Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή της Πεντηκοστής  27 Μαΐου 2018 τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ιερείς της Τήνου.

Η ενεργός συμμετοχή των γονέων και των παιδιών έδωσε ιδιαίτερη ομορφιά στην όλη ιεροτελεστία.

Μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, δεν χρησιμοποιήθηκαν  ανάδοχοι για το Μυστήριο του Χρίσματος αλλά οι ίδιοι οι γονείς οδήγησαν το παιδί τους  τον Επίσκοπο για να τους χορηγήσει το Μυστήριο του Χρίσματος.  Η απόφαση αυτή λύνει πολλά προβλήματα ιδιαίτερα σε  Εκκλησιαστικές επαρχίες και σε ενορίες της διασποράς που δεν είναι δυνατόν να βρεθούν ανάδοχοι οι οποίοι να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που ζητά η Εκκλησία  για να δεχθεί κάποιον ή κάποια ως ανάδοχο στο Μυστήριο του Χρίσματος.

Η Ιερά Σύνοδος θεώρησε πολύ πιο  συμβολικό και σημαντικό ίδιοι οι γονείς και, βέβαια ως γονείς και   όχι ως ανάδοχοι να παρουσιάζουν το παιδί τους στον Επίσκοπο.

Οι γονείς της τοπικής μας Εκκλησίας είχαν δεχθεί με ενθουσιασμό και χαρά αυτή την απόφαση της Συνόδου. Όπως αποδείχτηκε  αυτή η απόφαση  συμβάλλει  στην ακόμη μεγαλύτερη συνειδητοποίησης της  ευθύνης των γονιών οι οποίοι  οφείλουν να μεριμνούν για τα παιδιά τους τόσο για τη φυσική όσο και την πνευματική τροφή τους.

Τα ίδια τα παιδιά, δημιουργώντας ένα ζωντανό στεφάνι γύρω από την αναμμένη Πασχαλινή λαμπάδα και  κρατώντας την ανανέωσαν τις υποσχέσεις  του Βαπτίσματος και την πίστη τους.

Στη συνέχεια οι γονείς  πριν τη  χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος έτσι προσευχήθηκαν στο Θεό  για τα παιδιά τους ενώπιον της συναγμένης Εκκλησίας:

Κύριε,

Σου παρουσιάζουμε τα παιδιά μας που έφθασαν σήμερα σε ένα σημαντικό σταθμό της χριστιανικής τους ζωής.

Ήταν μικρά, όταν εμείς οι γονείς τους θελήσαμε  να λάβουν το Βάπτισμα,  που είναι το σημείο της υποδοχής στη χριστιανική Κοινότητα.       Λίγο μεγαλύτερα έλαβαν το δώρο της Χάρης σου μέσω του Μυστηρίου της Ευχαριστίας,  και έμαθαν να σε γνωρίζουν από κοντά  και να σου φυλάσσουν μια σημαντική θέση στην καρδιά τους.

Σήμερα ακόμη μεγαλύτερα δέχονται  να επισφραγίσουν τη δέσμευσή τους ως χριστιανοί,  αναλαμβάνοντας την ευθύνη να δίνουν μαρτυρία  της πίστης τους, μέσα στην Εκκλησία και  ενώπιον των ανθρώπων.

Σου ζητούμε να τα βοηθήσεις  σ’ αυτή την πορεία τους, όπως έκανες με τους μαθητές της Εμμαούς.

Μείνε πάντα  μαζί τους, κατεύθυνέ τα  με το φως της ζωής σου, του λόγου σου  και της Ευχαριστίας. 

Κάνε να μείνουν κοντά τους κατηχητές τους που τόσο τους βοήθησαν  αυτά τα χρόνια, στους ιερείς μας  από τους οποίους να  παίρνουν το παράδειγμα της χριστιανικής ζωής,  ώστε να παραμείνουν ενεργά μέλη της Εκκλησία μας.

Δώσε και μας τη δύναμη της συνέπειας στις αρχές  που προσπαθήσαμε να τα διδάξουμε, κατάστησέ μας συνετούς στις επιλογές που θα κάνουμε γι’ αυτά, και πάνω απ όλα κάνε να μπορέσουμε να ζούμε μαζί  τους μια χριστιανική ζωή, αναζητώντας  στην πορεία μας το δικό σου δρόμο, καλλιεργώντας τη χαρά  και την ελπίδα  που βρίσκεται στο λόγο σου.

Για όλους εμάς και για όλη την τοπική μας Εκκλησίας σε παρακαλούμε.

Έπειτα Επίσκοπος και ιερείς επέθεταν τα χέρια τους πάνω στις κεφαλές επικαλούμενοι τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος στην ζωή των παιδιών.

Τα παιδιά και οι γονείς τους συμμετείχαν ενεργά στη Θεία λειτουργία με την ανάγνωση των Αναγνωσμάτων, την εκφώνηση των δεήσεων των πιστών και την  προσφορά  των θείων δώρων  για την τέλεση της Ευχαριστίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και μεταξύ άλλων είπε:

Στο πρώτο Ανάγνωσμα της σημερινής Θείας Λειτουργίας, η έλευση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, παρομοιάζεται με «έναν άνεμο που τραντάζει τις πόρτες» (Πραξ. 2,2). Είναι μια εικόνα που μας βοηθά να σκεφθούμε ότι η ημέρα της Πεντηκοστής σημαδεύεται από μια μεγάλη δύναμη. Μια δύναμη που αλλάζει την πραγματικότητα. Φέρνει την αλλαγή. Αυτό κάνει το Άγιο Πνεύμα, φέρνει μια αληθινή αλλαγή στη ζωή μας. Είναι η θεϊκή δύναμη που αλλάζει όχι κάτι, αλλά όλο τον κόσμο. Με το σημερινό ύμνο είπαμε στο Άγιο Πνεύμα: «Πλύνε ότι είναι ακάθαρτο, δρόσισε αυτό που είναι άνυδρο, θεράπευσε ότι είναι άρρωστο». Το Πνεύμα το Άγιο  αλλάζει τα πάντα, όλα τα μεταμορφώνει και ιδιαίτερα μεταμορφώνει και αλλάζει τις καρδιές εκείνων που το δέχονται. Τι μετατρέπει από σκληρές και πέτρινες και σκληρές, σάρκινες και ευαίσθητες, για να αγαπούμε. Όλους να τους αγαπούμε και κανένα να μισούμε.

Ο Ιησούς είχε πει στους αποστόλους: «Θα λάβετε τη δύναμη από το Άγιο Πνεύμα […] και θα γίνετε μάρτυρές μου στην Ιερουσαλήμ, σε όλη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και ως τα πέρατα της γης» (Πραξ. 1,8).

Έτσι και έγινε: οι μαθητές, που πρώτα φοβόντουσαν και κρύβονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ακόμη και μετά την ανάσταση του Δασκάλου τους, όταν έλαβαν το Άγιο Πνεύμα άλλαξαν ριζικά και έγιναν θαρραλέοι και δυνατοί και όπως μας είπε ο Κύριος στο σημερινό Ευαγγέλιο, «άρχισαν να δίνουν μαρτυρία για Εκείνον». (Ιωαν 15,27). Να κηρύττουν τον Αναστημένο Χριστό χωρίς κανένα φόβο. Ενώ  ήταν φοβισμένοι ακόμη και όταν έβλεπαν τον Αναστημένο Χριστό και κάποιες φορές τον θεωρούσαν φάντασμα την ημέρα της Πεντηκοστής έγιναν  τολμηροί. Το Άγιο Πνεύμα ενδυνάμωσε τις καρδιές τους.

Το Άγιο Πνεύμα ανοίγει τις καρδιές  που έχει κλείσει ο φόβος. Διευρύνει τις στενές καρδιές. Ωθεί να κάνουν το καθήκον τους εκείνοι που προτιμούν να  ζουν στην άνεσή τους. Κάνει να προχωρούν εκείνοι που νομίζουν πως έφτασαν. Κάνει να ονειρεύονται εκείνοι που αδιαφορούν για το αύριο. Αυτή είναι η πραγματική αλλαγή της καρδιάς.

Στη ζωή μας συναντούμε ανθρώπους που μας υπόσχονται νέες εποχές, νέες αρχές, σοβαρές αλλαγές, αλλά η εμπειρία μάς διδάσκει ότι καμιά ανθρώπινη υπόσχεση για ριζική αλλαγή των πραγμάτων δεν ικανοποιεί απόλυτα την καρδιά του ανθρώπου. Όμως η αλλαγή που δημιουργεί το Άγιο Πνεύμα είναι διαφορετική, διότι δεν αλλάζει τη ζωή γύρω μας, αλλά αλλάζει την καρδιά μας. Δεν μας ελευθερώνει από τα προβλήματα, αλλά μας ελευθερώνει εσωτερικά για να τα αντιμετωπίσουμε και να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Δεν μας δίνει τα πάντα αμέσως, αλλά μας κάνει να πορευτούμε αργά και σταθερά με αυτοπεποίθηση, χωρίς ποτέ να  κουραζόμαστε από τις αποτυχίες μας.

Το Άγιο Πνεύμα διατηρεί νέα την καρδιά μας – όπως την καρδιά της νεολαίας μας. Όμως η φυσική νεότητα, δεν είναι αιώνια, αργά ή γρήγορα περνά, μόνο το Άγιο Πνεύμα εμποδίζει τη εσωτερική γήρανση. Αυτό γίνεται με την ανανέωση  της καρδιάς μας, μετατρέποντάς την από άστατη και αμαρτωλή σε μια καρδιά που ζητά να συγχωρείται και ξέρει να συγχωρεί. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή: από ένοχους μας κάνει δίκαιους, από αμαρτωλούς σε άγιους. Από σκλάβους της αμαρτίας αληθινά ελεύθερους, από υπηρέτες – σε παιδιά, από άχρηστους πολύτιμους, από απογοητευμένους – ελπιδοφόρους. Το Άγιο Πνεύμα φέρνει τη  χαρά, κάνει να ανθίσει μέσα στην καρδιά μας η αισιοδοξία και η ειρήνη.

Σήμερα, ο λόγος του Κυρίου μας είπε τι πρέπει να κάνουμε  για να προχωρήσουμε σε μια αληθινή αλλαγή. Ειδικά όταν κουραζόμαστε κάτω από το βάρος της ζωής, όταν οι αδυναμίες μας, μάς καταπιέζουν, όταν συνεχίζουμε να προχωράμε σ’ ένα δύσκολο και δύσβατο δρόμο, όταν η αληθινή αγάπη φαίνεται δύσκολη. Είναι τότε που μας χρειάζεται ένα ισχυρό «τονωτικό»: Αυτό το τονωτικό είναι το Πνεύμα το Άγιο, το ζωοποιό.

Το Άγιο Πνεύμα δεν αλλάζει μόνο τις καρδιές αλλά και την ιστορία μας. Όπως ο άνεμος φυσά παντού, έτσι Εκείνο φτάνει και στις πιο απρόσμενες στιγμές. Στις Πράξεις των Αποστόλων το Άγιο Πνεύμα είναι ο πρωταγωνιστής – γι’ αυτό και η ζωή των Αποστόλων  είναι γεμάτη από εκπλήξεις. Όταν οι μαθητές αμφισβητούν, όταν οι πρόκειται να πάρουν αποφάσεις το Άγιο Πνεύμα τους  φωτίζει, τους στέλνει  και τους καθοδηγεί. Και ίδιοι το συνειδητοποιούν γι’ αυτό και λένε: «το Άγιο Πνεύμα και εμείς αποφασίσαμε».

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ενοριακές κοινότητές μας όταν περνούν «υποτονικές περιόδους». Όταν τα μέλη των ενοριών μας προτιμούν  την ησυχία από την καινοτομία του Θεού, είναι ένα κακό σημάδι. Σημαίνει ότι αποφεύγουμε τον άνεμο του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα φυσάει, αλλά εμείς συχνά χαμηλώνουμε τα πανιά. Εκείνο είναι η ψυχή της Εκκλησίας, την ανανεώνει με την ελπίδα, την πλημμυρίζει με τη χαρά, την καθιστά γόνιμη στην αποστολή της.

Ας του ζητήσουμε να φυσήξει στις καρδιές μας, στη δράση της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα πάνω σε σας αγαπητά μου παιδιά που σήμερα γιορτάζεται την πρώτη σας Πεντηκοστή. Ζητείστε από το Άγιο Πνεύμα θα σας βοηθήσει να νιώσετε πόσο πολύ ο Χριστός σας αγαπά και ότι σας και τη δική σας αγάπη. Οι γονείς, οι ανάδοχοι του Βαπτίσματός σας και όλη η Εκκλησία είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε  να χρησιμοποιήσετε σωστά τα δώρα που το Άγιο Πνεύμα σήμερα σας δίνει. Οι άνθρωποι νομίζουν πως η αξία των δώρων εξαρτάται από το πόσα ευρώ κοστίζουν. Όμως τα δώρα του Αγίου Πνεύματος είναι ανεκτίμητα, διότι αξίζουν μια ζωή όχι ενός ανθρώπου αλλά του  Θεανθρώπου, του Ιησού Χριστού, του ίδιου του Θεού. Εκείνος τόσο μας αγάπησε που πρόσφερε τη ζωή του για μας.

Τώρα αγαπητά μου παιδιά σας καλώ να πλησιάσετε στην  Πασχαλινή λαμπάδα που συμβολίζει τον Αναστημένο Χριστό και να ανανεώσετε τη δική σας πίστη και αγάπη στο Θεό Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο  Πνεύμα ζητώντας του να μένει πάντα μαζί μας. Αμήν.

Ο Ναός κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι θέλησαν να λάβουν μέρος στη Θεία Λειτουργία και στη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος στα  παιδιά, τα οποία είχαν κατηχηθεί για το σκοπό αυτό καθ’ όλη την κατηχητική χρονιά.

Όλα έγιναν με τάξη και ιερή λαμπρότητα βοηθώντας το πλήθος των πιστών να συμμετάσχουν σε μία κατανυκτική Ιεροτελεστία. Σ’ αυτό συνέβαλε  πολύ  ο αναπληρωτής  τελετάρχης, π. Ιωάννης Σκλάβος, λόγω απουσίας του τελετάρχη εκτός Τήνου για άλλα ποιμαντικά καθήκοντα. Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο συμπαθής κ. Πέτρος Ρήσος.

Πριν την απόλυση ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε  εκ μέρους της Εκκλησίας δώρα αναμνηστικά στα παιδιά που έλαβαν το Χρίσμα, ενώ οι γονείς εξασφάλισαν  ένα όμορφο κέρασμα σε όλους τους παρόντες.

[module-789]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου