Η πίστη μεταδίδεται με την αγάπη και τη μαρτυρία

Η πίστη μεταδίδεται με την αγάπη και τη μαρτυρία

Στο παρεκκλήσιο του Οίκου Santa Marta, ο Ποντίφικας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και επικεντρώθηκε στις στάσεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη μετάδοση της πίστης

«Μεταδίδω την πίστη» δεν σημαίνει «κάνω προσηλυτισμό», «αναζητώ κόσμο που υποστηρίζει αυτή την ομάδα ποδοσφαίρου» ή «αυτό το πολιτιστικό κέντρο», αλλά μαρτυρώ την αγάπη. Αυτή είναι η σκέψη του Πάπα Φραγκίσκου την οποία μας προσφέρει κατά την ομιλία της Θείας Λειτουργίας την οποία τέλεσε στη Santa Marta. Παίρνοντας αφορμή από ένα απόσπασμα της επιστολής του Αγίου Παύλου προς τους Κορινθίους, ο Ποντίφικας διευκρινίζει ότι «η πίστη δεν είναι μόνο η απαγγελία του «Πιστεύω», αλλά εκφράζεται μέσα από αυτό.

Η πίστη δεν μας δίνεται, γεννιέται

Μεταδίδω την πίστη δεν σημαίνει «δίνω πληροφορίες», αλλά «θεμελιώνω μια καρδιά», «στην πίστη του Ιησού Χριστού». Απέχει πολύ από την μηχανική αποστήθιση ενός μικρού βιβλίου ή ορισμένων εννοιών. Το να είσαι χριστιανός σημαίνει ότι «είσαι καρποφόρος στη  μετάδοση της πίστεως», όπως και η Εκκλησία, η οποία «είναι μητέρα» και γεννά «παιδιά με πίστη».

«Μεταδίδω την πίστη δεν σημαίνει δίνω πληροφορίες, αλλά θέτω τις βάσεις μιας καρδιάς, θέτω τις βάσεις μιας καρδιάς στην πίστη του Ιησού Χριστού. Η μετάδοση της πίστης, δεν μπορεί να γίνει μηχανικά: «Μα, πάρε αυτό το βιβλιαράκι, μελέτησέ το και στη συνέχεια θα σε βαπτίσω». Όχι. Άλλη είναι η πορεία της μετάδοσης της πίστης: να μεταδώσουμε αυτό που έχουμε λάβει. Και αυτή είναι η πρόκληση ενός χριστιανού: να είναι καρποφόρος στη μετάδοση της πίστης. Και είναι επίσης και πρόκληση για την Εκκλησία: να είναι μητέρα καρποφόρα, να γεννά παιδιά με πίστη».

Μεταδίδουμε την πίστη με ένα χάδι

Ο Πάπας Bergoglio επιμένει στην μετάδοση της πίστης που περνά από γενιά σε γενιά, από τη γιαγιά στη μαμά, με μια ατμόσφαιρα που έχει το άρωμα της αγάπης. Το πιστεύω ταξιδεύει όχι μόνο με τα λόγια, αλλά με τα «χάδια», με την «τρυφερότητα», ακόμη και «με τη διάλεκτο». Στα λόγια του Ποντίφικα βρίσκουν χώρο και όσοι φροντίζουν σχεδόν ως δεύτερες μητέρες. Ξένοι ή μη, όλο και περισσότερο συχνές είναι οι περιπτώσεις εκείνων που φροντίζουν, οι οποίοι μεταδίδουν την πίστη, συμβάλλοντας στην αύξησή της.

Η Εκκλησία μεγαλώνει με την έλξη

Επομένως, ένα πρώτο στάδιο στη μετάδοση της πίστης είναι σίγουρα η αγάπη, ενώ ένα δεύτερο είναι η μαρτυρία

«Μεταδίδω την πίστη δεν σημαίνει προσηλυτίζω, είναι κάτι άλλο, είναι ακόμα σπουδαιότερο. Δεν σημαίνει ότι αναζητώ ανθρώπους οι οποίοι υποστηρίζουν αυτήν την ομάδα ποδοσφαίρου, αυτή τη λέσχη, αυτό το πολιτιστικό κέντρο, καλό είναι αυτό, αλλά πίστη και προσηλυτισμός δεν πάνε μαζί. Όπως πολύ καλά το είπε ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄: «Η Εκκλησία δεν μεγαλώνει με τον προσηλυτισμό αλλά με την έλξη». Η πίστη μεταδίδεται, αλλά έλκοντας, δηλαδή με τη μαρτυρία».

Η μαρτυρία γεννά την περιέργεια

Να μαρτυράμε στην καθημερινότητά μας αυτό που πιστεύουμε, που μας κάνει δίκαιους «στα μάτια του Θεού», προκαλώντας την περιέργεια στους γύρω μας.

«Και η μαρτυρία προκαλεί την περιέργεια στην καρδιά του άλλου και αυτή την περιέργεια την παίρνει το Άγιο Πνεύμα και το έργο μπαίνει μέσα μας. Η Εκκλησία πιστεύει στην έλξη, μεγαλώνει έλκοντας. Και η μετάδοση της πίστης δίνεται με την μαρτυρία που φτάνει μέχρι το μαρτύριο. Όταν βλέπουν αυτή τη συνοχή της ζωής μας με αυτό που λέμε, πάντα προκαλείται περιέργεια: «Μα γιατί αυτός ζει έτσι; Γιατί διάγει μια ζωή στην υπηρεσία των άλλων;». Και αυτή η περιέργεια είναι ο σπόρος τον οποίο παίρνει το Άγιο Πνεύμα και στον μεταφέρει. Και η μετάδοση της πίστης μάς κάνει δίκαιους, μας δικαιολογεί. Η πίστη μάς δικαιολογεί και κατά τη μετάδοση δίνουμε την αληθινή δικαιοσύνη στους άλλους».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου