Η οικογένεια ως εικόνα του Θεού είναι μόνο μια, αποτελείται από άνδρα και γυναίκα
Στη ακρόαση με το Φόρουμ για την Οικογένεια, ο Πάπας Φραγκίσκος παρέδωσε ένα κείμενο και απευθύνθηκε στους παρόντες, καλύπτοντας διάφορα θέματα.
Η πρώτη πτυχή που παρουσία είναι η υπομονή. Πρέπει να ξέρουμε να υπομένουμε. Υπάρχουν καταστάσεις έντονων κρίσεων στη ζωή «όπου ίσως φτάνουν και περίοδοι συζυγικής απιστίας». Ακριβώς τότε χρειάζεται «η υπομονή της αγάπης που υπομένει». Και αν κάποιος φωνάζει, ο άλλος δεν πρέπει να αποκρίνεται με μια άλλη κραυγή αλλά να αφήσει να περάσει η καταιγίδα και μετά να συζητήσουν μαζί στην κατάλληλη στιγμή.
Τόσες πολλές γυναίκες – επειδή αυτό είναι πιο χαρακτηριστικό της γυναίκας παρά του άνδρα, έστω και ο άνδρας το κάνει μερικές φορές – στη σιωπή υπόμεναν, κοιτάζοντας, μια άλλη πλευρά, περιμένοντας τον σύζυγο να επιστρέψει στην πιστότητα. Αυτό λοιπόν είναι η αγιότητα που συγχωρεί τα πάντα, γιατί αγαπά.
Γι’αυτό οι τρεις λέξεις που προαναφέρθηκαν πριν είναι θεμελιώδεις: «παρακαλώ», «συγγνώμη»και «ευχαριστώ».
Η προετοιμασία για το γάμο
Μιλώντας για την Αποστολική Παραίνεση «Η Χαρά της αγάπης», ο Πάπας συνιστά το διάβασμα του τέταρτου κεφαλαίου. «Κάποιοι δυστυχώς έχουν περιορίσει την Παραίνεση σε μια άγονη συζήτηση του τι επιτρέπεται –ή δεν επιτρέπεται. Δεν κατάλαβαν τίποτα!». Ο Φραγκίσκος αναφέρει ό, τι μια φορά του είπε μια γυναίκα στο Μπουένος Άιρες: «Για να γίνετε ιερέας, σπουδάζετε και προετοιμάζεστε για οκτώ χρόνια. Και έπειτα, αν μετά από λίγα χρόνια το πράγμα δεν πάει καλά, γράφετε μια ωραία επιστολή στη Ρώμη, και από εκεί σας δίνουν την άδεια και μπορείτε να παντρευτείτε. Σε εμάς όμως, που δίνεται ένα μυστήριο για ολόκληρη τη ζωή, κάνετε απλώς τρία ή τέσσερα μαθήματα προετοιμασίας. Αυτό δεν είναι σωστό». Ως εκ τούτου, Ο Φραγκίσκος τονίζει πως σήμερα χρειαζόμαστε «προετοιμασία για γάμο, όπως υπάρχει προετοιμασία για το Βάπτισμα».
Η ανθρώπινη οικογένεια ως εικόνα του Θεού είναι μόνο μία: αποτελείται από άνδρα και γυναίκα
Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα – σημειώνει ο Άγιος Πατέρας- «τόσες φορές σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε μια οικογένεια ή ένα γάμο σαν αυτό να ήταν λαχείο», νομίζοντας ότι αν πάει καλά, καλώς, αλλιώς ακυρώνουμε όλα και να αρχίσουμε ξανά». Αυτό όμως είναι μια επιφανειακή στάση πάνω στο μεγαλύτερο δώρο που έδωσε ο Θεός στην ανθρωπότητα: την οικογένεια».
Σήμερα επίσης μιλάνε για «διαφοροποιημένες οικογένειες», δηλαδή για διαφορετικούς τύπους οικογενειών. Ναι, είναι αλήθεια ότι η λέξη «οικογένεια»είναι ένα αναλογική λέξη, γιατί μιλάμε για την «οικογένεια»των αστεριών, τις «οικογένειες»των δέντρων, τις «οικογένειες»των ζώων … δηλαδή είναι μια αναλογική λέξη. Αλλά η ανθρώπινη οικογένεια, ως εικόνα του Θεού, που αποτελείται από άνδρα και γυναίκα, είναι μόνο μία. Μπορεί να συμβαίνει ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα δεν είναι πιστοί: αλλά αν αγαπιούνται και ενωθούν σε γάμο, τότε αυτοί είναι εικόνα και ομοιότητα του Θεού, ακόμη και αν δεν το πιστεύουν. Αυτό είναι ένα μυστήριο: ο Απόστολος Παύλος το αποκαλεί «μεγάλο μυστήριο». Είναι ένα πραγματικό μυστήριο, προσθέτει ο Πάπας.
Το μεγαλύτερο δώρο είναι τα παιδιά
Η ομιλία του Ποντίφικα επικεντρώνεται και στα παιδιά. Υπάρχει η περίπτωση εκείνων που πρέπει να αγοράσουν ένα σπίτι στην εξοχή, να ταξιδεύουν κτλ., κάποιος άλλος βρήκε γυναίκα, παντρεμένη από δέκα χρόνια, που δεν ήθελε παιδιά, αλλά είχε τρία σκυλιά και δύο γάτες. Καταστάσεις αυτές μπροστά στις οποίες ο Πάπας επαναλαμβάνει ότι τα παιδιά είναι «το μεγαλύτερο δώρο».
Στη συνέχεια ο Πάπας επικρίνει έντονα την επιλεκτική έκτρωση. Τα παιδιά πρέπει οι γονείς να τα αποδέχονται έτσι όπως έρχονται, όπως τους τα στέλνει ο Θεός, όπως το επιτρέπει ο Θεός – έστω και αν μερικές φορές είναι άρρωστα. Έχω ακούσει ότι είναι της μόδας – ή τουλάχιστον αυτό είναι συνηθισμένο – κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης να γίνονται κάποιες εξετάσεις για να δούνε αν το παιδί δεν είναι καλά, ή αν έρχεται με κάποιο πρόβλημα… Η πρώτη πρόταση σε αυτή την περίπτωση είναι: «Να το πετάξουμε;…». Αυτό είναι δολοφονία των παιδιών. Και κάποιοι για να έχουν μια ειρηνική ζωή, αφαιρούν τη ζωή σε ένα αθώο παιδί.
Ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει κάποιες σελίδες της ιστορίας που όταν τα παιδιά γεννιόντουσαν, τα πετούσαν στο γκρεμό. «Τον περασμένο αιώνα – υπογραμμίζει – ολόκληρος ο κόσμος ήταν σκανδαλισμένος από αυτό που έκαναν οι Ναζί για να εξασφαλίζουν την καθαρότητα της φυλής. Σήμερα κάνουμε το ίδιο, αλλά με λευκά γάντια».
Η οικογένεια απειλείται από την έλλειψη εργασίας
Υπάρχει επίσης το θέμα της εργασίας. Εάν από τη μία πλευρά σήμερα, για να βγάζουμε χρήματα, πρέπει να έχουμε δύο μισθούς, από την άλλη η οικογένεια απειλείται λόγω της έλλειψης εργασίας. Είναι επίσης απαραίτητο να έχουμε χρόνο να παίξουμε με τα παιδιά μας: «να χάσετε το χρόνο με τα παιδιά σας», συνιστά ο Πάπας και ζητάει ξανά να μην απομακρύνουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες από την οικογένειά να τους επιτρέπουμε να μιλάνε με τα εγγόνια τους.