Και με ένα μόνο κρούσμα, ο κόσμος δεν είναι ασφαλής

23

Και με ένα μόνο κρούσμα, ο κόσμος δεν είναι ασφαλής

Καθώς η Ευρώπη αρχίζει να βγαίνει από τη σοβαρότερη φάση πανδημίας και με την σταδιακή κατάργηση των περιορισμών, στη Λατινική Αμερική και την Αφρική η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Έτσι, «και με ένα μόνο κρούσμα κορονοϊού, ο κόσμος δεν είναι ασφαλής (…) όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν εξίσου για την έξοδο από αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσω της συλλογικής αλληλεγγύης». Αυτό υπογράμμισε ο Καρδινάλιος Turkson στις 9 Ιουνίου στη τηλεδιάσκεψη με τα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής Covid-19 του Βατικανού με θέμα «Προετοιμασία του μέλλοντος μέσω των τοπικών Εκκλησιών την εποχή του Covid-19», οι επί τούτου προσπάθειες ανατέθηκαν στον Οργανισμό για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Ανθρώπου για να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση από την Εκκλησία, όχι μόνο στις υγειονομικές προκλήσεις αλλά και στις κοινωνικές και οικονομικές που προκαλούνται από την εξάπλωση του ιού. Σύμφωνα με τον καρδινάλιο Turkson η κρίση “μας έδειξε ότι η ανθρωπότητα συνδέεται με δεσμούς αλληλεγγύης και ότι ο φόβος του άλλου ξεπερνιέται με τρυφερότητα”. Πάνω απ’ όλα, πρόσθεσε ότι στον σημερινό κόσμο “των διαφορετικών ταχυτήτων η πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, γιατί η ανθρώπινη κοινότητα είναι μια κοινότητα πεπρωμένων”. Στην πραγματικότητα, το μέλλον – όπως επαναλαμβάνει ο Πάπας Φραγκίσκος – περνάει από την «προώθηση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου και της αειφόρου ανάπτυξης». Έτσι, ο καρδινάλιος Turkson καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ένταξη, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη» πρέπει να είναι οι λέξεις κλειδιά της επιτροπής του Βατικανού «να μην αφήσει κανέναν πίσω… πέρα ​​από κάθε διαφορά».

Μαζί με τον καρδινάλιο, μίλησαν ο γραμματέας του Οργανισμού, π. Segundo Tejado Muñoz και ο Γενικός Γραμματέας της Caritas Ιnternationalis, Aloysius John. Επανεξετάστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης «όχι μόνο της πανδημίας Covid-19, αλλά και όλων των άλλων πανδημιών που υπάρχουν στον κόσμο, ξεκινώντας από τη φτώχεια και τους πολέμους» εξ ου και η σημασία της επιτροπής του Βατικανού που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού με προοπτική μεγάλης εμβέλειας, που υπερβαίνει την έκτακτη ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας των 165 εθνικών φιλανθρωπικών οργανισμών της Καθολικής Εκκλησίας επέστησε την προσοχή στην ανάγκη διασφάλισης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “πρώτα απ’ όλα για τους πιο ευάλωτους, όπως παιδιά, γυναίκες και μετανάστες”. Σε αυτό το πλαίσιο ο Aloysius John επεσήμανε την εκτεταμένη δράση της Caritas παράλληλα με τις τοπικές Εκκλησίες και τις θρησκευτικές οργανώσεις στις πέντε ηπείρους, ικανή να φθάσει στις φτωχότερες πραγματικότητες, μέσω της προμήθειας τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής. Ένα δεύτερο μέτωπο παρέμβασης αφορά τις απαραίτητες πληροφορίες για την προσπάθεια περιορισμού του ιού. Αλλά η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν ανέφερε ότι σε ορισμένες πόλεις της Ινδίας, εθελοντές και επίσκοποι της Caritas φρόντιζαν τους ζητιάνους που δεν μπορούσαν πλέον να βρουν ελεημοσύνη στους ερημικούς δρόμους λόγω του lockdown.

Πηγή: L’ Osservatore Romano
Μετάφραση: Στα.Στου

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου