ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΚΑΙ ΒΩΛΑΞ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΚΑΙ ΒΩΛΑΞ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ
ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΚΑΡΔΙΑΝΗ

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα γιόρτασαν τη Γέννηση της Θεοτόκου δύο από τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου: η Καρδιανή και η Βωλάξ.

Την παραμονή της εορτής και πανήγυρης της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Καρδιανή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συμπροσευχήθηκαν μαζί του:  ο εφημέριος π. Ιωάννης Σκλάβος, ιεροδιάκονοι π. Μάριος και π. Αλέξανδρος

Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική και των φιλέορτων πολύ μεγάλη. Στο εκκλησιαστικό όργανο ήταν ο  κ. Ρήσσος Πέτρος.

Μετά την ανάγνωση του σύντομου αναγνώσματος του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Η σημερινή εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου εκτός από Θεομητορική εορτή μπορεί να θεωρηθεί και  Χριστολογική εφόσον με αυτήν εορτάζουμε τη γέννηση εκείνης που προορίζεται να γίνει η Μητέρα του Χριστού. Εφόσον σήμερα με το γεγονός που πανηγυρίζουμε  αρχίζει να πραγματοποιείται το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για την ενσάρκωση του Θείου Λόγου. Εξ άλλου όλες οι εορτές προς τιμήν της Παναγίας μπορούν να θεωρηθούν και ως χριστολογικές αφού όλες κάνουν αναφορά στο μυστήριο της ενσάρκωσης.

Η  εορτή της γεννήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε πάντα στην Εκκλησία με λειτουργική μεγαλοπρέπεια και πολλοί ιεροκήρυκες και  Πατέρες της Εκκλησίας  άντλησαν τους λόγους τους μέσα από την Αγία Γραφή  αναζητώντας τις πλέον κατάλληλες εκφράσεις για να αποδώσουν έστω και αμυδρά την ομορφιά αυτού του πλάσματος που επέλεξε ο Θεός για να  η Θεοτόκος.

 Ο Θεός μέσα στην παντογνωσία Του, πριν ακόμη ο άνθρωπος αμαρτήσει, προείδε την πτώση του και αποφάσισε, πριν από τους αιώνες, την ανθρώπινη λύτρωση με το μυστήριο της ενσάρκωσης του Υιού Του. Ο Απόστολος Παύλος μας είπε λίγο πριν: «αυτούς που προόρισε, αυτούς και κάλεσε. Και αυτούς που κάλεσε, αυτούς και δικαίωσε. Αυτούς που δικαίωσε, αυτούς και τους δόξασε».

Προόρισε την ταπεινή Μαρία από τη Ναζαρέτ και την κάλεσε να γίνει η Μητέρα του ενσαρκωμένου Λόγου, όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Αυτό το πλήρωμα του χρόνου έρχεται σήμερα με τη γέννηση της Θεοτόκου.

Σήμερα ο Θεός παρουσιάζει στην ανθρωπότητα την  κατοικία όπου θα φιλοξενηθεί και θα κατοικήσει ο ενσαρκωμένος Υιός Του. Είναι μια κατοικία απλή, ταπεινή αλλά και πανέμορφη, πλημμυρισμένη από τη χάρη του Θεού γι’ αυτό και η Εκκλησία κεχαριτωμένη την αποκαλεί.

Η Παναγία γεννιέται, παιδαγωγείται και αυξάνει σε σοφία και σε ηλικία  και προετοιμάζεται από το Θεό για τη μεγάλη αποστολή της.

Στην παλαιά Διαθήκη ο βασιλιάς  Σολομώντας ετοίμασε ένα Ναό ως  κατοικητήριο του Θεού ανάμεσα στο λαό. Αυτό το ναό  τον στήριξε πάνω σε επτά  γερές και καλλιτεχνικές κολώνες. Τώρα ο ίδιος ο Θεός ετοιμάζει και μας παρουσιάζει το νέο ναό που θα κατοικήσει που δεν είναι πέτρινος αλλά σάρκινος και είναι το πάναγνο σώμα της Μαρίας από τη Ναζαρέτ. Είναι ο ναός ο οποίος στηρίζεται στα επτά δώρα του Αγίου Πνεύματος.

Σήμερα με την εορτή της γέννησης της Θεοτόκου, εορτάζουμε τα γενέθλια αυτού του ζωντανού και πανέμορφου Ναού.

Τώρα μπορούμε να χαιρόμαστε γιατί με τη γέννηση της Παναγίας γεννιούνται και οι ελπίδες για μας πως μπορούμε  να ξαναποκτήσουμε  με την υπακοή της Μαρίας αυτό που χάσαμε με την παρακοή της Εύας. Τη σωτηρία μας, την ευτυχία μας, την εν Χριστώ ζωή που μας οδηγεί, διαμέσου της Λύτρωσης κοντά στο Θεό.

Πως όμως μπορούμε να εορτάσουμε επάξια και αποτελεσματικά αυτά τα γενέθλια της Θεοτόκου;

Μπορούμε να διηγηθούμε τις ηρωικές πράξεις ενός αγίου μάρτυρα, μπορούμε να αναφερθούμε στις αρετές ενός αγίου ομολογητή, να θαυμάσουμε την ολοκληρωτική προσφορά της ζωής των αγίων παρθένων, γιατί όλοι οι άγιοι της γης έδωσαν δείγματα ανθρωπίνων  αρετών. Πως όμως με ανθρώπινα και φτωχά λόγια μπορούμε να εξυμνήσουμε Εκείνη  που έφερε στο φως της ζωής τον ενσαρκωμένο Λόγο του Θεού; Πώς να περιγράψουμε και να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ο Δημιουργός γεννήθηκε από ένα δημιούργημα του;

Πως να υμνήσουμε επάξια τη γέννηση αυτού του εκλεγμένου από το Θεό πλάσματός του που έγινε η σκάλα που χρησιμοποίησε ο Θεός για να κατέβει στη γη και μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για να ανέβει στον ουρανό;

Ο μόνος τρόπος είναι να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή του  αρχαγγέλου Γαβριήλ,  τη φωνή της εδώ πανηγυρίζουσας ενοριακής κοινότητας αλλά και όλης της Εκκλησίας και να αναφωνήσουμε: «ποιο επάξιο εγκώμιο να σου απευθύνω, πώς να σε ονομάσω; Απορώ και εξίσταμαι».  Γι’ αυτό όπως με διατάξει η πίστη και η καρδιά μου σου λέω: «χαίρε η κεχαριτωμένη». Αμήν.Ημέρα της εορτής

Την ημέρα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο π. Ιωάννη Σκλάβο διακονούντος του ιεροδιακόνου π. Μάριου.

ΒΩΛΑΞ

Την Παραμονή της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός από τον Εφημέριο π. Νικόλαο. Όλοι οι ενορίτες αλλά και πολλοί φιλέορτοι έδωσαν το παρόν με την ενεργό συμμετοχή τους ως προετοιμασία για την  πανήγυρη.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ

Την ημέρα της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατος π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος π. Νίκος Ψάλτης, ο π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο  π. Μάρκος Βιδάλης, διακονούντος του νέου ιεροδιακόνου π. Αλεξάνδρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου απευθύνθηκε σε όλη τη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Πολλές φορές έχουμε συμμεριστεί τη μεγάλη χαρά κάποιας οικογένειας η οποία είχε την ευτυχία να αποκτήσει το πρώτο της παιδί, και ιδιαίτερα όταν όλα έδειχναν πως δεν θα μπορούσαν να έχουν  αυτή την ευλογία του Θεού.

Είναι γεγονός πως το παιδί και προπάντων τα παιδιά για μια οικογένεια είναι η αληθινή ευλογία του Θεού. Γι’ αυτό εξ άλλου και για τις οικογένειες του εβραϊκού λαού η ατεκνία εθεωρείτο  ταπεινωτική. Οι απόγονοι για μια οικογένεια έδιναν την πιθανότητα  να γεννηθεί από αυτούς ο Μεσσίας Χριστός.

Όλοι οι γονείς αυτή τη χαρά που δημιουργεί η γέννηση του παιδιού τους, θέλουν να την μοιραστούν με τους και με τους άλλους, τους συγγενείς, τους  φίλους,  με όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους τους.

 Με τη γέννηση ενός παιδιού αρχίζουν και τα όνειρα των γονέων του για την ευτυχία του, την επιτυχία του, το μέλλον του. Και αυτή η δημιουργία ονείρων δεν αφορά μόνο τις μέρες που προηγούνται από τη γέννηση αλλά επανέρχεται κάθε φορά που  εορτάζουν  τα γενέθλια του παιδιού  τους.

Σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί και αγαπητές μου αδελφές εορτάζουμε τα γενέθλια ενός μοναδικού  πλάσματος. Μοναδικού όχι μόνο για τους γονείς του και για την περιοχή του αλλά για τον κόσμο όλο για όλες τις γενεές. Εορτάζουμε τα γενέθλια του πλάσματος εκείνου προς το οποίο ο ίδιος ο Κύριος διάλεξε για να  γίνει η Μητέρα του ενσαρκωμένου Λόγου, η Μητέρα του ίδιου του Θεού, αλλά και όλων των ανθρώπων. Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα δεν συμμετέχουμε απλά στη χαρά των ευτυχισμένων γονέων της Μαρίας από τη Ναζαρέτ, αλλά κάνουμε και δική μας αυτή τη χαρά τελώντας πανηγυρικά τα γενέθλιά της.

Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να τιμήσουμε   τη γυναίκα εκείνη που ο Θεός διάλεξε ανάμεσα σε τόσες άλλες  γυναίκες της γης για  να της αναθέσει μία σημαντική και αναντικατάστατη αποστολή. Να γίνει η Μητέρα του Λυτρωτή. Εορτάζοντας σήμερα τη γέννηση της μοναδικής αυτής γυναίκας, ευχαριστούμε το Θεό, γιατί την κατέστησε όχι μόνο μητέρα του Υιού του αλλά και Μητέρα της Εκκλησίας, Μητέρα όλων των ανθρώπων. Η κάθε μια και ο καθένας μας μπορεί να ακούσει αυτό που είπε ο Ιησούς στον αγαπητό μαθητή λίγο πριν ξεψυχήσει πάνω στο σταυρό: «Ιδού η Μητέρα σου».

Η υπόσχεση του Θεού στο Αδάμ, ότι από μια γυναίκα θα γεννηθεί Εκείνος που θα συντρίψει την κεφαλή του φιδιού που συμβολίζει το διάβολο, με τη σημερινή εορτή γίνεται πραγματικότητα.

Σήμερα χάρη στην Παναγία και με την Παναγία η Εκκλησία μπορεί να βιώνει καθημερινά τη δική της λύτρωση. Συντρίβει με τη χάρη του Θεού την κεφαλή της αμαρτίας και της παρακοής και με τη δική της υπακοή στο θέλημα του Θεού συνεργάζεται για την απόκτηση της λύτρωσης της δικής της και των άλλων.

Είθε αυτή η μικρή ενοριακή κοινότητα της Βωλάξ, η οποία σήμερα με τόση χαρά συμμετέχει στην πανήγυρη της γεννήσεως της προστάτισσάς της να είναι πάντα, με τις ικεσίες της Παναγίας,  ευλογημένη από τον Κύριο και να συνεχίζει να μας παραδειγματίζει με την υπακοή της στο λόγο του Θεού και στις οδηγίες της Εκκλησίας.

Την ημέρα των γενεθλίων προσφέρονται δώρα στον τιμώμενο πρόσωπο, σήμερα όμως συμβαίνει το αντίθετο, η ίδια η Παναγία, της οποίας εορτάζομε τα γενέθλια προσφέρει ως δώρο στην τοπική μας Εκκλησία ένα μεγάλο δώρο και είναι ο νέος διάκονος π. Αλέξανδρος. Την ευχαριστούμε και εμείς της δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τηρούμε την εντολή που μας έδωσε στους υπηρέτες στο γάμο της Κανά: «Κάνετε ότι σας πει».

Αδελφοί μου και αδελφές τελώντας  σήμερα στην πανήγυρη αυτού του ενοριακού Ναού ανανεώνουμε την αγάπη μας  και την πνευματική μας φροντίδα για σας και σας ζητούμε να προσεύχεστε για την τοπική μας Εκκλησία, ώστε να πάντοτε να έχει τη δυνατότητα και τις απαραίτητες δυνάμεις να σας υπηρετεί.

Αμήν.

Τόσο στην Καρδιανή όσο και στη Βωλάξ μετά τη Λατρεία οι τοπικοί σύλλογοι αλλά και οι οικογένειες της ενορίας απέδειξαν για μια φορά ακόμη την μοναδική  φιλοξενία της Τήνου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 29-30.3.2025

Οικισμός Ενορία 29-30 Μαρτίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 30/3 Κυριακή 18:00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 26 Μαρτίου 2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με