ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΚΑΙ ΒΩΛΑΞ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΚΑΡΔΙΑΝΗ
Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα γιόρτασαν τη Γέννηση της Θεοτόκου δύο από τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου: η Καρδιανή και η Βωλάξ.
Την παραμονή της εορτής και πανήγυρης της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Καρδιανή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συμπροσευχήθηκαν μαζί ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής και Αναπληρωτής εφημέριος Καρδιανής, π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος του χωριού της Καρδιανής π. Αντώνιος Φόνσος και ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Σκαλάδου, π. Δημήτριος Δαλέζιος, Στο αρμόνιο συνόδευε στους ψαλμούς ο μουσικός και τραγουδιστής Χρήστος Φιοράντης.
Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική και των φιλέορτων πολύ μεγάλη.
Μετά την ανάγνωση του σύντομου αναγνώσματος του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:
Το να διηγηθεί κάποιος με ανθρώπινη γλώσσα τα μεγαλεία που έκανε ο Κύριος στην Μαριάμ από τη Ναζαρέτ είναι αδύνατο. Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να περιγράψει την ομορφιά του σύμπαντος μέσα από ένα σκοτεινό δωμάτιο χωρίς να υπάρχει έστω και μια μικρή χαραμάδα από την οποία να μπορεί κανείς να δει το ουράνιο στερέωμα.
Εμείς πράγματι στη ζωή μας είναι σαν να βρισκόμαστε μέσα στο σκοτάδι του σώματός μας, του νου μας και των σκέψεών μας. Έχουμε μόνο γήινες έννοιες για να περιγράψουμε οποιαδήποτε ομορφιά. Λείπει σε μας η ίδια έννοια της ιδέας της ουράνιας ομορφιάς. Μπορούμε μόνο να την φανταστούμε. Δεν γνωρίζουμε την πραγματικότητα.
Μπορούμε να φανταστούμε την Παναγία ντυμένη τον ήλιο με τη σελήνη κάτω από τα πόδια της όπως την φαντάζεται και ο συγγραφέας της Αποκάλυψης με δώδεκα αστέρια που σχηματίζουν στην κεφαλή της μια βασιλική κορώνα, αλλά είναι πάντα ιδέες ανθρώπινης ομορφιάς και όχι θεϊκής.
Μπορούμε να αποδώσουμε στην Μητέρα του Θεού όλες τις ομορφιές ολόκληρης της δημιουργίας , της γης, της θάλασσας, όλους του σύμπαντος αλλά είναι εικόνες που παίρνουμε από τη δημιουργία που μας περιβάλλει και μέσα στην οποία ζούμε.
Η Αειπάρθενος Μαρία είναι πολύ περισσότερο από την δημιουργημένη ομορφιά. Πολύ περισσότερο από την ομορφιά που μπορούμε να φανταστούμε. Πολύ περισσότερο από κάθε ομορφιά που μπορούμε να ζωγραφίσουμε. Η Αειπάρθενος Μαρία ανήκει στη θεϊκή ομορφιά , την ουράνια, ενός άλλου κόσμου, που εμείς ακόμη ούτε γνωρίζουμε ούτε μπορούμε να φανταστούμε.
Ο Κύριος την δημιούργησε πανέμορφη, ομορφότερη απ’ όλα τα πλάσματα. Στο πρόσωπό της φαίνεται η δημιουργία του νέου ουρανού και της νέας γης, του αληθινού και μοναδικού Παράδεισου, που είναι η αιώνια κατοικία του Θεού και η μελλοντική δική μας. Όλη η ομορφιά του παραδείσου είναι λίγη μπροστά στη δική της ομορφιά. Η καρδιά της Παναγίας είναι η συνεχής και αγία κατοικία του Θεού. Ο Θεός χαίρεται να κατοικεί σ’ αυτήν την καρδιά. Σ’ αυτήν βρίσκει το πλήρωμα όλη της δημιουργίας του.
Χωρίς την Αειπάρθενο Μαρία θα ήταν σαν να έλειπε κάτι στον Παράδεισο του Θεού. Κάτι όχι επουσιώδες ή δευτερεύον, αλλά κάτι απαραίτητο και ζωτικό. Κάτι που δίνει στα πάντα την αληθινή πληρότητα. Ο Θεός θέλησε να της δώσει αυτή τη μεγάλη δόξα: να δώσει πλήρη ομορφιά στον Παράδεισό του, στην αιώνια κατοικία του με την ύπαρξή της και την παρουσία της. Αυτό δεν είναι λίγο. Είναι τα πάντα.
Η Παναγία είναι η Μητέρα του Θεού. Είναι ο τίτλος από τον οποίο κάθε άλλος τίτλος λαβαίνει αξία και γίνεται αληθινός. Η Παναγία είναι η Μητέρα του Θεού διότι με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος γεννήθηκε ο Αιώνιος Λόγος του Πατέρα. Γεννήθηκε από Εκείνη ο ίδιος ο Θεός. Αυτή η τιμή και αυτή η χάρη είναι αποκλειστικά δική της, κανένα άλλο δημιούργημα δεν την κατέχει και ούτε ποτέ είναι δυνατόν να την αποκτήσει.
Ενώπιον αυτού του Μυστηρίου ο κάθε ένας μας και η κάθε μια σας, αδελφοί μου και αδελφές μου οφείλουμε να γονατίσουμε και να θαυμάσουμε την εξαιρετική μεγαλειότητα του δώρου που της έκανε ο Κύριος. Ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί κάτι παρόμοιο.
Ζητούμε σήμερα από την ίδια την Αειπάρθενο Μαρία, Μητέρα του Λυτρωτή, από όλους τους Αγγέλους και τους Αγίους να μας βοηθήσουν σήμερα και πάντοτε να θαυμάζουμε το Μεγαλείο της Παναγίας.
Πριν ολοκληρώσω τις σκέψεις μου για την Παναγία αυτή σ’ αυτή την εσπερινή μας δέηση, θέλω να την ευχαριστήσω για ένα δώρο που έκανε σήμερα σε όλα τα μέλη αυτής της ενορίας μας αλλά και σε όλους τους φιλέορτους. Αυτό το δώρο είναι η εδώ παρουσία του π. Αντωνίου. Του εύχομαι να έχει πάντα στην καρδιά του την Παναγία για να τον συνοδεύει στην πορεία της ζωής του και όπως εκείνη στάθηκε στα πόδια του Υιού της την ώρα του μαρτυρίου του, έτσι, αγαπητέ π. Αντώνη να έχεις και εσύ κοντά σου την Παναγία για να σε βοηθά στο σταυρό που φέρνεις και να παρηγορείσαι μαζί της ότι αυτός ο σταυρός θα μετατραπεί και για σένα σε ανάσταση! Αμήν.
Ημέρα της εορτής
Την ημέρα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή Αρχών του νησιού, από τον Γενικό Βικάριο της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας π. Φραγκίσκο Βιδάλη και συλλειτούργησε μαζί του ο εφημέριος της Χώρας και Σμαρδακίτου Τήνου π. Μάρκος Φώσκολος.
ΒΩΛΑΞ
Την Παραμονή της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός από τον Εφημέριο π. Νικόλαο και συμποσευχήθηκε μαζί του και ο π. ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου π. Γεώργιος Ανδριώτης. Όλοι οι ενορίτες αλλά και πολλοί φιλέορτοι έδωσαν το παρόν με την ενεργό συμμετοχή τους στην προετοιμασία της πανήγυρης.
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ
Την ημέρα της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατος π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος π. Νίκος Ψάλτης, ο π. Γεώργιος Ανδριώτης και ο προσωρινός αναπληρωτής εφημέριος Σκαλάδου και Πάρου π. Μάρκος Βιδάλης. Ο ναός και το προαύλιο του Ναού είναι κατάμεστος από ενορίτες και ευλαβείς της Παναγίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου απευθύνθηκε σε όλη τη συναγμένη Εκκλησία και είπε:
Ο Θεός μέσα στην παντογνωσία Του, πριν ακόμη ο άνθρωπος αμαρτήσει, προείδε την πτώση του και αποφάσισε, πριν από τους αιώνες, να πραγματοποιήσει ένα σχέδιο σωτηρίας του ανθρώπου με το μυστήριο της ενσάρκωσης του Υιού Του. Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή προς τους Ρωμαίους: «αυτούς που προόρισε, αυτούς και κάλεσε, και αυτούς που κάλεσε, αυτούς και δικαίωσε. Αυτούς που δικαίωσε, αυτούς και τους δόξασε.
Ο Θεός προόρισε την ταπεινή Μαριάμ από τη Ναζαρέτ και την κάλεσε να γίνει η Μητέρα του ενσαρκωμένου Λόγου, όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Αυτό το πλήρωμα του χρόνου έρχεται με τη γέννηση της Θεοτόκου.
Με τη Γέννηση της Θεοτόκου έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και αρχίζει να πραγματοποιείται το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας: Άρχισε να ετοιμάζεται το σώμα και η ψυχή εκείνης που είχε προορίσει να γίνει η Μητέρα του Υιού του και η Μητέρα των ανθρώπων. Ο Θεός δεν προετοίμασε μόνο την Μητέρα του Υιού του αλλά και όλες τις γενεές εν όψει της γεννήσεως της μέλλουσας Θεοτόκου, εν όψει της γεννήσεως του Ιησού, χρησιμοποιώντας φυσικά και υπερφυσικά μέσα.
Οι Ευαγγελιστές δεν αναφέρονται σ’ αυτό το ευτυχές γεγονός, ούτε μας αποκαλύπτουν τα ονόματα των γονέων της Παναγίας. Αυτό το κάνουν μόνο τα απόκρυφα ευαγγέλια. ‘Όμως για μας η σημερινή εορτή εκτός από μια απλή επέτειος θέλει να μας υπενθυμίσει ότι η μέλλουσα Μητέρα του Κυρίου συνελήφθη χωρίς τη σκιά της αμαρτίας και είναι η μόνη που προφυλάχτηκε από το προπατορικό αμάρτημα. Θέλει επίσης η επέτειος της γεννήσεως της Παναγίας να μας υπενθυμίσει ότι αυτή είναι η γυναίκα που θα συντρίψει την κεφαλή του φιδιού, όπως ήδη είχε αναγγελθεί από την αρχή της πτώσης των προπατόρων μας. Να μας υπενθυμίσει επίσης ότι αυτή η νεαρή κοπέλα της Ναζαρέτ, που γεννήθηκε από τον Ιωακείμ και την Άννα, είναι η προεκλεγμένη και προορισμένη για να γίνει η Μητέρα του Χριστού.
Η Παναγία με τρόπο θαυμαστό συνεργάζεται στο μυστήριο της λύτρωσης όλου του ανθρώπινου γένους. Κάτω από αυτό το φως εμείς βλέπουμε και τελούμε τις εορτές της Παναγίας. Η γέννησή της Μαρίας από τη Ναζαρέτ γίνεται λοιπόν «το πλήρωμα του χρόνου» , όταν δηλαδή τα σχέδια του Θεού φθάνουν στον καιρό της πραγματοποίησής τους και οι πρωταγωνιστές των σχεδίων αυτών παίρνουν τη θέσει που έχει προεπιλεχθεί και προαναγγελθεί γι’ αυτούς από τον ίδιο τον Θεό.
Τα ανθρώπινα γεγονότα τώρα ενώνονται με τα θεϊκά σχέδια. Όχι μόνο αυτά που αφορούν τη ζωή της Παναγίας αλλά και την κάθε μία και τον κάθε ένα μας. Και εμείς στη ζωή μας οφείλουμε να διαθέτουμε τον εαυτό μας και όλη τη βίωση της καθημερινής μας ιστορίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να γίνει ιερή ιστορία, κοινή ιστορία του Θεού και δική μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το κύριο ιδανικό της ύπαρξής μας που είναι να κάνουμε το χρόνο μας, τα γεγονότα της ζωής μας μία αληθινή τέλεση της σωτηρίας. Να γίνει ακόμη και η επίγεια ζωή μας μία αληθινή πρόγευση του τελικού σκοπού της ζωής μας, όταν θα έλθει η ώρα να ζήσουμε έξω από το χρόνο μέσα στην αιωνιότητα του Θεού.
Την ημέρα των γενεθλίων συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε ευχές και να προσφέρουμε δώρα.
Σας προτείνω να ευχηθούμε στην ουράνια Μητέρα μας όλοι οι άνθρωποι της γης να την γνωρίσουν, να την ευχαριστήσουν για την προσφορά της στο λυτρωτικό έργο και σε όλες τις γενεές να την μακαρίζουν.
Ως δώρο προτείνω να της προσφέρουμε την υιική μας αγάπη και να της υποσχεθούμε ότι κατά τη νέα ποιμαντική χρονιά που σε λίγο θα αρχίσουμε, θα εργαστούμε όλοι μαζί απλά και ταπεινά, ως Εκκλησία, για να ενσαρκώνουμε καθημερινά το Λόγο του Θεού πρώτα στην καρδιά μας και έπειτα στις ενοριακές μας κοινότητες και σε κάθε περιβάλλον που ζούμε και δρούμε, και αυτό θα το προσπαθήσουμε πρώτα με τη ζωή μας και έπειτα με το λόγο μας. Αμήν.
Τόσο στην Καρδιανή όσο και στη Βωλάξ μετά τη Λατρεία οι τοπικοί σύλλογοι αλλά και οι οικογένειες της ενορίας απέδειξαν για μια φορά ακόμη την μοναδικοί φιλοξενία της Τήνου, στην οποία πρωτοστατούν τα χωριά μας.