LECTIO DIVINA H ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ. Κατά τη φετινή Τεσσαρακοστή του Ιωβηλαίου έτους η Εκκλησία συνεχώς αναζητά τρόπους για να μιλήσει και να βοήσει τα μέλη της να δεχθούν την ευσπλαχνία του Θεού και να την μεταδώσουν στους αδελφούς.
Σήμερα Β’ Κυριακή της Τεσσαρακοστής η Εκκλησία άκουσε από τον Ευαγγελιστή Λουκά το περιστατικό της Μεταμόρφωσης του Ιησού. Ο Ιησούς θέλησε πριν το πάθος, τη σταύρωσή και το θάνατό του να εμψυχώσει τους Αποστόλους του και να δώσει να καταλάβουν ότι, όλα αυτά δεν είναι το τέλος, αλλά το πέρασμα για να φθάσει ο Κύριος στη δόξα του. Αυτή τη δόξα που θαύμασαν και έζησαν, έστω και για λίγο, ο Πέτρος, ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος πάνω στο όρος Θαβώρ.
Σκηνικό Θαβώρ ετοιμάστηκε στο Παρεκκλήσιο της Μονής Ουρσουλινών στο Πασακρωτήρι της Τήνου το απόγευμα της Κυρικαής. Ο Ιησούς παρών κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου εκτεθειμένος πάνω στην Αγία Τράπεζα έδωσε σε αρκετούς πιστούς για δυόμιση περίπου ώρες την ευκαιρία να συναντηθούν μαζί του και να να ζήσουν την ατμόσφαιρα του Θαβώρ.
Η αδελφή Θηρεσία, όπως πάντα ,είχε προβλέψει κάθε λεπτομέρεια, ώστε αυτή η κοινοτική αυτή προσευχή να είναι μία καλή προετοιμασία για το Άγιο Πάσχα. Στην αρχή της όλης προσευχής εξήγησε στους παρόντες τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί και ότι θα ολοκληρωθεί με το Μυστήριο της Εξομολόγησης.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος έβαλε όλους στην ατμόσφαιρα του Θαβώρ εξηγώντας τη σημασία που έχουν τα τρία βουνά στην ιστορία της σωτηρίας αλλά και στη ζωή του κάθε χριστιανού, δηλαδή το Σινά, ο Γολγοθάς και το Θαβώρ.
Στο Σινά ο χριστιανός παίρνει από τα χέρια του Θεού τις εντολές που εκφράζουν το θέλημά του. Στο Γολγοθά δίνει μαρτυρία για την τήρηση αυτού του λόγου και στο Θαβώρ συμμετέχει στη δόξα του Κυρίου.
Στη συνέχεια ενώπιον του Αγιωτάτου Μυστηρίου έγινε η ανάγνωση της περικοπής από τον Ευαγγελιστή Λουκά που αναφέρεται στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη.
Μετά το άκουσμα του λόγου έγινε σύντομη ομιλία του Αρχιεπισκόπου που έβαλε όλους στο πνεύμα της παραβολής και στη συνέχεια είχε η κάθε μια και ο καθένας την δυνατότητα, να παρουσιάσει δημόσια αυτό που το Πνεύμα του Θεού τον ενέπνευσε.
Με βάση ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που είχαν όλοι στη διάθεση τους βοηθήθηκαν για να δώσουν προσωπικές απαντήσεις για το πώς βιώνουν αυτήν την παραβολή στη ζωή τους.
Η όλη ιεροτελεστία ολοκληρώθηκε με τη δυνατότητα που έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής να προσέλθουν στο Μυστήριο της Εξομολόγησης όσες και όσοι από τους παρόντες το επιθυμούσαν. Οι εξομολογήσεις ξεπέρασαν τη μία ώρα. Ενώ γινόντουσαν οι εξομολογήσεις η αδελφή Θηρεσία βοηθούσε τους παρόντες με το λόγο και σύμβολα να βιώσουν την ενότητα τους η οποία γίνεται αισθητή και πραγματική με το Μυστήριο της Συμφιλίωσης με το Θεό και τον πλησίον.
Όλα είχαν ετοιμαστεί με πολλή φροντίδα και χρησιμοποιήθηκαν πολλά βοηθήματα τα οποία συνέβαλαν στη δημιουργία μιας όμορφης προσευχής με την παρουσία του Κυρίου.
Ακόμη και το κέρασμα, που προσφέρθηκε στο τέλος της ιεροτελεστίας ήταν προσαρμοσμένο στο πνεύμα της Τεσσαρακοστής: ένα ψωμάκι και ένα μπουκαλάκι νερό.