Ημέρα πυρηνικού αφοπλισμού: ένας απαραίτητος στόχος

Ημέρα πυρηνικού αφοπλισμού: ένας απαραίτητος στόχος

«Ας προσευχηθούμε ώστε να κυριαρχήσουν στον κόσμο προγράμματα ανάπτυξης και όχι εξοπλισμού» έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα tweet, το οποίο δημοσίευσε στο λογαριασμό του @Pontifex, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Επί τη ευκαιρία πραγματοποιούνται σήμερα μια σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη σημασία του αφοπλισμού.

Η επιλεγμένη ημερομηνία υπενθυμίζει τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου του 1983, όταν ο Stanislav Evgrafovič Petrov, ένας Αντισυνταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού, έσωσε τον κόσμο από την πυρηνική καταστροφή, θεωρώντας σωστά ότι υπήρξε σφάλμα στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών το οποίο έδειχνε συναγερμό επίθεσης με πυραύλους στις οθόνες του και επιλέγοντας να μη ξεκινήσουν τα βομβαρδιστικά που έπρεπε να χτυπήσουν την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη. Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2013 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και εορτάζεται κάθε χρόνο με στόχο την ενίσχυση «της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την απειλή των πυρηνικών όπλων και την ανάγκη εξάλειψής τους», καθώς και με σκοπό να «κινητοποιήσει και να υποστηρίξει τις διεθνείς δυνάμεις για την επίτευξη του κοινού στόχου για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Πυρηνικός αφοπλισμός: ένας επείγον στόχος

Ο πυρηνικός αφοπλισμός εξακολουθεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους και επείγοντες στόχους που επιδιώκει να επιτύχει ο Ο.Η.Ε.. «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές περιοχές που υπόκεινται σε κρίση στον κόσμο, – διευκρινίζει στο Vatican News ο Maurizio Simoncelli, πρόεδρος του Iriad (Istituto di ricerche internazionali archivio disarmo=Ινστιτούτο Διεθνών Ερευνών Αρχείου Αφοπλισμού) – σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Όσλο υπάρχουν περίπου 80». Στον τομέα των πυρηνικών όπλων, παραμένουν ανοικτά προβλήματα: Αυτό της Βόρειας Κορέας το οποίο δεν φαίνεται ακόμη να βρίσκει συγκεκριμένη λύση στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση και εκείνο του Ιράν το οποίο κατέληξε σε συμφωνία, επιτρέποντας μια ελεγχόμενη και επαληθευμένη αστική πυρηνική παραγωγή την οποία σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν υπό αμφισβήτηση. «Για να μην αναφέρουμε μια ολόκληρη σειρά δραματικών καταστάσεων που συνδέονται με συμβατικούς πολέμους» συνεχίζει ο Simoncelli.

Η συνθήκη του Ο.Η.Ε.  και η απαγόρευση της χρήσης των πυρηνικών όπλων

Παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία, το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής εξακολουθεί να αποτελεί συστατικό στοιχείο των πολιτικών ασφαλείας πολλών κρατών. Ο Simoncelli εξηγεί: «Προς το παρόν μόνο τα 2/3 των χωρών του κόσμου θέλησαν και υπέγραψαν πέρυσι, τη συνθήκη του Ο.Η.Ε. για την απαγόρευση της χρήσης πυρηνικών όπλων.Πολλές ακόμη δεν έχουν επικυρώσει την υπογραφή και άλλες δεν συμφώνησαν με την πρωτοβουλία αυτή». Η διεθνής κοινότητα σχεδόν ομόφωνα συμμερίζεται έναν κοινό στόχογια έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν όσον αφορά στον τρόπο και στα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου