Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΚΩΜΗΣ

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΚΩΜΗΣ

Με μεγάλη συμμετοχή ενοριτών, ευλαβών ντόπιων και αποδήμων Τηνιακών τελέστηκε η ετήσια πανήγυρη του Ενοριακού Ναού Κώμης Τήνου του Μαρτυρίου του Αγίου Ιωάννη.

Την Παραμονή της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρώην Καθολικών Αθηνών και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου,  Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Φώσκολο και συμπροσευχήθηκαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Πέτρος Σοκολόφσκυ και ο π. Δημήτριος Δαλέζιος.

Την ημέρα της εορτής και πανήγυρης στις 11 το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Συλλειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησε μαζί του ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Φώσκολος, ο εφημέριος του Ναού π. Πέτρος Σοκολόφσκυ ο εφημέριος της ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου, π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, ο αναπληρωτής εφημέριος Σκαλάδου Τήνου και Πάρου π. Μάρκος Βιδάλης, ο π. Δημήτριος Δαλέζιος και ο Ηγούμενος των Πατέρων Ιησουιτών στην Ελλάδα, οποίος ευρίσκεται τις ημέρες  αυτές στο νησί της Τήνου.

Μετά την ανάγνωση το Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπός μας και είπε:

Η «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» του Προδρόμου Ιωάννη είναι δυνατή, φθάνει μέχρι και το παλάτι του παράνομου Ηρώδη.

Ο Ιωάννης δεν δειλιάζει μπροστά στους δυνατούς της γης, δεν αποσιωπά την αλήθεια για να έχει την ευμένεια  των τοπικών αρχόντων. Ο Νόμος του Θεού αφορά όλους τους ανθρώπους και  όλοι οφείλουν να τον τηρούν.

Ο Ιωάννης έχει συνειδητοποιήσει την αποστολή του και δεν προτίθεται να την προσαρμόσει στη συμπεριφορά της κοινωνίας της εποχής του, μη τυχόν και κινδυνεύσει η ζωή του. Γνωρίζει καλά την ηθική συμπεριφορά  του πλήθους αλλά και των αρχόντων και του ίδιου του Βασιλιά.

Σε όσους σπεύδουν στον Ιορδάνη για να τον δουν και να τον ακούσουν τους δίνει συμβουλές και οδηγίες. Δεν κολακεύει με το κήρυγμά του, δεν είναι κόλακας, ούτε διπλωμάτης. Δεν χρησιμοποιεί μισόλογα, είναι ευθύς, συγκεκριμένος,  αυστηρός και απαιτητικός, όπως απαιτητικός είναι ο λόγος του Κυρίου.  Σε όσους ρωτούσαν τι πρέπει να κάνουν έχει συγκεκριμένες συμβουλές και οδηγίες να τους δώσει.

Η φωνή του δεν περιορίζεται στον Ιορδάνη αλλά φθάνει και μέχρι το παλάτι του Ηρώδη. Ελέγχει την παράνομη και ανήθικη συμπεριφορά του και συχνά του επαναλαμβάνει: «δεν σου επιτρέπεται να έχεις για γυναίκα σου τη γυναίκα του αδελφού σου».

Όμως του Ηρώδη η καρδιά είναι πωρωμένη, σκληρή, δεν δέχεται ηθικές συμβουλές , δεν επιτρέπει σε κανένα να ελέγχει τη ζωή του, τον ενοχλεί η παρέμβαση του Ιωάννη. Σ’ αυτή την παράνομη συμπεριφορά έχει ισχυρό σύμμαχο την διεστραμμένη Ηρωδιάδα. Είναι αυτή  που ψάχνει την κατάλληλη ευκαιρία για  να απαλλαγεί από τον Ιωάννη. Την κατάλληλη στιγμή την παρακολουθήσαμε λίγο πριν από την  ευαγγελική περικοπή που αναφέρθηκε στα άθλια γενέθλια του Ηρώδη. Είναι τότε  που η ανομία συμπληρώθηκε με μια εκ προθέσεως ανθρωποκτονία. Με τον τρόπο αυτό φαινομενικά απαλλάχτηκε από τη φωνή ενός Προφήτη, αλλά αυτή η φωνή τώρα δεν ερχόταν από τον Ιορδάνη αλλά  από το ίδιο το παλάτι, τώρα τον ελέγχει η ίδια η συνείδησή του

Αδελφοί μου και αδελφές μου το κήρυγμα του Ιωάννη το συνεχίζει σήμερα η Εκκλησία.

Η φωνή της Εκκλησίας απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης αλλά και τους στους άρχοντες της γης. Και είναι τότε που οι σύγχρονοι Ηρώδες, Ηρωδιάδες και Σαλώμες ανησυχούν, διαμαρτύρονται,  και με περίεργο τρόπο αντιδρούν. Και τότε το σκηνικό του παλατιού του Ηρώδη επαναλαμβάνεται. Οι σημερινοί παραβάτες δεν θέλουν να μετανοήσουν αλλά προτιμούν να δουν την κεφαλή σύγχρονων προδρόμων του Κυρίου  μέσα σε πιάτο  που τους φέρνουν οι άβουλοι δήμιοι της εποχής μας.

Δεν δέχονται κηρύγματα ηθικής, κηρύγματα αγάπης, αδελφοσύνης, ισότητας, ειρήνης και δικαιοσύνης, δεν δέχονται να ελέγχεται η ζωή τους από νόμους που οι ίδιοι δεν νομοθέτησαν. Γίνονται  οι ίδιοι άνομοι νομοθέτες και διδάσκαλοι μιας ηθικής προσαρμοσμένης στις ιδικές τους ιδεολογίες που ικανοποιούν και τους χωρίς Θεό  ομοϊδεάτες τους. Αδιαφορούν για το σεβασμό της ζωής και νομοθετούν υπέρ του θανάτου. Σκοτώνουν τη ζωή είτε πριν δει το φως αυτού του κόσμου, είτε πριν περάσει στο φως το αιώνιο. Τα εγκλήματα αυτά λέγονται έκτρωση και ευθανασία τα οποία εκτελούνται με τις ευλογίες της πολιτείας. Με τις ευλογίες τους συνεχώς αυξάνονται και ίδιοι. Σημερινοί νομοθέτες ακόμη και στην πατρίδα μας αποϊεροποιούν  το θεσμό της ευλογημένης από το Θεό οικογένειας και την μεταβάλλουν σε προσωρινή συμβίωση δύο ετερόφυλων ή και ομοφυλόφιλων ατόμων, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που συστάθηκε από τον  Δημιουργό ο ιερός θεσμός της οικογένειας που ευλογείται από το Θεό με το Μυστήριο του Γάμου. Έτσι αντί να αυξάνονται και να πληθύνονται οι άνθρωποι πάνω στη γη, ως παιδιά του Θεού, πολλαπλασιάζονται οι εγκληματίες, οι τρομοκράτες και οι πολεμοχαρείς. Και έτσι ο  άνθρωπος γίνεται όλο και πιο δυστυχής, έως ότου κάποιος τρελός ή κάποιοι τρελοί που δυστυχώς κυβερνούν τη γη επισπεύσουν την εξαφάνισή της.

Ο σημερινός άνθρωπος δεν ξέρει να αγαπά γιατί διδάσκεται να μισεί. Δεν ακούει τα κηρύγματα της αγάπης διότι είναι απαιτητικά, προτιμά τα κηρύγματα μίσους που είναι πιο ελκυστικά.

Δυστυχώς σιγά σιγά συνηθίζουμε  να ακούμε και να βλέπουμε στα ΜΜΕ τη μαύρη επικαιρότητα, τη βία της σύγχρονης κοινωνίας και ίσως συνηθίζουμε  να την αισθανόμαστε και να την διαπιστώνουμε δίπλα μας.

Είναι η στιγμή και πάλι αδελφοί μου και αδελφές μου που κι εμείς όπως τα πλήθη στον Ιορδάνη ερωτούμε το σύγχρονο  Πρόδρομο, δηλαδή την Εκκλησία, κι’ εμείς τι πρέπει να κάνουμε;

Η απάντηση είναι μία, είναι αυτό που είπε η Παναγίας στους υπηρέτες της χαράς στο Γάμο της Κανά: «Κάνετε ό,τι σας πει». Αλλά ποιος; Ο ίδιος ο Λόγο του Κυρίου που απευθύνεται σε μας  με το στόμα της Εκκλησίας.

Μπροστά σ’ αυτή τη θλιβερή εικόνα της σημερινής ανθρώπινης κοινωνίας, η Εκκλησία δεν ψάχνει για νέα αντίδοτα και καινούρια φάρμακα θεραπείας όλων αυτών  των κακών, αλλά απλώς υπενθυμίζει το κήρυγμα του Ιωάννη για μετάνοια, είναι  και  τα πρώτα λόγια του Ιησού κατά την έναρξη της σωτήριας αποστολής του: «μετανοείτε διότι έφθασε η Βασιλεία του Θεού». (Μαρκ. 1,15). Ν.

Και φέτος όπως κάθε χρόνο, ο ενοριακός Ναός της Κώμης, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους Ναού της  Τήνου αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει τους πιστούς και τους φιλέορτους που έφθασαν από κάθε γωνιά της Τήνου για να συμμετάσχουν στην ετήσια πανήγυρη του Μαρτυρίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, προς τιμή του οποίου έκτισαν οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Κώμης.

Με το  εκκλησιαστικό όργανο συνόδευε τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας ο πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει τις ενοριακές μας κοινότητες, κ. Πέτρος Ρήσος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο  Σύλλογος του χωριού πρόσφερε παραδοσιακό κέρασμα στις εκατοντάδες των παρόντων στην πανήγυρη.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου