Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Με μεγάλη συμμετοχή χριστιανών τελέστηκε η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία  (6 Μάιου 2018) κατά την οποία έξι μικρά παιδιά προσέγγισαν για πρώτη φορά στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μεταλαμβάνοντας τα Άχραντα του Χριστού Μυστήρια.

Η ημέρα αυτή αποτέλεσε πραγματικά μια όμορφη και ζεστή γιορτή όχι μόνο για τις οικογένειες των παιδιών αλλά και για ολόκληρη την  μεγάλη ενοριακή οικογένεια που καμάρωνε τα μικρά της βλαστάρια.

Τα παιδιά προσήλθαν στο Ναό ντυμένα στα λευκά κρατώντας στα χέρια τους από ένα λευκό τριαντάφυλλο και με το Σταυρό κρεμασμένο στο στήθος τους  εικόνα που αντικατοπτρίζει την καθαρή και αθώα ψυχή τους η οποία ανθίζει σιγά σιγά όπως το λουλούδι που μεγαλώνει και στρέφει τα πέταλά του προς το μοναδικό Φως που είναι ο Χριστός.

Ήδη η προετοιμασία των παιδιών είχε ξεκινήσει από την αρχή της κατηχητικής χρονιάς έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο ότι μέσα από τον άρτο και τον οίνο, που με τη δύναμη του Παναγίου Πνεύματος μετουσιώνεται, λαμβάνουν το ίδιο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Για το λόγο αυτό από την προηγούμενη ημέρα και με τις υποδείξεις του Εφημερίου προσέγγισαν για πρώτη φορά επίσης και στο Μυστήριο της Εξομολόγησης, ώστε να εξαλειφθεί η παραμικρή κηλίδα αμαρτίας που θα σκίαζε την καρδούλα τους τη στιγμή που θα δέχονταν τη Θεία Ευχαριστία.

Ο Εφημέριος απευθυνόμενος στα παιδιά και στις οικογένειές τους και αναφερόμενος στη ευαγγελική περικοπή παρομοίασε τα παιδιά σαν μικρούς βλαστούς που αναπτύσσονται σταδιακά πάνω στο μοναδικό αμπέλι που είναι ο Χριστός. Τα παρότρυνε, με τη βοήθεια βέβαια των γονέων, να παραμείνουν πάντοτε ενωμένα πάνω στον κεντρικό και ζωοδότη κορμό για να είναι σε θέση να λαμβάνουν από Αυτόν όσο γίνεται μεγαλύτερη δύναμη για να παράγουν πολλούς καρπούς. Αφού μόνο ενωμένα με το Χριστό θα παραμένουν πνευματικά ζωντανά και θα παράγουν καρπούς, έτσι ώστε ο Θεός Πατέρας ενεργώντας ως γεωργός να μην τα θεωρήσει ως ξερά, άχρηστα και επιζήμια προς το υπόλοιπο αμπέλι κλαδιά που αφαιρούνται και πετάγονται στη φωτιά. Τα συμβούλεψε να μην επηρεάζονται αρνητικά βλέποντας κάποιους που ενεργούν χωρίς το Χριστό στη ζωή τους και παρόλα αυτά προοδεύουν, πλουτίζουν και βιώνουν μια εφήμερη ευτυχία. Διότι ο Χριστός είναι ξεκάθαρος: «Μείνετε ενωμένοι μαζί μου… χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα». Αντιθέτως ο χριστιανός είναι καλό να μην ξεχνά ότι: «τα πάντα δύναμαι χάρη στο Χριστό που μου δίνει τη δύναμη». Και αυτά τα πάντα να είναι όχι απλώς λόγια αλλά έργα αγάπης και αλήθειας προς όφελος του υπόλοιπου αμπελιού στο οποίο είμαστε κι εμείς μέλη, το φροντίζει ο ίδιος ο Θεός Πατέρας και το τροφοδοτεί με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος

Κορυφαία στιγμή της τελετής ήταν βέβαια η ώρα όπου τα παιδιά πλαισιωμένα από τους γονείς και τα αδέλφια τους κοινώνησαν για πρώτη φορά το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού, ενώ στη συνέχεια απεύθυναν δεήσεις ευχαριστίας προς το Χριστό που καταδέχτηκε να τα επισκεφτεί υπό τη μορφή του Άρτου και του Οίνου και του υποσχέθηκαν να τον αγαπούν, να τρέφονται με Αυτόν και να προσπαθούν αν λένε ΝΑΙ σε κάθε κάλεσμά Του.

Στο τέλος μαζί με τις ευχές του εφημερίου και όλης της ενοριακής κοινότητας δέχτηκαν δώρα και αναμνηστικά ενθύμια για την τόσο σημαντική ημέρα της ζωής τους. Ένας μικρός άρτος και ένα εικονάκι μοιράστηκε σε όλο το εκκλησίασμα.

Οι γονείς των παιδιών πρόσφεραν πλούσιο κέρασμα στην ενοριακή αίθουσα δεχόμενοι τις ευχές όλων μας.

Ευχόμαστε στα παιδιά να ζήσουν, να μεγαλώσουν και να βλαστήσουν χριστιανικά ώστε οι πνευματικοί τους καρποί να πλημμυρίσουν τον αμπελώνα της Εκκλησίας ικανοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το Αμπελουργό Της και το Αμπέλι.

Φανή Δάσκου

[module-787]
 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου