Κατά τη Θεία Λειτουργία καμιά φωτογραφία και συζήτηση

Κατά τη Θεία Λειτουργία καμιά φωτογραφία και συζήτηση

«Το να πηγαίνουμε στην λειτουργία είναι σαν να πηγαίνουμε στο Γολγοθά», κατέληξε ο Άγιος Πατέρας κατά την κατήχηση της γενικής Ακρόασης της 22ης Νοεμβρίου 2017, απευθυνόμενος αυθόρμητα προς τους παρόντες πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη στην πλατεία σήμερα το πρωί γύρω στις 9:25 και επέτρεψε σε τέσσερα παιδιά να επιβιβαστούν στο Papamobile.

Αναφέρθηκε στο θέμα «Η Θεία Λειτουργία είναι η ανάμνηση του Πασχαλινού Μυστηρίου του Χριστού» συνεχίζοντας τον νέο κύκλο των κατηχήσεων για τη Θεία Λειτουργία. Στην αρχή της κατήχησης ο Πάπας Φραγκίσκος εμβάθυνε στη φύση της Λειτουργίας ως «ανάμνηση του πασχαλινού Μυστηρίου του Χριστού». Η Λειτουργία κάνει τους πιστούς «να συμμετέχουν στη νίκη του έναντι της αμαρτίας και του θανάτου» και δεν αποτελεί «μόνο ανάμνηση των γεγονότων του παρελθόντος».

«Η Ευχαριστία μας φέρνει πάντοτε στην κορφή της πράξης σωτηρίας του Θεού:  Ο Κύριος Ιησούς, γινόμενος τεμαχισμένος άρτος για εμάς, εγχύνει επάνω μας όλη την ευσπλαχνία του και την αγάπη του, όπως έκανε επάνω στο σταυρό, ώστε να ανανεώσει την καρδιά μας, την ύπαρξή μας και τον τρόπο σχέσης μας μαζί Του και μαζί με τους αδελφούς μας». Έτσι εξηγεί ο Άγιος Πατέρας στους πιστούς τη σημασία της Θείας Λειτουργίας και της Ευχαριστίας, «μια ακτίνα εκείνου του ήλιου που δεν τον σκιάζει η ομίχλη που είναι ο αναστημένος Ιησούς Χριστός». Συμμετέχουμε στη Λειτουργία σημαίνει συμμετέχουμε στη «νίκη του Αναστημένου, φωτιζόμαστε από το φως του, θερμαινόμαστε από τη θέρμη του». Ο Ιησούς απελευθερώνει τους πιστούς» από το θάνατο και από το φόβο του θανάτου», «όχι μόνο από την κυριαρχία του φυσικού θανάτου, αλλά από τον πνευματικό θάνατο που είναι το κακό, η αμαρτία, ο οποίος μας καταλαμβάνει κάθε φορά που πέφτουμε θύματα της αμαρτίας μας ή των άλλων».

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνόψισε: «Το Πάσχα του Χριστού είναι η απόλυτη νίκη επί του θανάτου, επειδή Εκείνος μετασχημάτισε το θάνατό του σε υπέρτατη πράξη αγάπης. Και στην Ευχαριστία, Εκείνος επιθυμεί να μεταδώσει σε εμάς αυτή την πασχαλινή, νικηφόρο αγάπη του, Αν τη δεχθούμε με πίστη, και εμείς μπορούμε να αγαπάμε αληθινά το Θεό και τον πλησίον, μπορούμε να αγαπάμε όπως μας αγάπησε Εκείνος, δίνοντας τη ζωή του.»

Στο τέλος της κατήχησης ο Άγιος Πατέρας θέλησε να προσθέσει έναν  σύντομο προβληματισμό σε σχέση με τη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και το Γολγοθά του Ιησού που έδωσε τη ζωή του για εμάς.

«Το να γίνεται θέαμα και φωτογραφίες ή συζήτηση» αποτελεί μια μη ευπρεπή και χωρίς σεβασμό συμπεριφορά. Οι πιστοί πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί και να τιμούν το πάθος και το θρίαμβο του Ιησού, εξήγησε ο Ποντίφικας.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου