμη Σου! Πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι αυτά που έκανες είναι ιστορίες του παρελθόντος. Άλλοι δεν παίρνουν στα σοβαρά τα μηνύματα, τις προειδοποιήσεις, τις ελπίδες που μας άφησες για να συνεχίσουμε την πορεία μας μαζί Σου. Όλοι νοιάζονται μόνο για τα δικά τους ενδιαφέροντα. Ενώ το δικό Σου θέμα, Κύριε Ιησού Χριστέ, που θα έπρεπε να είναι το πρώτο κατάντησε τώρα να είναι ένα ανάμεσα απ’ όλα τα θέματα. Μην αφήσεις στην άγνοια τους, Κύριε! Στείλε εργάτες για να σε κηρύξουν με ζήλο όπως έκαναν οι πρώτοι μαθητές Σου. Ενέπνευσε μας με το Άγιο Σου Πνεύμα ώστε τα λόγια μας να αγγίξουν τις καρδιές των αδιάφορων ανθρώπων. Και δώσε μας την χάρη να μεταφέρουμε την χαρά της ανάστασης σε κάθε μας στάση, πράξη και συζήτηση μπροστά σε όλους τους συνομιλητές μας.

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου