Κορονοϊός, καιρός να γίνουμε περισσότερο αλληλέγγυοι
Έκκληση του Sant’Egidio να μην αφήσουμε μόνους τους περισσότερο ευάλωτους αυτές τις ώρες έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορονοϊού. Η έκκληση του Marco Impagliazzo, προέδρου της Κοινότητας.
Αυξάνουμε, σεβόμενοι το νέο διάταγμα, την παρακολούθηση των ηλικιωμένων, των αστέγων, των ατόμων με αναπηρίες. Για να ξεπεραστεί η μετάδοση και ο φόβος, υποδεικνύει η κοινότητα του Trastevere, υπάρχει ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη. Ο πρόεδρος του Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, καλεί όποιον μπορεί να συνεισφέρει :
Η συνέντευξη με τον Marco Impagliazo
Απ. – Έκκληση να λάβουν υπόψη τους, τα θεσμικά όργανα αλλά φυσικά και κάθε πολίτης, τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, τους πιο φτωχούς, αυτούς που συνήθως μένουν έξω, που είναι περιθωριοποιημένοι από τον κύκλο της κανονικής ζωής των ανθρώπων, όπως εκείνων που ζουν στον δρόμο για παράδειγμα και που βλέπουν να μειώνεται η παρουσία των ατόμων που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν, να τους φροντίσουν, όπως εκείνοι που ζουν σε καταυλισμούς Ρομά, οι οποίοι είναι μάλλον απομονωμένοι και δεν λαμβάνουν πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο ζωής που θα πρέπει να διάγουν αυτή την εποχή του κορονοϊού, ή πολλοί άνθρωποι που δυστυχώς είναι κλεισμένοι σε ιδρύματα για ηλικιωμένους, σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία, όπου οι επισκέψεις είναι πολύ περιορισμένες. Επομένως, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να παραμείνουμε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, αποφεύγοντας φυσικά να μολυνθούμε και να μολύνουμε, είναι κάτι που απαιτεί πολλή σύνεση, πολλή δημιουργικότητα και πολύ πάθος αλλά και αγάπη.
Αυτή την περίοδο της σοβαρής κοινωνικής ανησυχίας, το να ζητάμε από τους πολίτες να αφιερώσουν χρόνο και για εκείνους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κίνδυνος, αποτελεί ένα θέμα ιδιαιτέρως λεπτό…
Απ. – Ναι, φυσικά, και εδώ μπαίνει το θέμα και της ελευθερίας του καθενός να ζει όπως νομίζει ότι είναι σωστό, να ζει αυτή την περίοδο σύμφωνα με όσα είπαν οι αρμόδιες αρχές. Τούτου λεχθέντος, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι τους οποίους, το Sant’Egidio εφαρμόζει, για να μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους, αποφεύγοντας φυσικά κάθε κίνδυνο μόλυνσης, ένα παράδειγμα αποτελούν τα γεύματα. Οι άνθρωποι και όσοι ασχολούνται με τα γεύματα φυσικά τώρα εργάζονται σε μικρές ομάδες, χωρίς να υπάρχουν συγκεντρώσεις, σεβόμενοι όλους τους κανόνες. Όσοι εξυπηρετούν προστατεύονται κατά κάποιο τρόπο με μάσκες, γάντια, έτσι δίνεται η δυνατότητα, υπό την επίβλεψη του γιατρού, να συνεχίσουμε να δίνουμε ένα χέρι βοήθειας, χωρίς να ζούμε με φόβο και σε απόλυτη απόσταση από τους άλλους, επειδή η απομόνωση μπορεί να επιφέρει το θάνατο και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από την τροφή και δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο για να τραφούν. Αυτά για παράδειγμα, αποτελούν προβλήματα για όσους ζουν στον δρόμο.
Το σημαντικό είναι, εκτός από το να καταρρίψουμε τον εγωισμό μας, να διασφαλίσουμε ότι η ήδη υφιστάμενη μισαλλοδοξία δεν θα αυξηθεί, έναντι των ασθενέστερων κατηγοριών, ας σκεφτούμε τους άστεγους, ή τους Ρομά, ας ελπίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει δεν θα μεγεθύνει ένα συναίσθημα που ήδη από μόνο του είναι αρνητικό και δυσμενές…
Απ. – Ναι, το να βρισκόμαστε δίπλα σε αυτά τα πιο ευάλωτα άτομα, που βιώνουν περισσότερες δυσκολίες, σημαίνει ότι η παρουσία εθελοντών αποτελεί, κατά μία έννοια, μια προστασία. Αν ένας κάποιος διαπιστώσει ότι οι εθελοντές παραμένουν ενεργοί, τηρώντας όλους τους κανόνες που οι αρμόδιες αρχές μας ζητούν να σεβαστούμε, μειώνεται το επίπεδο του φόβου καθώς και οι ενδεχόμενες αρνητικές συμπεριφορές έναντι αυτών των ανθρώπων. Λοιπόν, θα πρέπει να επιδείξουμε ότι είναι δυνατόν να βοηθήσουμε ακόμη σε αυτές τις συνθήκες. Όλοι μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με όσους είναι φτωχοί, όσους ζουν στους δρόμους, οπότε όλοι θα πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις, αλλά δεν θα πρέπει να αφήσουμε κανέναν, ποτέ μόνο του, επειδή η απομόνωση αυτών των ημερών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, μπορεί ακόμη και να επιφέρει τον θάνατο. Σήμερα, υπάρχει ανάγκη για μια ηθική αντίδραση από μέρους όλης της χώρας, ακριβώς όπως πρέπει να σεβόμαστε αυτό που μας ζητούν οι αρχές, οφείλουμε ταυτόχρονα να δείξουμε ότι η αλληλεγγύη αποτελεί αυτή την ηθική αντίδραση. Ακριβώς όπως προσεύχονται και ζουν οι χριστιανοί, και η προσευχή δίνει δύναμη στους χριστιανούς αυτή τη στιγμή, σήμερα χρειαζόμαστε δυνατούς πολίτες, πολίτες που γνωρίζουν τον κίνδυνο που βιώνουμε, αλλά που ανταποκρίνονται σε αυτόν τον κίνδυνο, όχι με τον φόβο, αλλά αντιδρώντας με αλληλεγγύη, με προσοχή, για το κοινό καλό και το καλό εκείνων που είναι περισσότερο φτωχοί και ευάλωτοι.
Μετάφραση: ρφ