Και στους ηλικιωμένους ανήκει το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας

Και στους ηλικιωμένους ανήκει το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας

"Ο Κύριος, εξηγεί ο Πάπας, μπορεί και θέλει να γράψει μαζί τους και νέες σελίδες, σελίδες της αγιότητας, της υπηρεσίας, της προσευχής". Ακόμα και οι ηλικιωμένοι "είναι το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας". "Είναι επίσης το μέλλον μιας Εκκλησίας που, μαζί με τους νέους, προφητεύει και ονειρεύεται". Και "είναι τόσο σημαντικό – είπε ο Άγιος Πατέρας – ότι οι ηλικιωμένοι και οι νέοι μιλάνε ο ένας στον άλλο":
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας ζητώ να μην αποφεύγετε «Η ζωή είναι ένα δώρο» και όταν είναι παρατεταμένη «είναι προνόμιο»: ο πλούτος των χρόνων είναι «ο πλούτος των ανθρώπων», ένας πολύτιμος θησαυρός που «διαμορφώνεται στην πορεία της ζωής». Αυτό δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, συναντώντας τους συμμετέχοντες στο πρώτο διεθνές ποιμαντικό συνέδριο για τους ηλικιωμένους, που επικεντρώθηκε στο θέμα «Ο πλούτος των χρόνων».
Η μακροζωία είναι μια ευλογία
Στον 21ο αιώνα, ο Ποντίφικας είπε ότι «η γήρανση έχει γίνει ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανθρωπότητας»: η εμφανής παρουσία των παππούδων σε ενορίες και κοινωνίες απαιτεί νέες απαντήσεις και αλλαγές στις «ποιμαντικές συνήθειες». Ο Πάπας επικεντρώθηκε επίσης στο φαινόμενο της αυξανόμενης μακροζωίας του πληθυσμού συνδέοντάς το με την Αγία Γραφή:
Η μακροζωία είναι μια ευλογία στη Βίβλο. Αντιμετωπίζει την ευθραυστότητά μας, με αμοιβαία εξάρτηση, με τους οικογενειακούς και κοινοτικούς δεσμούς μας και πάνω απ 'όλα με τη θεϊκή μας ψυχή. Με τη χορήγηση γήρατος, ο Θεός Πατέρας δίνει χρόνο να εμβαθύνει τη γνώση του γι 'αυτόν, την οικειότητα μαζί του, να εισέλθει ολοένα και περισσότερο στην καρδιά του και να εγκαταλείψει τον εαυτό του. Είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμαστεί να παραδώσει οριστικά το πνεύμα στα χέρια του, με υιική εμπιστοσύνη.
Αλλά αυτό, πρόσθεσε ο Φραγκίσκος, είναι επίσης μια περίοδος "ανανεωμένης γονιμότητας":
Στο γήρας θα αποφέρουν καρπούς »λέει ο ψαλμωδός (Ψαλ. 91: 15). Πράγματι, το σχέδιο σωτηρίας του Θεού πραγματοποιείται επίσης στη φτώχεια των αδύναμων και ανίσχυρων σωμάτων. Από την άγονη μήτρα της Σάρας και από το εκατονταετές σώμα του Αβραάμ γεννήθηκαν οι λαοί (βλ. Rom 4: 18-20). Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής γεννήθηκε από την Ελισάβετ και τον γέροντα Ζαχαρία. Οι ηλικιωμένοι, ακόμη και όταν είναι αδύναμοι, μπορούν να γίνουν ένα όργανο ιστορίας σωτηρίας.

Οι ηλικιωμένοι είναι προνομιούχοι μάρτυρες της αγάπης του Θεού
Όταν κάποιος σκέφτεται τους ηλικιωμένους, παρατηρεί ο Ποντίφικας, κάποιος πρέπει να μάθει να αλλάζει τους χρόνους των ρημάτων. "Δεν υπάρχει μόνο το παρελθόν, σαν να ήταν, για τους ηλικιωμένους, υπήρχε μόνο μία ζωή πίσω τους και μούχλα αρχειοθέτησης να αναγγέλλετε το Ευαγγέλιο στους παππούδες και τους ηλικιωμένους. Πηγαίνετε να τους συναντήσετε με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας και το Ευαγγέλιο στα χέρια σας. Βγείτε στους δρόμους των ενοριών σας και αναζητήστε τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους. Η γήρανση δεν είναι ασθένεια, είναι προνόμιο! Η μοναξιά μπορεί να είναι μια ασθένεια, αλλά με φιλανθρωπία, εγγύτητα και πνευματική άνεση μπορούμε να την θεραπεύσουμε.
Τέλος, ο Πάπας υπενθύμισε ότι "ο Θεός έχει μεγάλο αριθμό παππούδων παντού στον κόσμο":
Σήμερα, στις κοσμικές κοινωνίες πολλών χωρών, οι σημερινές γενιές των γονέων δεν έχουν, ως επί το πλείστον, χριστιανικό σχηματισμό και εκείνη τη ζωντανή πίστη, την οποία οι παππούδες μπορούν να μεταδώσουν στα εγγόνια τους. Αποτελούν τον απαραίτητο σύνδεσμο για την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων στην πίστη. Πρέπει να συνηθίσουμε να τους συμπεριλάβουμε στους ποιμενικούς ορίζοντές μας και να τους βλέπουμε με θετικό τρόπο, ως ένα από τα ζωτικά συστατικά των κοινοτήτων μας. Δεν είναι μόνο άνθρωποι που καλούνται να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τη ζωή τους, αλλά μπορούν να είναι αγγελιαφόροι ενός του ευαγγελίου και προνομιούχοι μάρτυρες της πιστής αγάπης του Θεού.

Το συνέδριο "Ο πλούτος των χρόνων"
Περίπου 550 εμπειρογνώμονες και εργάτες της ποιμαντικής από 60 χώρες παρακολούθησαν τη συνάντηση «Το πλούτο των χρόνων», που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Augustinianum» στη Ρώμη. Είναι η πρώτη φορά που η Αγία Έδρα έχει οργανώσει ένα τέτοιο γεγονός. Κατά τη διάρκεια του Κογκρέσου αναπτύχθηκαν ειδικότερα τρία θέματα: η αντίθεση μεταξύ της κουλτούρας των άχρηστων, των ευθυνών των οικογενειών προς τους ηλικιωμένους και του επαγγέλματος των ανθρώπων της επονομαζόμενης τρίτης ηλικίας μέσα στην Εκκλησία.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου