Ιεραπόστολος υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης!

Ιεραπόστολος υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης!

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ_ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ_ΓΙΑ_ΝΟΜΠΕΛ_ΕΙΡΗΝΗΣ_2.jpg

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ: Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την επίσκεψή του στη χώρα το Σεπτέμβριο 2019, πήγε στην “Πόλη της Φιλίας” που έχει ιδρύσει και αναφώνησε: “Η φτώχεια δεν είναι η μοίρα σας!”
Πριν λίγες μέρες προτάθηκε επίσημα από το Σλοβένο πρωθυπουργό Janez Jamsa για το Νόμπελ Ειρήνης 2021, για το έργο του δίπλα στους πιο φτωχούς. Ας γνωρίσουμε έναν πραγματικά άξιο για το συγκεκριμένο βραβείο, τον π. Pablo Obeka!
Γεννήθηκε το 1948 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, από Σλοβένους γονείς που εγκατέλειψαν την πρώην Γιουγκοσλαβία λόγω του κομμουνισμού. Σε ηλικία 18 ετών έγινε δεκτός στο δοκίμιο του Τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σλοβενία και Θεολογία στη Γαλλία αλλά αφιερώθηκε στη Μαδαγασκάρη, που είχε πρωτοεπισκεφθεί ως δόκιμος μοναχός.
Μετά τη χειροτονία του, ήδη πάνω από 45 χρόνια, ζει σε αυτή τη χώρα που παραμένει μια από τις φτωχότερες του κόσμου.
Τα πρώτα χρόνια η φτώχεια ήταν απίστευτη. Τα παιδιά έψαχναν για φαγητό μαζί με τα ζώα, τα χωμάτινα σπίτια καταστρέφονταν συνεχώς… Ο ιερομόναχος έφτιαξε την οργάνωση Akamasoa (Καλοί Φίλοι), απευθύνθηκε στην Ευρώπη για βοήθεια και στους ντόπιους για προσφορά εργασίας και άρχισε τα έργα: ίδρυσε χωριά, κατασκεύασε σχολεία, οργάνωσε “τράπεζες τροφίμων”, βοήθησε στη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων. Ακόμα και νοσοκομείο δημιούργησε για φτωχούς! Ταυτόχρονα “έκτισε” 4.000 σπίτια με τούβλα και συνετέλεσε ώστε 13.000 περίπου νέοι να σπουδάσουν.
Η κατάσταση βελτιώθηκε αλλά η μεγάλη φτώχεια παραμένει και ο κορωνοϊός τη χειροτέρεψε!
Δεν έχουμε ρύζι, δεν έχουμε νερό, χρειαζόμαστε νερό και σαπούνι” ήταν η δραματική έκκλησή του που απεύθυνε τον Απρίλιο 2020 μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Βατικανού.
Ο π. Opeka είναι ευγνώμων στον Πάπα για τις εκκλήσεις του να διαγραφεί το δημόσιο χρέος των φτωχών κρατών και φυσικά αδιαφορεί για βραβεία και ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών των ανθρώπων της Μαδαγασκάρης. Το ίδιο το Νόμπελ Ειρήνης θα αποκτήσει “αξία” αν βραβεύσει τέτοιον άνθρωπο!

Πληροφορίες / φωτογραφία από Πρακτορείο Fides

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου