«Κύριε τι σκέφτεσαι;»

«Κύριε τι σκέφτεσαι;»

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της πρωινής Θείας Λειτουργίας στη Santa Martha, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, τους βαπτισμένους να «βιώσουν» μια έννοια κλειδί για την χριστιανική πνευματικότητα: Την εξοικείωση με τον Θεό. Σημαίνει – εξήγησε – ότι παραμένουμε παρόντες μπροστά στον Κύριο, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, ακόμη και στο λεωφορείο ή στο μετρό, και να μιλάμε από μέσα μας μαζί του, ρωτώντας τον: «Κύριε τι σκέφτεσαι;».

Στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε ως συνήθως από το ιταλικό πρόγραμμα του RadioVaticana, ο Ποντίφικας έκανε μερικές σκέψεις πάνω στο σύντομο απόσπασμα του σημερινού Ευαγγελίου (Λουκ. 8, 19-21), σύμφωνα με το οποίο μάλιστα, ο Ιησούς φαίνεται να αγνοεί την ίδια τη μητέρα του, δηλώνοντας πράγματι ότι μητέρα του και αδέλφια του είναι «εκείνοι που ακούν τον Λόγο του Θεού και τον κάνουν πράξη».

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο Φραγκίσκος, ότι για τον Ιησού η έννοια της οικογένειας ξεπερνά αυτή την παραδοσιακή της κοινωνικής ομάδας μέσα στην οποία γεννηθήκαμε και ανατραφήκαμε. Για να είμαστε «μαθητές» ή ακόμη και «φίλοι», η σχέση με τον Κύριο δεν θα πρέπει να είναι ούτε «επίσημη», ούτε «διπλωματική».

Εξοικείωση με τον Ιησού – υπογράμμισε ο Πάπας – σημαίνει ξεπερνώ την απόσταση που με χωρίζει από εκείνον και «εισέρχομαι στο σπίτι του Ιησού», «εισέρχομαι σε αυτό το περιβάλλον, βιώνω αυτό το περιβάλλον, που βρίσκεται στο σπίτι του Ιησού».

«Ζω εκεί, συλλογίζομαι, είμαι ελεύθερος, εκεί», συνέχισε ο Ποντίφικας, «επειδή τα παιδιά είναι οι ελεύθεροι, εκείνοι που κατοικούν στο σπίτι του Κυρίου είναι οι ελεύθεροι, εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με Αυτόν είναι οι ελεύθεροι».

Η εξοικείωση με τον Θεό – μια έννοια κλειδί για την χριστιανική πνευματικότητα – περιλαμβάνει «το να είμαι μαζί Του, να τον κοιτώ, να ακούω το Λόγο του, να προσπαθώ να τον κάνω πράξη, να μιλάω μαζί Του».

Σημαίνει, λέω «εκείνη την προσευχή που λέγεται και στο δρόμο: «Μα Κύριε τι σκέφτεσαι;», συνέχισε ο Πάπας, ο οποίος υπενθύμισε το παράδειγμα της αγίας Τερέζας, η οποία «έβρισκε τον Κύριο οπουδήποτε, ήταν εξοικειωμένη με τον Κύριο παντού, ακόμη και ανάμεσα στις κατσαρόλες στην κουζίνα».

«Εξοικείωση με τον Κύριο» σημαίνει συνεπώς «παραμένω» παρόν μπροστά στον Ιησού, είπε ο Φραγκίσκος, ο οποίος υπενθύμισε και την κλήση του Ανδρέα και του Ιωάννη. Όχι μόνο «ακολουθούσαν τον Ιησού», αλλά «παρέμεναν, ήταν με Εκείνον ολόκληρη την ημέρα».

Εξοικείωση με τον Θεό επομένως, δεν είναι το να κρατώ απόσταση, δεν είναι το «εσύ εκεί και εγώ εδώ», αλλά «είναι η εγγύτητα, είναι να αισθάνομαι οικειότητα με τον Ιησού», είπε ο Ποντίφικας, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε τους πιστούς να ζητήσουν αυτή τη χάρη να «καταλάβω τι σημαίνει εξοικείωση με τον Κύριο».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου