Η Η σοφία των ηλικιωμένων κατευθύνει την ενεργητικότητα των νέων
Η συνυπευθυνότητα νέων και ηλικιωμένων
Η Εκκλησία απευθύνεται και υποδέχεται όλους τους ανθρώπους
Η εμπειρία της Συνόδου ως πηγή μάθησης και έμπνευσης
Ορισμένες ιδέες που προέκυψαν σήμερα κατά το briefingπάνω στις εργασίες της Συνόδου.
Κατά τη διάρκεια του Briefing στην Αίθουσα Τύπου της Αγίας Έδρας, τονίστηκε πως δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε την πορεία των νέων από εκείνη των ηλικιωμένων.
Και μέσα από μεταφορές συνδεδεμένες με τη θάλασσα και την οικουμένη μπορούμε να συλλάβουμε την έννοια της Συνόδου και την πορεία της Εκκλησίας.
Κουλτούρα συνυπευθυνότητας
Ο Joseph Sapati Moeono-Kolio, νέος ακροατής και μέλος της Διεθνούς Κάριτας για την Ωκεανία (Samoa), υπενθύμισε ότι ο λαός του ταξίδεψε επί χιλιάδες χρόνια στις θάλασσες χάρη στη σοφία των ηλικιωμένων, που ήταν σε θέση να προσανατολίζονται κοιτάζοντας τα αστέρια. Οι ηλικιωμένοι, είπε, κάθονταν στο βάθος των κανό και οι νέοι κωπηλατούσαν ακολουθώντας τις πολύτιμες οδηγίες τους. Αυτή η συνέργεια επαναλαμβάνεται μέσα στην Εκκλησία: οι ηλικιωμένοι, διαβεβαίωσε ο Joseph Sapati Moeono-Kolio, έχουν τη σοφία για να ερμηνεύσουν και να προσανατολίσουν. Αλλά οι νέοι είναι αυτοί που έχουν τις δυνάμεις να πάνε στις περιφέρειες.
Μια πορεία μέσα σε αρμονικές σχέσεις
Για τονσεβασμιότατο Bienvenu Manamika Bafouakouahou, επίσκοπο της Dolisie(Δημοκρατία του Κονγκό), η Σύνοδος, είναι «ένα είδος λανσαρίσματος σε τροχιά». Οι επίσκοποι, είπε, είναι σαν τους δορυφόρους που εκπέμπουν σήματα για τους νέους πάνω στη γη. Η Σύνοδος ήταν μια πορεία μέσα σε αρμονικές σχέσεις. Ο Πάπας Φραγκίσκος, εξήγησε ο ιεράρχης, με την παρουσία του, «μας ενθάρρυνε να βγάλουμε προς τα έξω αυτό που έβραζε μέσα στην καρδιά μας». Και οι νέοι, πρόσθεσε ο σεβασμιότατος Bafouakouahou, «μας έκαμαν να ξανανιώσουμε με τις παρεμβάσεις τους».
Όνειρα και οράματα
Ο πατέρας Antonio Spadaro, διευθυντής του Περιοδικού “La Civilta Cattolica”, υπογράμμισε ότι τα όνειρα των ηλικιωμένων ανοίγουν στους νέους τις θύρες του μέλλοντος: «Στην ψυχή του Πάπα – δήλωσε – μπήκε ένας στίχος του προφήτη Ιωήλ και κατάλαβε πως αν οι ηλικιωμένοι δεν ονειρεύονται, οι νέοι δεν μπορούν να δουν το μέλλον».» Η Σύνοδος «είναι ένας τρόπος να υπάρχει και να δρα η Εκκλησία». Η συμμετοχή του λαού του Θεού στη ζωή της Εκκλησίας, – εξήγησε – είναι ένα στοιχείο απαραίτητο.
Η σοφία του χρόνου
Ο πατέρας Spadaro υπενθύμισε επίσης ότι το απόγευμα ο Παπας Φραγκίσκος συναντά νέους και ηλικιωμένους από διάφορες Χώρες στο αμφιθέατρο Augustinianumτης Ρώμης επ’ ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου: «Φραγκίσκος. Η Σοφία του χρόνου. Σε διάλογο με τον Πάπα Φραγκίσκο για τα μεγάλα προβλήματα της ζωής». Ο τόμος επιμελήθηκε από τον διευθυντή του περιοδικού Civilta Cattolica, και συγκεντρώνει 250 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από τριάντα Χώρες. Οι ηλικιωμένοι διηγούνται στους νέους τις εμπειρίες τους. Το βιβλίο, είπε ο πατέρας Spadaro, ήταν μια επινόηση του Πάπα: πράγματι, ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει στον Πρόλογο: «έχουμε ανάγκη από παππούδες ονειροπόλους και μνήμονες»
Η Εκκλησία να είναι μια κοινότητα φιλόξενη
Ο καρδινάλιος Luis AntonioG. Tagle, αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, διακήρυξε κατόπιν ότι «Η Εκκλησία οφείλει να είναι πάντοτε φιλόξενη». Μια κοινότητα «που λαμβάνει πάντοτε υπόψη την ανθρώπινη υπόσταση όλων, είναι πάντοτε παρούσα δίπλα σε όλους». «Η ανθρώπινη ματιά της Εκκλησίας στα πρόσωπα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, – πρόσθεσε ο καρδινάλιος – ήταν έντονα παρούσα στις συζητήσεις». «Η αίσθησή μου – δήλωσε ο ίδιος – είναι πως τα θέματα του κόσμου θα βρίσκονται μέσα στο τελικό κείμενο της Συνόδου». Αυτή η Σύνοδος, συμπλήρωσε, υπήρξε ένα σχολείο. « Οι νέοι – υπογράμμισε ακόμη ο αρχιεπίσκοπος της Μανίλα – έχουν διδάξει παρά πολλά». «Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τους νέους και από τις πραγματικές εμπειρίες τους, κατόπιν προχωρούμε στην αναζήτηση».
Να ακούμε τη φωνή των γυναικών
Απαντώντας σε ερώτηση αν και κατά πόσον έχει ακουστεί η φωνή των γυναικών από τους Συνοδικούς Πατέρες, ο καρδινάλιος Tagleείπε: «Στη δική μου ομάδα εργασίας συνειδητοποιήσαμε πως η δύναμη σοφίας που προέρχεται από τις γυναίκες πρέπει να ακουστεί». «Υπήρξαν πολύ τεκμηριωμένες προτάσεις που αναφέρονταν στην αναγκαιότητα να μελετούμε περισσότερο τις μορφές γυναικών που είναι παρούσες στην Αγία Γραφή, για να τις προβάλλουμε ως ερμηνευτικές μορφές των εμπειριών των νέων και να ρίξουμε νέο φως πάνω σ’ αυτές.
Μια πηγή έμπνευσης
Ο καρδινάλιος Charles Maung Bo, αρχιεπίσκοπος της Yangon(Μιαμάρ), δήλωσε πως η Σύνοδος «είναι μια πηγή έμπνευσης» που ωθεί τους ποιμένες της Εκκλησίας να αναρωτηθούν: τί οφείλω να κάνω για τους σημερινούς νέους; Επικεντρώνοντας την προσοχή της στους νέους, είπε ο καρδινάλιος BO, όλη η Εκκλησία «αναπτύσσεται με το σωστό τρόπο». «Εύχομαι – υπογράμμισε ο καρδινάλιος – κάθε εκκλησιαστική επαρχία να ακολουθήσει τις συστάσεις του Πάπα. Αναμένω πληθώρα καρπών από τη Σύνοδο».
Παρουσιάστηκε το σχέδιο του τελικού επίσημου εγγράφου (ντοκουμέντου)
Ο πρόεδρος του Γραφείου για την Επικοινωνία, Paolo Ruffini, υπενθύμισε πως σήμερα παραδόθηκε στους Συνοδικούς Πατέρες το σχέδιο του τελικού εγγράφου. Το κείμενο παρουσιάστηκε επίσης συνοπτικά στην Αίθουσα της Συνόδου. Αύριο, πρωί και απόγευμα, – γνωστοποίησε επίσης ο Ruffini – οι Συνοδικοί Πατέρες θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν συμπληρώσεις, προσθήκες ή τροποποιήσεις. Το τελικό ντοκουμέντο θα προσφερθεί κατόπιν στον Πάπα.
Μετάφραση Πέτρου Ανδριώτη