Ιταλία: Παράνομες οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο
Ας ξεκινήσουμε με το προφανές: “το κράτος δικαίου” αφορά όλους τους ανθρώπους και οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα όσων βρίσκονται εντός αυτών. Η αναφορά που ακολουθεί δεν αφορά το δικαίωμα της μετανάστευσης αλλά ένα δικαίωμα διεθνώς προστατευόμενο. Οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν “καθολικό” πληθυσμό αλλά ξέρουμε ότι αυτά συμβαίνουν και αλλού…
Δικαστήριο της Ρώμης, λοιπόν, έκρινε παράνομη την επαναπροώθηση στη Σλοβενία 27χρονου Πακιστανού αιτούντα άσυλο και ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών αφενός να επαναξετάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση, αφετέρου να αποφεύγει παρόμοιες πρακτικές. Ο καταγγέλλων την “άτυπη επιστροφή” του δεν μπόρεσε να παρουσιάσει αίτηση προστασίας ενώ και οι ιταλικές Αρχές γνωρίζουν ότι τα άτομα που επιστρέφονται στη Σλιοβενία, στέλνονται στην Κροατία όπου συχνά βασανίζονται απ΄την Αστυνομία, πριν καταλήξουν σε καταυλισμούς στη Βοσνία. Τ
ο Δικαστήριο έκρινε ότι είναι σε ισχύ η συμφωνία Ρώμης – Λουμπλιάνας του 1995 (στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία) για προστασία όσων φθάνουν στα σύνορα.
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί του αιτούντα ότι είχε υποστεί κακομεταχείριση πριν φθάσει στην Ιταλία. Δεχόταν ήδη βοήθεια από εθελοντές ΜΚΟ, εντός συνόρων, όταν εμφανίσθηκαν “αστυνομικοί” και συνέλαβαν το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων που βρέθηκαν στο χώρο. Δε δόθηκε δικαίωμα αίτησης ασύλου σε όσους το επιθυμούσαν.” Επαναπροωθήθηκαν” όλοι.
Επομένως ο αιτών βρέθηκε εκτός δικαιώματος προστασίας και στην Ιταλία και στη Σλοβενία. Όσο για τις αναφορές για βασανιστήρια στο κροατικό έδαφος υπάρχουν αξιόπιστες πηγές, αποφάνθηκε το Δικαστήριο, από ΜΚΟ [Διεθνής Αμνήστευα, ΓΧΣ, Δανικό Συμβoύλιο Προσφύγων JRS (Ιησουιτών)] εφημερίδες [Guardian, N.Y. Times. Espresso, Avvenire] αλλά και κρατικές υπηρεσίες προσφύγων
Όπως σχολίασε ο Giafranco Schiavone από την οργάνωση ”Νομικοί Ειδικοί στο Δίκαιο Μετανάστευσης” το ιταλικό κράτος δεν καταδικάσθηκε για παραβίαση νόμου αλλά γιατί εμπόδισε τον προσφεύγοντα να ασκήσει δικαίωμα συνταγματικά προστατευόμενο. Ελπίζουμε να επανέλθει η νομιμότητα στα σύνορα και να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα”
Πληροφόρηση και φωτογραφία από Avvenire
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ