Η Συνδιάσκεψη Επιτροπών Ευρώπης, για την τρέχουσα κατάσταση στη Μιανμάρ.

Η Συνδιάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη“ Ευρώπης,
για την τρέχουσα κατάσταση στη Μιανμάρ.

Η_ΕΙΡΗΝΗ_ΕΙΝΑΙ_ΔΥΝΑΤΗ._Η_ΕΙΡΗΝΗ_ΕΙΝΑΙ_Η_ΜΟΝΗ_ΟΔΟΣ.jpg

Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ
Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ

Οι ειρηνικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Μιανμάρ το Νοέμβριο 2020, αναγνωρίζονται διεθνώς ως ελεύθερες και δίκαιες και έδωσαν εντολή στην νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκε.
Παρόλα αυτά την 1-2-2021 οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, ενεργώντας αντιδημοκρατικά, καθαίρεσαν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Εθνικής Λίγκας για τη Δημοκρατία.
Το πραξικόπημα έγινε μετά από μεγάλη ένταση στις σχέσεις της πολιτικής κυβέρνησης και των στρατιωτικών.
Από τότε αυξάνονται συνεχώς οι συλλήψεις, ήδη πάνω από 350 ατόμων, μεταξύ αξιωματούχων, ακτιβιστών και θρησκευτικών ηγετών, πολλοί απ` τους οποίους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα αμφιβόλου βασιμότητας, όπως έχει καταγγελθεί στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μιανμάρ, Thomas Andrews, δήλωσε πως “Είναι λες και οι στρατιωτικοί έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο λαό της Μιανμάρ: βραδινές επιδρομές, οργανωμένες συλλήψεις, τα περισσότερα δικαιώματα σε αναστολή, γίνεται προσπάθεια ελέγχου του διαδικτύου, στρατιωτικά καμιόνια εισβάλλουν σε κοινότητες”.
Ανησυχούμε από τις αναφορές που φθάνουν τις τελευταίες μέρες και αναφέρονται σε σημαντική αύξηση βίας και τραυματιών και επιδείνωση της κατάστασης της κοινωνίας και των πολιτών.
Ως Εκτελεστική Γραμματεία της Συνδιάσκεψης των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” Ευρώπης επιθυμούμε να ενισχύσουμε το λαό της Μιανμάρ στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις ειρηνικές διαδηλώσεις. Υποστηρίζουμε την πρόσφατη έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου προς όσους έχουν πολιτική ευθύνη “να επιδείξουν σοβαρή διάθεση εξυπηρέτησης του κοινού καλού, προωθώντας κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική σταθερότητα, με σκοπό την αρμονική και δημοκρατική συμβίωση”. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και υποστηρίζουμε την έκκληση των Καθολικών Επισκόπων της Μιανμάρ προς τις Στρατιωτικές Αρχές, να απέχουν από τη βία και να επιδείξουν διάθεση συμφιλίωσης, εγγυώμενες τις δημοκρατικές αξίες και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, της απαγόρευσης βασανιστηρίων, του δικαιώματος συνάθροισης, της ελευθεροτυπίας των ΜΜΕ.
Επικροτούμε την πρόσφατη απόφαση του Προεδρείου της Ε.Ε. να ενθαρρύνει την Ε.Ε, για τη χρήση όλων των διαύλων διαλόγου με ανθρώπους – κλειδιά της νέας κατάστασης, για να διευκολυνθεί η ειρηνική επιστροφή εξουσίας στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.
Σε επιστολή της 3-2-2021 ο Καρδινάλιος και Αρχιεπίσκοπος της πρωτεύουσας Yangon, Σεβασμιότατος Charles Βo, κάνει έκκληση προς τους Στρατηγούς: “Ακόμα μια φορά κάνω έκκληση να μεταχειριστείτε το λαό της Μιανμάρ με μεγάλο σεβασμό και ειρηνικά. Ας μην ασκηθεί βία στον αγαπητό λαό της Μιανμάρ. Μένουμε ενωμένοι στην προσευχή με το λαό.
Δε θα ξεχασθείτε, αν επικρατήσει αλήθεια, δικαιοσύνη και ειρήνη”.

Βρυξέλλες 1-3-2021

Η Εκτελεστική Επιτροπή της “Δικαιοσύνη και Ειρήνη“ Ευρώπης

Ο Πρόεδρος Noel Treanon
Επίσκοπος των Doun and Connor

Τα Μέλη…

Κείμενο από τον ιστότοπο της “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” Ευρώπης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου