Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ – ΚΙΝΑΣ

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ – ΚΙΝΑΣ

Στην πρόσφατη Σύνοδο των Εκπροσώπων Ιερών Συνόδων Καθολικής Ιεραρχίας, από όλο τον κόσμο, στη Ρώμη, για θέματα νεότητας, υπήρξε και επίσημη κινεζική συμμετοχή

Ήταν η πρώτη, μετά την Προσωρινή Συμφωνία που υπογράφτηκε την 22-9-2018 μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία αναγνώρισε το Ρόλο του ” διαδόχου του Πέτρου” στην ονομασία καθολικών κινέζων Επισκόπων

Είναι γνωστό ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Όμως δίαυλοι επικοινωνίας και συζητήσεις γίνονταν από ετών.

Εξάλλου δεν είμαστε πλέον ούτε στην ίδια την Κίνα στην εποχή του εφαρμοσμένου κομμουνισμού.

Το κινεζικό καθεστώς, από την εποχή της επικράτησης του Μάο Τσε Τουνγκ, ήθελε να ελέγχει (και) τους χριστιανούς της χώρας. Οπότε δεν αναγνώριζε σε “ ξένη δύναμη” οποιαδήποτε εξουσία, ακόμα και καθαρά πνευματική. Θεσμοθέτησε δε αναγνωρισμένη από το καθεστώς καθολική εκκλησία, τη γνωστή ως Πατριωτική Ένωση, η οποία εξέλεγε τους Επισκόπους της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αγίας ¨Έδρας .

Όσοι είχαν αντίθετη άποψη ανήκαν στη λεγόμενη παράνομη Εκκλησία ή “εκκλησία των κατακομβών”, που έμεινε πιστή στον Πάπα, τελούσε κρυφά τις τελετές της και οι εκπρόσωποί της, όταν έπεφταν στα χέρια των Αρχών διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο ζωής

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο καθηγητής L.Guopeng του Ινστιτούτου Έρευνας Παγκόσμιων Θρησκειών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, το 1951 η κινεζική ηγεσία σκεφτόταν να ορίσει το δικό της ¨Κινέζο Πάπα ” για τους καθολικούς χριστιανούς της χώρας, όμως ο Πατριωτικός Επίσκοπος Jhow Jishi του Nanchang, που προσεγγίστηκε, αρνήθηκε

Στα χρόνια που ακολούθησαν η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να συζητήσει το θέμα με την ηγεσία της καθολικής Εκκλησίας και για πρώτη φορά δέχθηκε να υπάρξει συμβιβασμός με ένα θρησκευτικό θεσμό, για “εσωτερικά της θέματα”, αλλά αναγνωρίζοντας ότι αφορούν και πνευματικά ζητήματα αρμοδιότητας της Αγίας Έδρας.

Ο Πάπας αναγνώρισε και κινέζους Ιεράρχες, που ως τώρα ήταν αναγνωρισμένοι μόνο από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι έχει δικαίωμα να ονομάζει τους καθολικούς Επισκόπους της χώρας. Η “παράνομη” ως τώρα καθολική Εκκλησία καλείται να βγει στην επιφάνεια και να διεκδικήσει την αναγνώρισή της από το καθεστώς Άμεση είναι η ανάγκη για επαναχάραξη των εκκλησιαστικών επαρχιών και θεσμοθέτηση Συνόδου καθολικής Ιεραρχίας όπου θα ενσωματωθούν οι, παράνομοι ως τώρα, καθολικοί Επίσκοποι

Προφανώς όλα τα εμπόδια δεν ξεπεράστηκαν: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε τοπικό επίπεδο δημιουργούν ακόμα εμπόδια –  κάποιες παράνομες εκκλησίες, κυρίως όσες τα μέλη τους αντιτίθενται στην κυβέρνηση, φοβούνται ότι θα απολέσουν στοιχεία της ως τώρα ταυτότητάς τους. – κάποιες φοβούνται την αύξηση τ ων ελέγχων και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που θα αφορά τις θρησκευτικές κοινότητες –  υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σε λεπτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Πάντως και Επίσκοποι της παράνομης, ως τώρα, Εκκλησίας όπως ο Giuseppe WeiJingyi του Qiqihar έχουν δηλώσει ότι η εποχή της παρανομίας τελειώνει…

Πιθανότατα οι διαφωνούντες και των δύο πλευρών θα πειστούν,  με τη σωστή εφαρμογή της Προσωρινής Συμφωνίας, ότι μια νέα εποχή για τις σχέσεις των δύο πλευρών έχει αρχίσει.

Όσο κι αν είναι ασήμαντη ως τώρα, αριθμητικά και σε επίπεδο κοινωνικής παρέμβασης , η καθολική εκκλησία της Κίνας, υπολογίζεται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Σύντομα μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη, αριθμητικά, καθολική κοινότητα παγκοσμίως !

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη