Ημέρα ενάντια στη βία
“Οφείλουμε να διαδίδουμε το μήνυμα εναντίον στη βία, και μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθησίας των κοινοτήτων”, με σκοπό “να εξασφαλιστεί ένας πολιτισμός της ειρήνης, της ανοχής και της κατανόησης”. Αυτός ήταν ο σκοπός της χθεσινής διεθνούς Ημέρας της μη βίας που κάθε χρόνο γιορτάζεται την ημέρα της γέννησης του Mahatma Gandhi, 2 Οκτωβρίου, για να αντηχήσουν στον κόσμο τα λόγια για την ειρήνη: “Εναντιώνομαι στη βία – έλεγε – διότι όταν φαίνεται παράγει το καλό είναι ένα καλό πρόσκαιρο, ενώ το κακό που γίνεται είναι διαρκές”. “Η μη βία – υποστήριζε- επίσης ο Gandhi– είναι η πιο μεγάλη δύναμη στη διάθεση του ανθρώπινου γένους. Είναι πιο δυνατό από τη δύναμη των όπλων της καταστροφής που το ανθρώπινο γένος μπορεί να αντιληφθεί”.
Η σκέψη του Gandhi, και σήμερα πηγή έμπνευσης των κινημάτων εναντίον της βίας, προστίθεται στο χορό των φωνών. Μεταξύ αυτών μία από τις πιο εμβληματικές είναι εκείνη του Martin Luter King: τα πιο δυνατά όπλα, δήλωνε είναι αυτά της αγάπης. “Στη βάση του πιστεύω μας για τη μη βία – υποστήριζε ο Martin Luther King– υπάρχει η πεποίθηση ότι υπάρχουν τόσο προσφιλή πράγματα , πράγματα πολύτιμα και αιώνια αληθινά για τα οποία αξίζει ο κάποιος να πεθάνει. Ένας άνθρωπος όταν πεθάνει σταματά να αγωνίζεται γι’ αυτό που είναι δίκαιο”.
Η μη βία: ένας τρόπος πολιτικής για την ειρήνη
Για τον Πάπα Φραγκίσκο η μη βία είναι πάνω απ’ όλα ένα στυλ για την πολιτική της ειρήνης. “Οι πολιτικές για τη μη βία – έγραφε ο Ποντίφικας στο Μήνυμα με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρα της ειρήνης το έτος 2017- οφείλουν να ξεκινούν από τα τείχη του σπιτιού ώστε μεταδοθεί σε όλη την ανθρώπινη οικογένεια”. “Ας είναι η αγάπη και η μη βία – πρόσθετε ο Πάπας – που να φωνάξει με τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ο ένας προς τον άλλο στις διαπροσωπικές σχέσεις μας , στις κοινωνικές και στις διεθνείς”. Για τον Ποντίφικα το να δίνουμε μαρτυρία για τη μη βία σημαίνει να ανοίξουμε το δρόμο της συμφιλίωσης: “όταν τα θύματα της βίας ξέρουν να αντιστέκονται στον πειρασμό της βεντέτας μπορούν να είναι οι πιο πειστικοί πρωταγωνιστές διαδικασιών για τη μη βία και της οικοδόμησης της ειρήνης.
Στο Μήνυμα ο Πάπας εκφράζει ειδικά μια ευχή: “από το τοπικό επίπεδο και καθημερινό μέχρι αυτό του αφορά τον κόσμο όλο, είθε η μη βία να καταστεί το χαρακτηριστικό στυλ των αποφάσεών μας, των σχέσεών μας, των πράξεών μας και της πολιτικής σε όλους τους τομείς. Η βία υπενθυμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος – δεν είναι η φροντίδα για το σημερινό όλο και πιο καταπιεσμένο κόσμο μας: “Να να απαντήσουμε στη βία με τη βία αυτό οδηγεί, στην καλύτερη των υποθέσεων σε αναγκαστικές μεταναστεύσεις και μεγάλα βάσανα, διότι πολλές ποσότητες των πηγών προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς και παρμένες από τιε καθημερινές ανάγκες των νέων, των οικογενειών που βρίσκονται σε δυσκολίες , των ηλικιωμένων, των αρρώστων , του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της γης”.
Μόνο με την αγάπη μπορούμε να ξεπεράσουμε το κακό
Η μη βία λοιπόν δεν είναι παθητικότητα , αλλά διάθεση να σκύψουμε και να απαλύνουμε τις πληγές του κόσμου. Και είναι αυτή η οδός που ακολούθησε η Μητέρα Τερέζα που ανακηρύχθηκε Αγία στις 4 Σεπτεμβρίου από τον Πάπα Φραγκίσκο. Όταν το 1979, έλαβε το βραβείο Nobel για την ειρήνη είχε πει: “Στην οικογένειά μας δεν έχουμε να καταστρέψουμε βόμβες και όπλα για να φέρουμε την ειρήνη. Απλά αρκεί να είμαστε μαζί , να αγαπιόμαστε αμοιβαία και τότε θα φέρουμε την ειρήνη, τη χαρά, αυτή τη δύναμη της παρουσίας του καθενός στο σπίτι. Και έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε όλο το κακό που υπάρχει στον κόσμο”. Σ’ εκείνη την ευκαιρία η Μητέρα Τερέζα έδειξε τον τόπο στον οποίο μπορεί να φθάσει πρώτα η ειρήνη: “Η αγάπη – δήλωσε – αρχίζει στο σπίτι και δεν είναι το τι κάνουμε αλλά πόση αγάπη βάζουμε σ’ αυτό που κάνουμε”.
Ειρήνη στις καρδιές
Η μη βία είναι λοιπόν ένα δυνατό όπλο, ένας τρόπος να αισθανόμαστε περισσότερο κουράγιο από αυτό της βία. Και όπως υπενθυμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος , πρέπει να διαφυλαχθεί ακολουθώντας τις υποδείξεις του Αγίου Φραγκίσκου: “Η ειρήνη που αναγγέλλετε με το στόμα να την έχετε ακόμη πιο δυνατή στις καρδιές σας”.
+Ν