Η πορφύρα σύμβολο του αίματος τόσων πολλών μαρτύρων στο Ιράκ

Η πορφύρα σύμβολο του αίματος τόσων πολλών μαρτύρων στο Ιράκ

Η επιστολή του Πατριάρχη Louis Raphael Sako προς τους Ιρακινούς ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του μετά το Κονσιστόριο όπου ο Πάπας τον έχρισε καρδινάλιο: «Για εμένα, αυτή η αποστολή σημαίνει να υπηρετώ την κατεστραμμένη χώρα μου και να τους υπηρετώ όλους χωρίς εξαίρεση, όπως κάνει ο Πάπας Φραγκίσκος σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Το κόκκινο ένδυμα και το κόκκινο καπέλο του καρδιναλίου – δηλώνει ο πατριάρχης – συμβολίζουν το μαρτύριο, ειδικά για τη χώρα μας, η οποία έχει «δοκιμαστεί» πολλές φορές. Σίγουρα συμβολίζει το αίμα πολλών μαρτύρων που έχει χυθεί πάνω σε αυτή τη γη από όλα τα μέλη της ιρακινής κοινωνίας. Αλλά το κόκκινο είναι επίσης και το σύμβολο της αγάπης, που θα έπρεπε να αναζωπυρώσει την καρδιά εκείνου που το φορά, ώστε να προσφέρει τη ζωή του σε όσους αγαπά χωρίς όρους. Με την ευκαιρία αυτή – συνεχίζει ο καρδινάλιος Sako – υπόσχομαι σε όλους τους Ιρακινούς, όπως το έκανα και πριν από πέντε χρόνια, όταν εκλέχθηκα πατριάρχης, να είμαι τίμιος, ειλικρινής, αδελφός και υπηρέτης όλων, να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, εμπιστευόμενος τον εαυτό μου στην ευλογία του Θεού και συνεργαζόμενος με όλους τους καλούς ανθρώπους, προκειμένου να ενισχυθεί η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ των Ιρακινών. Για την προώθηση μιας αρμονικής συνύπαρξης, για την ενθάρρυνση του πολιτισμού του διαλόγου και της κατανόησης, για την εξεύρεση ενός καλύτερου περιβάλλοντος βασισμένου στην αγάπη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ειρήνη». Έχοντας επίγνωση ότι χωρίς ειρήνη και χωρίς συμβίωση δεν έχουμε μέλλον.

Έκκληση για συμφιλίωση και ειρήνη

«Δεδομένου ότι η θρησκεία και η βία είναι ασυμβίβαστες – παρατηρεί ο ιρακινός καρδινάλιος – θα επιθυμούσα να προσκαλέσω τις μουσουλμανικές, χριστιανικές και άλλες θρησκευτικές αρχές να αποτελούν εθνικά σύμβολα, συμβάλλοντας στην επίτευξη συμφιλίωσης, στην ειρήνη και στην σταθερότητα νικώντας τον εξτρεμισμό και τη βία. Παρομοίως, παροτρύνω όλους τους ιρακινούς πολιτικούς να συμφιλιωθούν και «να γυρίσουν σελίδα» για να σταματήσουν αυτόν «τον διαρκή πόλεμο» στη γη μας, ο οποίος κατέστρεψε «το ανθρώπινο ον» και τις «πέτρες». Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ενότητά μας, δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να οικοδομηθεί με σεκταρισμό και προσωπικό συμφέρον, αλλά με δίκαιη και πλήρη ιθαγένεια».

Πρόσκληση για σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν

Ο καρδινάλιος Sako προσκαλεί όλους τους εταίρους να επιταχύνουν τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας ισχυρής κυβέρνησης, βασισμένη στο ιρακινό σύνταγμα. Μια κυβέρνηση ικανή να αναπτύξει μια γενική στρατηγική για την εξάλειψη της διαφθοράς και τη βελτίωση των υπηρεσιών. «Συνεχίσουμε να προσευχόμαστε – καταλήγει ο πατριάρχης – ώστε τα σημάδια της ελπίδας να ξεπεράσουν τις ανησυχίες  και τους φόβους μας σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση και να παραμένουμε περήφανοι για την αγαπημένη μας χώρα».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου