Η νέα Μόρια, μια ατελείωτη και απελπιστική κόλαση

5

Η νέα Μόρια, μια ατελείωτη και απελπιστική κόλαση

Σε λίγες ώρες, οι φλόγες είχαν τυλίξει το ΚΥΤ της Μόριας, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπου, σε ένα χώρο σχεδιασμένο για περίπου 3 χιλιάδες ανθρώπους, ζούσαν μεταξύ 12 και 13 χιλιάδων, το 40% των οποίων ήταν ανήλικοι. Σε λίγες ώρες, ήταν η νύχτα μεταξύ 8 και 9 Σεπτεμβρίου, η πυρκαγιά είχε κάνει στάχτη αυτό που θεωρήθηκε το σύμβολο της αποτυχίας της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας απάνθρωπος τόπος, το θέατρο μιας διαρκούς παραβίασης των βασικών δικαιωμάτων εκείνων οι οποία, αφού υπέφεραν χρόνια πολέμου και βίας, και μετά από πολύ επικίνδυνα ταξίδια, ήλπιζαν να φτάσουν στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Η νέα Μόρια, μια νέα κόλαση
Στις στάχτες αυτής της κόλασης, αναζωπυρωνόταν η ελπίδα να μπορέσει να ξαναχτιστεί κάτι «ανθρώπινο». Σήμερα αυτό το όνειρο ακυρώθηξε. Οι μαρτυρίες που φτάνουν από το νησί της Λέσβου μιλούν για αντιγραφή με τον χειρότερο τρόπο του συστήματος της Μόριας, του συστήματος συγκράτησης στα ελληνικά νησιά των νέων αιτούντων άσυλο. Αυτό αναφέρθηκε από τον Μάρκο Σαντρόνε, επικεφαλής του προγράμματος «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στη Μόρια. Το νέο στρατόπεδο, λέει, χτίστηκε σε «ένα σκονισμένο έδαφος, σε μια περιοχή που τη χτυπούν οι άνεμοι, εκτεθειμένη σε όλες τις καιρικές συνθήκες». Οι άνθρωποι στεγάζονται σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας, δεν υπάρχουν ντους, μόνο χημικές τουαλέτες, αναγκάζονται να πλένουν τα ρούχα τους στη θάλασσα, δεν υπάρχει νυχτερινός φωτισμός, τα τρία καθημερινά γεύματα διανέμονται μία φορά την ημέρα, τις περισσότερες φορές κρύα, επειδή απαγορεύεται να ανάβουν τις φωτιές.

Το κάλεσμα του Πάπα για μια αξιοπρεπή υποδοχή
Λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά, στις 13 Σεπτεμβρίου, μετά τη θεομητορική προσευχή «Άγγελος Κυρίου», ο Πάπας έκανε μια έκκληση, σκεφτόμενος «τις χιλιάδες ανθρώπων χωρίς καταφύγιο, έστω και επισφαλή», υπενθυμίζοντας την επίσκεψή του το 2016 στο νησί της Λέσβου, μαζί με τον Πικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, όταν από κοινού είχαν κάνει έκκληση «για να εξασφαλιστεί μια ανθρώπινη και αξιοπρεπής υποδοχή στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και σε όσους ζητούν άσυλο στην Ευρώπη». Ο Πάπας Φραγκίσκος, επομένως, εξέφραζε την «αλληλεγγύη και εγγύτητά του σε όλα τα θύματα αυτών των δραματικών γεγονότων».

Τα έγγραφα ασύλου χάθηκαν στη φωτιά
«Τις εβδομάδες μετά την πυρκαγιά – συνεχίζει ο Σαντρόνε – οι άνθρωποι είχαν βρεθεί στον δρόμο, χωρίς κανένα είδος υπηρεσίας. Έμεναν σε χαρτοκιβώτια, κάτω από τον ήλιο, που ήταν τρομακτικά ζεστός εκείνες τις μέρες. Παιδιά ταλαιπωτημένα, αφυδατωμένα». Η μόνη προτεραιότητα για την κυβέρνηση εκείνη την εποχή, προσθέτει ο εκπρόσωπος των ΓΧΣ, ήταν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιορίζοντας αποτελεσματικά τη δράση αλληλεγγύης των ΜΚΟ. «Οι ασθενείς μας, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ενήλικες με κρίσιμες ψυχικές παθήσεις – συνεχίζει ο Σαντρόνε – είναι όλοι συνδεδεμέμου με αυτή τη χρόνια κοινή μοίρα να ζει κάποιος στη Μόρια. Την επόμενη μέρα από τη φωτιά, υπήρχε μια μικρή ελπίδα για αυτούς ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Αντ’ αυτού, εκείνο που ξαναφτιάχτηκε είναι μια νέα Μόρια, ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη». Πριν από την πυρκαγιά, ο μόνος λόγος για να επιβιώσει κανείς στη Μόρια, ήταν η ελπίδα να μπορέσουν οι άνθρωποι να δουν τη διαδικασία ασύλου τους σύντομα τελειωμένη, αλλά οι φλόγες την κατέστρεψαν μαζί με τα έγγραφα.

Κορωνοϊός, οι πιο ευάλωτοι είναι ακόμη στο ΚΥΤ
Η διαδικασία θα πρέπει τώρα να ξαναρχίσει, αν και οι αρχές έχουν υποσχεθεί να επιταχύνουν τη διαδικασία. Αλλά δεν είναι σαφές το σύστημα προτεραιότητας που θα χρησιμοποιήσουν, αναφέρει ο Σαντρόνε. Υπήρξε ήδη μεταφορά 700 ατόμων, και αυτές τις ώρες θα υπάρξει και δεύτερη, το θέμα είναι ωστόσο, όπως έχει συχνά γνωστοποιηθεί από τους ΓΧΣ, ότι η ελληνική κυβέρνηση, μετά τον κορωνοϊό, δεν μπόρεσε να εκκενώσει τις οι πιο ευάλωτες κατηγορίες, εκείνους που θεωρούνται άνθρωποι που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι ακόμη και σήμερα βρίσκονται στο στρατόπεδο.

Η Ευρώπη συνεχίζει την πολιτική ταπείνωσης
«Δυστυχώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, εάν αυτό το ΚΥΤ θα διαρκέσει ή όχι – είναι το συμπέρασμα του Σαντρόνε -. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ικανότητα δημιουργίας αποχετευτικού συστήματος, αποστράγγισης του νερού, είναι τρομακτικό να βλέπουμε ότι έρχεται ο χειμώνας, και όσοι από τους ντόπιους εργάζονται μαζί μας, μας λένε ότι ο τόπος όπου έχτισαν αυτό το ΚΥΤ είναι ίσως το χειρότερο γεωγραφικά μέρος, γιατί είναι πλήρως εκτεθειμένο στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Το κάψιμο της Μόριας θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για επανεξέταση της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της μετανάστευσης. Όμως αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αρχές επιβεβαίωσαν εκ νέου τη στρατηγική τους ως επιτυχημένη, αλλά που καταστρέφει τους ανθρώπους και τους ταπεινωμένει στην πρώτη τους προσέγγιση στην Ευρώπη».

————————–
Πηγή: Vatican News
Mετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη