Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης Η Caritas κινητοποιείται

Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης  Η Caritas κινητοποιείται

Η Κάριτας της Ιταλίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης και έρχεται σε επαφή με τις Caritas της Βόρειας Αφρικής και με το διεθνές δίκτυο Caritas για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και του πιο ευάλωτου τοπικού πληθυσμού

«Η κλιμάκωση της βίας – διαβάζουμε σε ένα δελτίο της Caritas Italiana– κάνει την κατάσταση στη Λιβύη ολοένα και πιο ανησυχητική. Εκατοντάδες είναι τα θύματα και πάνω από 25.000 οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας που έχουν διαφύγει από τις περιοχές των συγκρούσεων, αλλά ο αριθμός τους ώρα με την ώρα, αυξάνεται καθώς η σύγκρουση επεκτείνεται. Εάν οι μάχες δεν σταματήσουν, υπάρχει κίνδυνος για μια ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων σε περιφερειακή κλίμακα με σημαντικές ροές προσφύγων στις γειτονικές χώρες: Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτο κυρίως, καθώς και προς τις ακτές της Ευρώπης. Για άλλη μια φορά τα θύματα του πολέμου είναι πάνω από όλα οι άμαχοι που αναγκάστηκαν να φύγουν, παγιδευμένοι ανάμεσα στα πυρά των διαφόρων φατριών, παρεμποδισμένοι στην πρόσβαση σε τρόφιμα, σε άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών οι ποιο ευάλωτες ομάδες – οι ανήλικοι, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μετανάστες σε κέντρα κράτησης – πρόκειται να υποστούν τις χειρότερες συνέπειες της σύγκρουσης».

Έκκληση ώστε να τεθεί στο επίκεντρο το κοινό καλό

Για την Κάριτας της Ιταλίας «στη Λιβύη – όπως συμβαίνει και με τις άλλες κρίσεις της περιοχής, στο Σουδάν και στη Συρία – τα παιχνίδια εξουσίας και τα εξωτερικά συμφέροντα αλληλεπικαλύπτονται. Ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις που επανειλημμένα έχει κάνει ο Πάπας για την ειρήνη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ζητάμε από όλους τους υπευθύνους, να θέσουν στο επίκεντρο το καλό των ανθρώπων και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν τον πόλεμο».

Πρόσκληση να προετοιμαστούμε για ανθρωπιστική δράση και να μην αφήσουμε μόνες τις γειτονικές χώρες

«Ειδικότερα ελπίζουμε – διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της Κάριτας – ότι η Ιταλία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από εκείνες της Μεσογείου, σε συμφωνία με τον Ο.Η.Ε., θα μπορέσουν να προωθήσουν μια κοινή πρωτοβουλία για την ειρήνη στη Λιβύη, βάζοντας στην άκρη τα ιδιαίτερα συμφέροντα, και από την άλλη, θα μπορέσουν να προετοιμαστούν για μια επί τόπια ανθρωπιστική δράση και για  να υποδεχτούν τους πρόσφυγες, ώστε να μην αφήσουμε μόνες τις γειτονικές χώρες, όπως δυστυχώς συνέβη κατά τη διάρκεια τόσων άλλων ξεχασμένων κρίσεων».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου