Η σιωπή του Πάπα μάς μίλησε περισσότερο από κάθε κήρυγμα

Η σιωπή του Πάπα μάς μίλησε περισσότερο από κάθε κήρυγμα

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Πάσχα, στη θέση του κηρύγματος κρατήθηκε μια μακρά σιωπή ενώ δεν τελέστηκε η ακολουθία του Resurrexit, στο πλαίσιο μιας πιο λιτής τελετής.
Η ακολουθία του Resurrexit θυμίζει το δέος και τον θαυμασμό του Αποστόλου Πέτρου όταν βλέπει κενό το μνήμα, μαζί με τη συνειδητοποίηση των Αποστόλων ότι ο Κύριος έχει αληθινά αναστηθεί. Στη θέση του κηρύγματος έγινε μια μακρά σιωπή, που έμοιαζε να είχε χαρακτήρα μετανοίας. Αυτή η χαρακτηριστική σιωπή ήταν πιο εύγλωττη από κάθε άλλο λόγο.
Η ακολουθία του Resurrexit έχει παλαιότατες ρίζες και επανήλθε επισήμως στη Θεία Λειτουργία που τελεί ο Πάπας την ημέρα του Πάσχα το έτος 2000 από τον Άγιο Ιωάννη-Παύλο Β’. Κατά τον Μεσαίωνα η πασχαλινή Θεία Λειτουργία είχε ένα εναρκτήριο προοίμιο που τελείτο στο περεκκλήσιο του Αγίου Λαυρεντίου στο Λατερανό, σήμερα ιερό προσκύνημα της Scala Santa. Eκεί βρίσκονται τα Άγια των Αγίων, ένα από τα ιερότερα μέρη της Ρώμης, όπου μαζί με το Τίμιο Ξύλο φυλάσσεται η Αχειροποίητος Εικόνα του Σωτήρος Χριστού σε φυσικό μέγεθος.
Η ιστορία της ακολουθίας του Resurrexit
Τον 12ο αιώνα το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως δινόταν από τον ίδιο τον Πάπα ενώπιον αυτής της Εικόνας, και στη συνέχεια μετέβαινε στη Βασιλική της Παναγίας της Μείζονος για την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Βαβυλωνιακής Αιχμαλωσίας ή Εξορίας της Αβινιόν, η ακολουθία παρήκμασε, ενώ με την επιστροφή στη Ρώμη, το επίκεντρο των πασχαλινών εορτασμών μεταφέρθηκε από το Λατερανό στον Άγιο Πέτρο, ωσότου το έτος 2000 ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο Β’ επανεισήγαγε αυτή την ακολουθία στην Θεία Λειτουργία του Πάσχα.
Σύμφωνα με το τυπικό, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Λαυρεντίου στο Λατερανό ο Πάπας φιλούσε τα πόδια του Σωτήρος στην εικόνα και έψαλε τρεις φορές “Surrexit Dominus de sepulchro” (Ανέστη ο Κύριος από τον τάφο), στο οποίο ο χορός απαντούσε “Qui pro nobis pependit in ligno, alleluia” (Aυτός που για εμάς κρεμάστηκε στο ξύλο του Σταυρού, αλληλούια).
O Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, συναντά τον Αναστάντα Κύριο στην εικόνα του Αγιωτάτου Σωτήρος και με την απλότητα και τον αυθορμητισμό της Αγίας Γραφής αναγγέλλει, Surrexit Dominus de sepulchro. Την ημέρα του Πάσχα, ο Ρωμαίος Ποντίφικας γίνεται ο πρώτος μάρτυρας και ομολογητής της Αναστάσεως του Κυρίου ενώπιον όλης της Εκκλησίας.
Η έκκληση του Πάπα
Πριν την Ευλογία Urbi et Orbi ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια θερμή έκκληση προς τον πλανήτη: “Αυτός δεν είναι ο καιρός της αδιαφορίας, του εγωισμού, της διαίρεσης, της λήθης”. Ο Πάπας μίλησε στη συνέχεια για τους απλούς ήρωες, τους αγίους της διπλανής πόρτας που τους βλέπουμε επί το έργον αυτές τις μέρες του κορωνοϊού.
“Η πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε, μας ενώνει όλους και δεν κάνει διακρίσεις ανθρώπων”. Ο Πάπας έχει με μια “ιδιαίτερη σκέψη για την Ευρώπη”, υπενθυμίζοντας ότι “μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η αγαπημένη ήπειρος μπόρεσε να αναστηθεί χάρη σε ένα συγκεκριμένο πνεύμα αλληλεγγύης που της επέτρεψε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες του παρελθόντος”.
Η ευλογία από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου
Σήμερα “είναι ιδιαίτερα επείγον, προπάντων στις σημερινές περιστάσεις, αυτές οι αντιπαλότητες να μην αναζωπυρωθούν, αλλά όλοι να αναγνωρίσουμε πως είμαστε μέρος μιας ενιαίας οικογένειας και αλληλοϋποστηριζόμαστε. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση, από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνο το δικό της μέλλον, αλλά και το μέλλον ολόκληρου του κόσμου”, δήλωσε ο Πάπας.
Ακόμη και η ευλογία του Πάσχα Urbi et Orbi ήταν διαφορετική από τις άλλες. Δόθηκε όχι από την κεντρική Εξέδρα των Ευλογιών της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ούτε από την Πλατεία όπως το απόγευμα της 27ης Μαρτίου, αλλά από τον Βωμό της Ομολογίας στο εσωτερικό της Βασιλικής, ακριβώς πάνω από τον τάφο του Αγίου Πέτρου, απ’ όπου δόθηκαν επίσης τα πλήρη λυσίποινα.
Ακριβέστερα, από τα θωράκια της Ομολογίας και όχι από τον Βωμό, σαν o Πάπας να ήθελε να συντομεύσει την απόσταση από τις σκάλες που κατεβαίνουν στην Κρύπτη ως τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Γι 'αυτό θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη οι εικόνες αυτού του Πάσχα, με τον Πάπα Φραγκίσκο να είναι μόνος, ομολογώντας την πίστη στον Χριστό πάνω από τον τάφο του Πέτρου, του οποίου ο Φραγκίσκος είναι διάδοχος.

Πηγή: La luce di Maria
Mετάφραση: π.Λ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή της Παρουσίας (Γ)

3η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Γ)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Φιλ.4, 4-5                          Να χαίρεστε πάντοτε εν Κυρίω. Το επαναλαμβάνω: να χαίρεστε! Διότι πλησίον είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 14 Δεκεμβρίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (17, 10-13) Και οι μαθητές