Η βαθιά θλίψη του Πάπα για το λαό του Λιβάνου που πολύ υποφέρει

2

Η βαθιά θλίψη του Πάπα για το λαό  του Λιβάνου που πολύ υποφέρει

Αυτές τις μέρες οι σκέψεις μου επιστρέφουν συχνά στο Λίβανο”. Έτσι ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε «την καταστροφή της περασμένης Τρίτης», δηλώνοντας ότι «καλεί όλους, ξεκινώντας από τους Λιβανέζους, να συνεργαστούν για το κοινό καλό αυτής της αγαπημένης χώρας». Ο Λίβανος έχει μια ιδιαίτερη ταυτότητα, τον καρπό της συνάντησης διαφόρων πολιτισμών, που αναδύθηκε με την πάροδο του χρόνου ως μοντέλο διαβίωσης μαζί. “Σύμφωνα με τα λόγια του Πάπα, προκύπτει η ανησυχία:” Φυσικά, αυτή η συνύπαρξη είναι τώρα πολύ εύθραυστη, αλλά προσεύχομαι, με τη βοήθεια του Θεού και τη συμμετοχή σας, να μπορέσει να ξαναγεννηθεί ελεύθερο και δυνατό ». Επομένως, η πρόσκληση για « την Εκκλησία στο Λίβανο να είναι κοντά στους ανθρώπους στο Γολγοθά τους, όπως κάνουμε αυτές τις μέρες, με αλληλεγγύη και συμπόνια, με καρδιές και χέρια ανοιχτά.. “Και από καρδιάς χωρίς χαρτιά ο Πάπας προσθέτει μια σύσταση: Παρακαλώ – λέει – απευθυνόμενος στους επίσκοπους, ιερείς, Μοναχούς και Μοναχές του Λιβάνου, ζήστε στην ευαγγελική φτώχεια, χωρίς πολυτέλεια, επειδή “οι άνθρωποι υποφέρουν και υποφέρουν πολύ”. Αυτή είναι και η έκκληση μου “για γενναιόδωρη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα”.

Εντονότατη ένταση στη Βηρυτό
Ένας αστυνομικός πέθανε σε βία στους δρόμους, πάνω από 200 άτομα τραυματίστηκαν, είκοσι διαδηλωτές συνελήφθησαν στις ταραχές που ξέσπασαν χθες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι εναντίον της κυβέρνησης και πολλοί κατάφεραν να μπουν στο Υπουργείο Εξωτερικών και Οικονομίας πριν απομακρυνθούν με την παρέμβαση του στρατού. Το βράδυ, άλλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην υπεροχυρωμένη έδρα του Συλλόγου Τραπεζών, κοντά στην Piazza dei Martiri. Και άλλοι ακτιβιστές κατευθύνθηκαν στην έδρα του Υπουργείου Ενέργειας.

Συνήλθε το Διεθνές Συνέδριο Δωρητών
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν και τα Ηνωμένα Έθνη συμπροεδρεύουν σήμερα στη διάσκεψη δωρητών του Λιβάνου μέσω τηλεδιάσκεψης. Το γραφείο του Macron, καθώς και το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσαν ότι η τηλεδιάσκεψη στοχεύει στη συλλογή υποσχέσεων από δωρητές για να βοηθήσει τη Βηρυτό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της έκρηξης της περασμένης Τρίτης. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή του. Ο Macron ανακοίνωσε τη συγκέντρωση χρημάτων κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την περασμένη Πέμπτη. Η Βηρυτός κηρύχθηκε περιοχή καταστροφής μετά την έκρηξη στο λιμάνι, με κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες. Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν προσφέρει βοήθεια στον Λίβανο μετά την τραγωδία.

Ο πρωθυπουργός Ντιάμπ μιλά για πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ παρενέβη με τηλεοπτική ομιλία, προτείνοντας ένα δίμηνο “τελεσίγραφο” στους κυβερνητικούς του συμμά-χους, για πρόωρες εκλογές. “Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη για τους επόμενους δύο μήνες – δήλωσε: έως ότου βρεθεί συμφωνία για την επόμενη φάση”. Και μίλησε για αναμέτρηση στις δημοσκοπήσεις: “Τη Δευτέρα θα προτείνω πρόωρες εκλογές στην κυβέρνηση.
Ο Ντιάμπ ζήτησε «τη στιγμή της συλλογικής ευθύνης. Θέλουμε μια λύση για όλους τους Λιβανέζους», είπε, και υποσχέθηκε, όπως έχει ήδη γίνει τις τελευταίες ημέρες, ότι «η αλήθεια θα φανεί σύντομα» σχετικά με την έκρηξη της περασμένης Τρίτης. Τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι πολιτικοί ηγέτες του Λιβάνου μίλησαν μόνο μέσω των μέσων ενημέρωσης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μισέλ Άουν, με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του κόμματός του στις εκρήξεις, απορρίπτοντας την υπόθεση ότι υπήρχε έκρηξη πυραυλικής αποθήκης της Χεζμπολάχ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Michel, και, πριν από τρεις ημέρες, ο Γάλλος Πρόεδρος Macron που επισκέφθηκε το λαό του Λιβάνου.

Η τραγωδία της Τρίτης 4 Αυγούστου
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τις εκρήξεις την Τρίτη: η πρώτη με λιγότερη σοβαρότητα, η δεύτερη κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές της πρωτεύουσας. Περισσότεροι από 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πέντε χιλιάδες τραυματίστηκαν, ακόμη και σοβαρά, 300.000 έμειναν άστεγοι. Εμφανίστηκε ένας κρατήρας 43 μέτρων. Όμως, η απελπισμένη διαμαρτυρία του πληθυσμού προκύπτει επίσης από τη δραματική οικονομική κρίση που διαρκεί εδώ και μήνες. Μερικές στιγμές είχαν ιδιαίτερη ένταση: ο Nasrallah που κρέμεται από μια ψεύτικη αγχόνη στην πλατεία των Μαρτύρων και στην καρδιά του Ashrafiye, δεκάδες ακτιβιστές που καταπάτησαν και έκαψαν φωτογραφίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Μισέλ Άουν και του γαμπρού του, του πρώην υπουργού Gibran Bassil.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23η Κυριακή του Έτους (Β)

23η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 119{118},137.124                        Δίκαιος είσαι, Κύριε και δίκαιη η κρίση Σου. Πράξε στον δούλο Σου,  σύμφωνα

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Σεπτεμβρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου