ΚΑΜΕΡΟΥΝ : ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟ TUMI

4

ΚΑΜΕΡΟΥΝ : ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟ TUMI

Αρχές Νοεμβρίου ο 90χρονος καρδινάλιος Christian Tumi έπεσε θύμα απαγωγής από αγγλόφωνους αποσχιστές, ενώ ταξίδευε στα βόρεια του Καμερούν. Σύντομα αφέθηκε ελεύθερος και συνεχίζει να αγωνίζεται για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη χώρα. Πιστεύει ότι δε χρειάζεται παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας αλλά να πρυτανεύσει η λογική μεταξύ κυβέρνησης και εξεγερμένων : αμνηστία και απόσυρση στρατευμάτων από πλευράς κυβέρνησης, κατάθεσης όπλων από αποσχιστές, συμφωνία για διακυβέρνηση σε Ομοσπονδιακό Σύστημα, με αποκεντρωμένες εξουσίες.
Τα σύνορα ( και ) του Καμερούν, όπως είχαν χαραχθεί από τους ευρωπαίους αποικιοκράτες, πριν την ανεξαρτησία των αφρικανικών χωρών δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των πληθυσμών. Στα βόρειο – ανατολικά και βόρειο – δυτικά της χώρας ζουν αγγλόφωνοι πληθυσμοί, που ζητούν, απ΄το 2016, η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη να παρέχονται στα αγγλικά και όχι στα γαλλικά. Αυτή η απαίτηση που δε γίνεται δεκτή από την κεντρική εξουσία και τον Πρόεδρο Paul Bija έχει οδηγήσει στη βίαιη διακοπή της εκπαίδευσης εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών ! Γι αυτό ο γηραιός καρδινάλιος απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της χώρας για ειρήνευση, ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία !
Αρχές Φεβρουαρίου 2020, 16 καθολικοί Επίσκοποι, από 10 χώρες, απηύθυναν αντίστοιχη έκκληση στον καμερουνέζο Πρόεδρο, αναφέροντας τις τραγικές συνέπειες της ως τώρα αντιπαράθεσης : 2.000 νεκροί – εκατοντάδες χωριά κατεστραμμένα – 50.000 κάτοικοι πρόσφυγες στη Νιγηρία – 800.000 παιδιά εκτός σχολικού περιβάλλοντος ( τα μισά πήγαιναν σε καθολικά σχολεία ) – 650.000 αγγλόφωνοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους…

Πληροφορίες και φωτογραφία από Πρακτορείο FIDES 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου