Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Σάμος
  • Σάμος
  • Διαφορετικά Χριστούγεννα
Pin It

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς το πώς αισθάνεται να γιορτάσει Χριστούγεννα σε ένα νησί ακριτικό, που συνεχώς  διαβάλλεται για τις συνθήκες επιβίωσης που προσφέρει η πολιτεία σε χιλιάδες πρόσφυγες που δεν ξέρεις αν είναι απλώς φυλακισμένοι ή ελεύθεροι πολιορκισμένοι. Σίγουρα οι συνθήκες ζωής στα κέντρα φιλοξενίας  των χιλιάδων αυτών προσφύγων και μεταναστών δεν είναι ιδανική, πολλές φορές προσβάλλει τον πολιτισμό της πατρίδας μας, τη γνωστή φιλοξενία και αγγίζει  τα όρια της έλλειψης ανθρωπιάς.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον υπάρχουν και οι Καθολικοί Χριστιανοί οι οποίοι ξέρουν που μπορούν να στηριχτούν, για να μη χάσουν την ελπίδα τους και να δυναμώνουν την πίστη τους που είναι η μόνη που τους εγγυάται την υπομονή και την αισιοδοξία, ότι όλες αυτές οι δυσμενείς συνθήκες είναι προσωρινές και δοκιμασίες που κάποτε θα αλλάξουν και θα μετατραπούν σε συνθήκες σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τους για την οποία όλοι οφείλουμε με το δικό τρόπο ο καθένας να συμβάλλει για να εξασφαλιστεί.

Αργά το βράδυ χθες στο Ναό της μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ Σάμου εκατό πενήντα περίπου  Καθολικοί Χριστιανοί γιόρτασαν με όλη τη δύναμη της πίστης τους τη Γέννηση του Χριστού  όχι στη φάτνη της Βηθλεέμ αλλά στη φάτνη της ταλαιπωρημένης ψυχής και κουρασμένης ψυχής τους. Γιόρτασαν Χριστούγεννα όπως πρέπει όλοι να γιορτάζουμε, ζητώντας στον Ιησού να γεννηθεί μέσα στην καρδιά μας. Να φέρει σε όλους μας  την ειρήνη για να την δώσουμε εκεί που υπάρχει πόλεμος. Να προσφέρουμε την αγάπη εκεί που υπάρχει μίσος και την αδελφοσύνη εκεί που υπάρχει χωρισμός, βία και τρομοκρατία.    

Στο Ναό της Σάμου μια τέτοια ελπίδα ζωντάνεψε την παραμονή των Χριστουγέννων με την Χριστουγεννιάτικη αγρυπνία προσευχής και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Γέννησης του Ιησού. Ο Διάκονός μας Μάριος , η ψυχή της ενορίας, ο Υποδιάκονός μας Αλέξανδρος η ελπίδα του αύριο, και ο παρών Αρχιεπίσκοπος έδωσαν τα πάντα για να είναι η γέννηση του Χριστού πραγματική μέσα στις καρδιές όλων των παρόντων που είχαν κατακλύσει το Ενοριακό μας Ναό μια ώρα πριν από την έναρξη της όλης Ιεροτελεστίας.

Όλοι οι παρόντες  μετανάστες διαθέτουν ρολόγια, αλλά κανένας δεν σκέπτεται να κοιτάξει τι ώρα είναι, τι ώρα άρχισε η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ή πότε θα τελειώσει.

Οι ψαλμωδίες, η ενεργός συμμετοχή όλων ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και η μεγάλη μερίδα των γαλλόφωνων  είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά και να γιορτάσουν χριστιανικά. Σ΄αυτό συνέβαλε η μεγάλη φροντίδα του εφημερίου π. Ριχάρδου που είναι προβλέψει να ετοιμάσει τεύχη στις διαφορετικές αυτές γλώσσες για την εξυπηρέτηση όλων.

Οι εκατό πενήντα φωνές δόξασαν το Θεό για το μεγάλο Μυστήριος της ενσάρκωσης του Θείου Λόγου.

Η νύκτα των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε με λιτό δείπνο σε όλους τους παρόντες αδελφούς μας πρόσφυγες και μετανάστες      

Καλά Χριστούγεννα σε όλες και σε όλους από τη Σάμο 

 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos