Mελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 9 Αυγούστου 2021

ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν
Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (25,1-13)

          Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς είπε στους μαθητές του την παρακάτω παραβολή: Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με δέκα παρθένες, οι οποίες αφού πήραν τα λυχνάρια τους βγήκαν σε προϋπάντηση του γαμπρού. Αλλά πέντε απ’ αυτές ήταν επιπόλαιες και πέντε συνετές. Οι επιπόλαιες όταν πήραν τα λυχνάρια τους, δεν πήραν μαζί τους λάδι. Ενώ οι συνετές πήραν λάδι στα δοχεία μαζί με τα λυχνάρια τους. Αλλά επειδή ο γαμπρός αργούσε, όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν. Αλλά κατά τα μεσάνυχτα ακούσθηκε μια κραυγή: “Έρχεται ο γαμπρός! Βγείτε σε συνάντησή του!”. Τότε σηκώθηκαν όλες οι κοπέλες κι ετοίμασαν τα λυχνάρια τους. Αλλά οι επιπόλαιες είπαν στις συνετές: “Δώστε μας από το λάδι σας, διότι τα λυχνάρια μας σβήνουν”. Απάντησαν τότε οι συνετές και είπαν: “Όχι, διότι υπάρχει κίνδυνος να μη φθάσει ούτε για μας ούτε για σας. Πηγαίνετε, καλύτερα, στους πωλητές και αγοράστε για σας”. Κι ενώ εκείνες πήγαιναν να αγοράσουν, ήλθε ο γαμπρός κι αυτές που ήταν έτοιμες μπήκαν μαζί του στο γάμο κι έκλεισε η πόρτα. Ύστερα ήλθαν και οι υπόλοιπες κοπέλες και έλεγαν: “Κύριε, κύριε, άνοιξέ μας!”. Αλλά εκείνος απάντησε λέγοντας: “Αλήθεια σας λέω: δε σας γνωρίζω”. Αγρυπνείτε, λοιπόν, διότι δε γνωρίζετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα”.

Λόγος του Κυρίου

Στοχασμός

Ο Ιησούς το είπε, και το λέει με όλους τους τρόπους, αν και πολλοί δεν πιστεύουν πλέον. Μάλιστα, ακόμη και ανάμεσα στους πιστούς, υπάρχουν εκείνοι που ελάχιστα πιστεύουν πως θα υπάρξει μια μέρα όπου θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κύριό μας. Δε γνωρίζουμε ούτε την ημέρα, ούτε την ώρα. Γνωρίζουμε μόνο, πως θα υπάρξει. Είναι για εκείνη την ημέρα που μιλά σήμερα ο Κύριος και μας την περιγράφει με μια παραβολή. Είναι η ημέρα που πρέπει να την σκεφτόμαστε ως «ωραία», επειδή ο Θεός την θέλησε έτσι, σαν «μια ημέρα γάμου».

Πέρα από το πώς πάει «ο γάμος» του καθενός που έχει παντρευτεί, πιστεύω πως κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για την ημέρα του γάμου του σαν μια άσχημη ημέρα. Ήταν μια ημέρα γιορτής, που από καιρό περίμενε, προετοίμασε, επιθύμησε κάθε μελλόνυμφος. Θέλαμε να είμαστε όμορφοι. Και πραγματικά ήμασταν. Ανυπομονούσαμε να δούμε ο ένας τον άλλο. Ήταν μια στιγμή μαγική, μοναδική, όμορφη, όπως λίγες στη ζωή μας.

Με αυτή την στιγμή ο Θεός παρομοιάζει τη συνάντησή μας μαζί του. Αυτή η ημέρα δεν μπορεί να χαθεί, ούτε να είναι μια στιγμή θλίψης, εκτός και αν το αποφασίσουμε εμείς. Αυτός είναι γάμος που προετοιμάζεται. Όλη η ζωή πρέπει να είναι προετοιμασία γι’ αυτή τη στιγμή, φροντίζοντας τη σχέση μ’ Εκείνον ήδη από τώρα. Δε φτάνεις στο γάμο δίχως μια περίοδο αρραβώνα. Και μόνο όποιος ζει τη ζωή ως καιρό «αρραβώνα» με τον Ιησού μοιάζει στην προνοητική παρθένο που συγκέντρωσε λάδι επιπλέον, σε μικρά δοχεία. Μικρά «δοχεία» που περιέχουν το λάδι των προσευχών μας, της καθημερινής μας δέσμευσης την οποία ζήσαμε ως αγάπη προς Εκείνον. Είναι το λάδι του «αρραβώνα» της ψυχής μας με τον ίδιο το Θεό. Αυτό το λάδι θα τροφοδοτεί το φως του λυχναριού της ζωής μας, και θα φωτίσει το πρόσωπο της ψυχής μας στην στιγμή της συνάντησης. Και ο Νυμφίος, βλέποντάς την φωτισμένη από εκείνο το φως, θα πει: «Εγώ σε γνωρίζω. Έλα μαζί μου. Πάμε στο γάμο». Πόσο άσχημο θα ήταν αν τα λυχνάρια μας δεν είχαν φως, γιατί τελείωσε το λάδι σ’ αυτά. Πόσο άσχημο θα ήταν εάν το πρόσωπο της ψυχής μας δε φωτιζόταν, και ο Ιησούς μας έλεγε «Εγώ δεν σε αναγνωρίζω. Δεν ξέρω ποιος είσαι. Στη ζωή σου είχες άλλους αρραβωνιαστικούς, αλλά δεν ήμουν εγώ».

Αγαπητοί αδελφοί μου και αδελφές, η εξέλιξη αυτής της συνάντησης, εξαρτάται από εμάς. Ήδη από τώρα πρέπει να πούμε: «Έρχεται ο νυμφίος, πάμε σε συνάντησή του». Αυτή είναι η πραγματική σοφία. Γιατί δε γνωρίζουμε «ούτε την ημέρα, ούτε την ώρα», που θα μπορούσε να είναι ακόμη και «τώρα». Στο τέλος των ημερών μας δεν θα μας ζητηθεί πόσες φορές κοιμηθήκαμε, αλλά πώς τροφοδοτήσαμε ή όχι τη ζωή μας. Το λυχνάρι είναι η ζωή μας, το λάδι είναι ή αγάπη. «Στο τέλος της ζωής θα κριθούμε με βάση την αγάπη», έλεγε ο Άγιος Ιωάννης του Σταυρού. Γιατί η αγάπη είναι αυτή που πραγματικά αξίζει, πριν από κάθε άλλη δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε και πάνω από όλες τις ώρες που περνάμε στην ενορία. Είναι το μοναδικό «pass» (πάσο) για να μπούμε στο Γάμο, δίχως το οποίο Εκείνος που είναι η Αγάπη θα μας πει: «Αλήθεια σας λέω: δεν σας γνωρίζω». «Αγρυπνείτε λοιπόν, γιατί δεν γνωρίζετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα», γιατί αυτή η ζωή είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε για να συγκεντρώσουμε αυτό το λάδι.

Don Giuseppe Terranova

Προσευχήσου…

Θεέ μου,
Εσύ που γνωρίζεις τα δημιουργήματά σου, μην επιτρέψεις να δοκιμαστούμε περισσότερο από τις δυνάμεις μας
και μην επιτρέψεις να μας λείψει, αυτή την εβδομάδα, η χαρά της αγάπης σου.
Γιατί αυτή είναι η δύναμή μας.
Γιατί όταν έχουμε την αγάπη σου, τότε είμαστε δυνατοί και τίποτα δεν μας φοβίζει. Αμήν.

πνρ
(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου