Η ΤΗΝΟΣ ΕΝΩΘΗΚΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΙΖΗ

Η ΤΗΝΟΣ ΕΝΩΘΗΚΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΙΖΗ

Από την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 του ιδίου μήνα πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ασίζης η συνάντηση  των θρησκευτικών ηγετών διαφόρων θρησκειών και άλλων προσωπικοτήτων για την εκδήλωση της ειρήνης.

Η τοπική μας Εκκλησία είχε προγραμματίσει για την τελευταία ημέρα της συνάντησης την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου για να ενωθεί πνευματικά ,με τους συγκεντρωθέντες στην Ασίζη και να στηρίξει με την προσευχή την όμορφη αυτή προσπάθεια , η τοπική μας Εκκλησία της Τήνου θέλησε να ενωθεί νοερά με την προσευχή και να στηρίξει την όλη αυτή προσπάθεια που είναι τόσο αναγκαία στις ημέρες μας.

Το απόγευμα της Τρίτης   η Θεία  Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπός μας και συλλειτούργησαν μαζί του: ο εφημέριος της Χώρας Τήνου π. Μάρκος Φώσκολος, ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος Ταρασκεβιτς και ο π. Μάρκος Βιδάλης του ιερού Κλήρου της Αθήνας.

Οι ευλαβείς του  Αγίου Αντωνίου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Αρχιεπισκοπής και αθρόοι συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Ήδη ολοκληρώθηκε  στην πόλη της Ασίζης μία πολύ σημαντική συνάντηση διαλόγου και προσευχής για την ειρήνη. Σ’ αυτήν συμμετείχαν πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες του χριστιανισμού και άλλων θρησκειών, αρχηγοί κρατών και 6 προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη. Η συνάντηση αυτή η οποία άρχισε την περασμένη Κυριακή έχει ως θέμα: «Δίψα για Ειρήνη, Θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο».

Αυτή η σύναξη δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται. Είναι μια πρωτοβουλία που του Αγίου Πάπα Ιωάννη – Παύλου του Β και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Οκτωβρίου του έτους 1986. Η διοργάνωση της έχει ανατεθεί στην κοινότητα του SantEgidio, που έχει την έδρα της στη Ρώμη και στις Μοναχικές κοινότητες των  Φραγκισκανών Μοναχών της Ασίζης.

Η συνάντηση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «πνευματικό ραντεβού», συγκέντρωσε 500 προσωπικότητες από πολλές χώρες και χιλιάδες κόσμου. Παρόλα αυτά, η πόλη της Ασίζης αυτές τις ημέρες δεν ήταν  ένα φρούριο  θωρακισμένο και ιδιαίτερα προστατευμένο. Έχει βέβαια εξασφαλιστεί η απαραίτητη ασφάλεια, αλλά η πόλη του φτωχούλη του Θεού, του Αγίου Φραγκίσκου, έμεινε ανοικτή στους πολυάριθμους επισκέπτες. Εξ άλλου και το σύνθημα αυτής της συνάντησης είναι «άνοιγμα προς όλους».

Οι προσκεκλημένοι έλαβαν μέρος  σε μία λιτανεία ειρήνης που σφραγίστηκε  με ειδική τελετή στην πλατεία της Βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου και στην οποία θα προϊστατο και μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος. Παρόντες ήταν ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πριμάτος των  Αγγλικανών Διαμαρτυρομένων Αρχιεπίσκοπος του Καντέρπουρυ Ιουστίνος. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των ηγετών των διαφόρων θρησκειών, υπήρξαν μερικές στιγμές σιωπής στη μνήμη των θυμάτων  της τρομοκρατίας, ακολούθησε  η υπογραφή ενός κοινού μηνύματος για την ειρήνη, το άναμμα δύο λαμπάδων και ο ασπασμός  της ειρήνης.

Σ’ αυτή τη συνάντηση διαλόγου και προσευχής θέλησα να ενώσω  την προσευχή και της τοπικής μας Εκκλησίας με την σημερινή τέλεση αυτής της Θείας Λειτουργίας.

Ως Εκκλησία  θλιβόμαστε και πονούμε  για τον τόσο πόνο που υπάρχει πάνω στη γη, τη μεγάλη ερήμωση του κόσμου. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει σήμερα και στα τρία νησιά μας Χίο-Λέσβο και Σάμου, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα της έλλειψης της ειρήνης στις χώρες προέλευσής τους, της τρομοκρατίας και των εμφυλίων πολέμων που συνεχίζονται αυτή τη στιγμή στις πατρίδες τους.

Σκεπτόμαστε με θλίψη και πόνο, τους τόσους συνανθρώπους μας και κάνουμε ως Εκκλησία, ότι μπορούμε  με την ενεργό και καθημερινή βοήθεια της Κάριτας για να μην πάψουν να αισθάνονται άνθρωποι. Δυστυχώς στις πατρίδες τους είναι πολλά τα νήπια  που δεν θα μπορέσουν να ενηλικιωθούν! Πολλοί οι άνδρες και γυναίκες  που θα σκοτωθούν, πολλές οι οικογένειες που θα διαλυθούν! Και όλα αυτά επειδή ο άνθρωπος έχει χάσει το μυαλό του και το Θεό του.

Μπορεί κάποιος να διερωτηθεί: και εγώ τι μπορώ να κάνω για την  ειρήνη του κόσμου; όπως έλεγε ο Άγιος Πάπας Ιωάννης 23ος: «όλοι έχουν καθήκον  να  δημιουργήσουν τις σχέσεις συνύπαρξης με δικαιοσύνη  και με αγάπη» (cfrLett.enc. Paceminterris[11 aprile1963]

Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να μας δώσει τη δική του ειρήνη. Αυτή η ειρήνη να κατοικήσει πρώτα στην δική μας καρδιά. Διότι όλα ξεκινούν από την καρδιά του ανθρώπου. Ας προσπαθήσουμε να την βιώσουμε στο σπιτικό μας, στις ενοριακές κοινότητες και άλλες κοινότητές μας, στο νησί μας. Η ειρήνη ξεκινά από τους μικρούς χώρους, τα μικρά περιβάλλοντα, τους μικρούς και ταπεινούς ανθρώπους και έτσι σιγά-σιγά επεκτείνεται και πιο μακριά.

Εμείς οι χριστιανοί έχουμε το δικό μας όπλο, που δεν σκοτώνει, δεν χωρίζει ανθρώπους αλλά ενώνει, έχουμε τη δική μας ατομική βόμβα που λέγεται αγάπη. Όσο περισσότερο και περισσότεροι την χρησιμοποιήσουμε τόσο πιο εύκολα θα σιγήσουν τα άλλα ολέθρια όπλα και θα υπάρξει ειρήνη. Αμήν.

Foto:popi

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ινδία: Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη και Πρόσφυγα

ΙΝΔΙΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑ (29/9/24) ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ 450 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ   Η Καθολική Εκκλησία, από το 1914, έχει καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα