Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Λέσβος
  • Λέσβος
  • Στη Λέσβο μαζί με τους Πρόσφυγες και μετανάστες λίγο πριν τα Χριστούγεννα
Pin It

Στη Λέσβο μαζί με τους Πρόσφυγες και μετανάστες λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Χθες Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, τις πρώτες βραδινές ώρες ο Ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου  γνώρισε στιγμές γιορτής που χαρακτηριζόταν από  πίστη, ελπίδα, αγάπη και ένθερμη προσευχή, με τη παρουσία ενός μεγάλου αριθμού Καθολικών χριστιανών προσφύγων και μεταναστών που είχαν φθάσει από τη Μόρια και είχαν κατακλύσει κυριολεκτικά το Ναό.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικό τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου-Λέσβου Σάμου π. Νικόλαο. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής π. Ριχάρδος, ο εφημέριος Χίου και Λέσβου π. Λέων και ο Βέλγος Ιησουίτης ιερομόναχος π.  Tonny ο οποίος από τρεις μήνες επισκέπτεται τους πρόσφυγες και μετανάστες που κατοικούν γύρω από τη Μόρια  της Μυτιλήνης προσφέροντάς τους  πνευματική στήριξη και συμβουλές  για τη ζωής τους στον τόπο που κατοικούν και  ιδιαίτερα στον ενοριακό Ναό της Μυτιλήνης που συχνάζουν κάθε Κυριακή.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα ελληνικά αλλά χρησιμοποιήθηκαν και οι γλώσσες: γαλλική, αγγλική και λατινική. Η χορωδία του Ναού που έχει σχηματιστεί, χάρη στις μουσικές γνώσεις ενός από το Καμερούν, βοήθησε τόσο πολύ, ώστε η όλη τέλεση της Ευχαριστίας να είναι αληθινά γιορτινή.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πνευματική προετοιμασία για την εορτή Χριστουγέννων, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Όπως βλέπετε, εδώ είμαστε τέσσερεις βοσκοί και εσείς είστε τα πνευματικά πρόβατά μας , αφήστε μας να σας προσφέρουμε στον Ιησού ως δώρο, όπως έκαναν οι βοσκοί της Βηθλεέμ. Είστε πολύτιμα δώρα για τον Ιησού αλλά και για μας διότι μας παραδειγματίζετε με την πίστη σας και τρόπο με τον οποίο προσεύχεστε στο Θεό. Διαπιστώνουμε την ελπίδας και γνωρίζουμε την αγάπη που αισθάνεστε ο ένας για τον άλλο χωρίς να κάνετε διακρίσεις μεταξύ σας αλλά και μεταξύ των άλλων με τους οποίους βιώνετε τις ίδιες δύσκολες καταστάσεις.  

Τη νύκτα των Χριστουγέννων οι άγγελοι έψαλλαν τον ερχομό της ειρήνης πάνω στη γη. Όμως εμείς οι δύσκολοι άνθρωποι δεν δεχθήκαμε ακόμη αυτή την ειρήνη. Υπάρχουν τόσες εστίες πολέμου πάνω στη γη και στην πατρίδας λείπει η ειρήνη. Οι πόλεμοι δημιουργούν τη δυστυχία και η ειρήνη την ευτυχία. Και εσείς δυστυχώς είστε μερικά θύματα αυτών των πολέμων.

Έτσι αναγκαστήκατε να γίνετε πρόσφυγες και μετανάστες σαν τον Ιησού. Και εκείνος έγινε πρόσφυγας στην Αίγυπτο για να σώσει τη ζωή του όπως κ’ εσείς. Αλλά μη ξεχνάτε πως δεν έμεινε για πάντα εκεί. Έφθασε η ώρα που επέστρεψε στη Ναζαρέτ και έζησε με την ανθρώπινη οικογένειά του.

Εύχομαι και για σας σύντομα να έρθει η στιγμή που θα επιστρέψετε στη δική σας Ναζαρέτ. Μακάρι αυτή η Ναζαρέτ που ονειρεύεστε να γίνει μια γη της επαγγελίας, όπου θα ξεχάστε τα δεινά που μέχρι τώρα υποφέρετε και θα ζήσετε ευτυχισμένοι ευχαριστώντας το Θεό για το δώρο που θα σας κάνει, εισακούγοντας τις ικεσίες σας που με τόση πίστη και ευλάβεια του απευθύνετε.       

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος  τους ευχήθηκε το άστρο του Χριστού να τους δείξει το δρόμο της ελευθερίας και να τους οδηγήσει είτε πίσω στην πατρίδα τους μετά την επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας είτε σε κάποια άλλη χώρα που ονειρεύονται.

Ευχαρίστησε επίσης τον π. Tonny για τη μεγάλη του προσφορά  στους αγαπητούς πρόσφυγες και μετανάστες της Λέσβου και μακάρι να μείνει εκεί μέχρι να φύγει και ο τελευταίος από αυτούς. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον υπεύθυνο της χορωδίας που συνόδευε στο αρμόνιο όλα τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας και σε όλους ευχήθηκε: καλά Χριστούγεννα.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos