Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΏΝ “ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ “ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

2

Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΏΝ “ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ “  ΕΥΡΩΠΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προεδρικών Εκλογών στη Λευκορωσία, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, αρνούμενοι να δεχθούν το αποτέλεσμα, θεωρώντας το “προκατασκευασμένο”. Αυτό οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις με τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η μη αναλογική βία που άσκησαν οι Αρχές της Λευκορωσίας προκάλεσε το θάνατο 2 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. Περίπου 6/000 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Αρκετοί που αφέθηκαν ελεύθεροι φέρουν σημάδια κακοποίησης. Η επείγουσα αυτή κατάσταση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και τη δικαιοσύνη όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Ως Συνδιάσκεψη των Επιτροπών “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” Ευρώπης διαμαρτυρόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας και καταδικάζουμε τη χρήση βίας από τις αρχές της Λευκορωσίας κατά των κρατουμένων διαδηλωτών. Καλούμε σε άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται χωρίς νόμιμη αιτία. Παροτρύνουμε τις Αρχές της χώρας να σεβασθούν πλήρως τ` ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων του δικαιώματος στη ζωή, της απαγόρευσης βασανισμού, της ελεύθερης συνάθροισης, της ελευθερίας έκφρασης του τύπου και εμμένουμε στην προστασία των δημοκρατικών αρχών.
Καλωσορίζουμε την ενότητα των χωρών της Ε.Ε. ως προς την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Λευκορωσίας και εκφράζουμε την υποστήριξή μας στα κράτη της, ώστε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά εκείνων που είναι υπεύθυνοι για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας στη Λευκορωσία,
στην έκκλησή της γι` ανεύρεση της αλήθειας, στη βάση ενός ειρηνικού και δεσμευτικού διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και της ευρύτερης κοινωνίας, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία.
Καλούμε τους χριστιανούς σε προσευχή την 18/8 και ώρα 16.00 ( Βελγίου ), ζητώντας να επικρατήσει η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η ειρήνη.

Βρυξέλλες 16-8-2020

Η Εκτελεστική Επιτροπή της “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη “ Ευρώπης

Ο Πρόεδρος Noel Treanon
Επίσκοπος των Doun and Connor
Τα Μέλη…

 Κείμενο και φωτογραφία από τον ιστότοπο της “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” Ευρώπης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου