Η νέα γέφυρα της Γένοβας που αφιερώθηκε στην Παναγία της Προστασίας
Η βροχή που άφθονα έπεφτε χθες το απόγευμα, όπως το τραγικό πρωί της 14ης Αυγούστου 2018, σταμάτησε περίπου στις 7 μ.μ., αφήνοντας χώρο για μια ακτίνα ηλιοφάνειας, ενώ η φύση ήθελε να σχεδιάσει ένα μεγάλο ουράνιο τόξο πάνω από το λόφο της Γένοβας. Ήταν εκείνη τη στιγμή που ο Σεβασμιότατος Marco Tasca, αρχιεπίσκοπος της Γένοβας από τις 11 Ιουλίου, κατέβηκε στη νότια λωρίδα της νέας γέφυρας πάνω από το Rio Polcevera, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, και εκεί έδωσε την ευλογία του στη νέα κατασκευή. Μια προσευχή και μια επίκληση κατάλληλη για τη στιγμή και την τελετή, που πραγματικά άγγιξε, και οδήγησε όλους, αρχές, επισκέπτες, δημοσιογράφους, αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού, να έχουν μια στιγμή ειρήνης και αφιέρωσης. «Καλέ Πατέρα», επικαλέστηκε ο επίσκοπος της Γένοβας, «στείλε την ευλογία σου σε αυτό το έργο». «Ευθύνη και υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο Tasca, χαρακτήρισαν την πραγματοποίησή του έργου, ενώ ο ιεράρχης είχε λόγια εγγύτητας προς εκείνους που έχασαν, κάτω από αυτή τη γέφυρα, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έχασαν τη δουλειά τους, και εκτοπίστηκαν από το σπίτι τους. Και κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο του Σεβασμιοτάτου Tasca, αυξήθηκε η συναισθηματική προσοχή όσων παρευρέθηκαν στην τελετή. Επικαλούμενος τη θεϊκή ευλογία, ο επίσκοπος κάλεσε να «διευρύνουν τους ορίζοντες» και προς τον Κύριο ζήτησε να ευλογήσει εκείνους που θα τον ακολουθήσουν, διασχίζοντας αυτή που ονόμασε «πόλη» μας. Αλλά πάνω απ’ όλα επικαλέστηκε την Παναγία της Προστασίας, της οποίας το προσκύνημα δεσπόζει στη γέφυρα. Η Γένοβα της έχει αφιερωθεί. Σε αυτήν ο επίσκοπος έχει εμπιστευτεί αυτήν τη νέα κατασκευή, έτσι ώστε να επιτρέπει «ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων, επικοινωνία και αδελφότητα», ξεπερνώντας, ανέφερε ο Tasca, «παρεξηγήσεις, αντιπαραθέσεις». «Η διατήρηση της μνήμης του τι συνέβη είναι καθήκον», έτσι ώστε τίποτα τέτοιο να συμβεί ξανά. Ένα σημάδι του συλλογικού σταυρού εκείνων που ήταν παρόντες και ένα χειροκρότημα κατέληξαν σε αυτήν την έντονη και γεμάτη συγκίνηση στιγμή, ακόμη και όσοι ήταν στη γέφυρα για να ετοιμάσουν το χρονικό των εγκαίνιών, για μια στιγμή, να ξεχάσουν αυτή την εργασία τους και να μετατρέψουν αυτή τη στιγμή σε σκέψη και στοχασμό.
Δυο επίσκοποι στην γέφυρα
Για αυτά τα εγκαίνια υπήρχαν δύο επίσκοποι: ήταν παρών ο Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, ομότιμος αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έζησε από πρώτο χέρι και με εξαιρετική εγγύτητα στην πόλη όλη την τραγωδία της γέφυρας και τα δύο δύσκολα χρόνια της Γένοβας μέχρι και τα σημερινά εγκαίνια. Σε ένα σύντομο σχόλιο, ο Καρδινάλιος ήθελε να υπογραμμίσει το πνεύμα με το οποίο χτίστηκε η νέα γέφυρα, «με αδελφικό πνεύμα, επειδή μια γέφυρα έχει πολλές έννοιες σύνδεσης και ένωσης ανθρώπων». Για τον Bagnasco, το εργοτάξιο εξέφρασε «σημαντικές αξίες ικανότητας και αυτό είναι σημαντικό». Ο Bagnasco κάλεσε τελικά να μην ξεχαστεί η απογοήτευση και ο βαθύς πόνος που ακολούθησε την τραγωδία την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου πριν από δύο χρόνια. Και ο πρώην αρχιεπίσκοπος είχε συχνά πάει σε εκείνα τα μέρη, στην περιοχή της καταστροφής, για να φέρει παρηγοριά, αλλά και καθοδηγώντας την Εκκλησία της Γένοβας για να προσφέρει πνευματική και ακόμη και υλική βοήθεια σε εκείνους που, κατά κάποιον τρόπο και τίτλο, ήταν θύματα της τραγωδίας.
Η τελετή
Το τραγούδι του Fabrizio De Andrè, μιας μουσικής ιδιοφυΐας που γεννήθηκε στο Pegli, μιας γενοβέζικης αντιπροσωπείας που δεν απέχει πολύ από τη γέφυρα, «Creuza de ma» (μουλάρι δίπλα στη θάλασσα), χρησίμευσε ως soundtrack της τελετής, άνοιξε, μετά την άφιξη του Προέδρου Mattarella, από τον ύμνο της Mameli. Αμέσως μετά, διαβάστηκε ο κατάλογος των θυμάτων, ονοματεπώνυμο, εθνικότητα και τόπος διαμονής. Ένας υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας τους διάβασε με τρεμάμενη φωνή. Ο δήμαρχος Marco Bucci ξεκίνησε την τελετή απευθύνοντας σκέψεις σε θύματα και τις οικογένειές τους και υπενθύμισε πώς ο επιφανής Γενοβέζος Χριστόφορος Κολόμβος έπλευσε από το Πάλο της Ισπανίας, στις 3 Αυγούστου, 528 χρόνια πριν, την ίδια ημερομηνία με σήμερα, προς ανακάλυψη της Αμερικής. Σημαντική σύμπτωση για τον πρώτο πολίτη της Lanterna, αλλά και σημαντικό για την ανοικοδόμηση του. Ο πρόεδρος του Νομού της Λιγουρίας, Giovanni Toti, ευχαρίστησε τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος έδωσε στην πόλη το σχέδιο της γέφυρας που θυμίζει την καρίνα ενός πλοίου. Για τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, η γέφυρα είναι «το αποτέλεσμα της ιταλικής εργασίας και ιδιοφυΐας», που χτίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες και παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Το πρώτο αυτοκίνητο που διέσχισε τη γέφυρα ήταν το προεδρικό του Sergio Mattarella, το οποίο έκοψε την κορδέλα της νέας αυτής κατασκευής, ενώ όλα ολοκληρώθηκαν με το συναρπαστικό πέρασμα των αεροπλάνων που διέσχισαν τον ουρανό αφήνοντας τρεις έγχρωμες γραμμές, οι οποίες διέσχισαν τη γέφυρα κάθετα από το Βορρά, φτιάχνοντας την τριχρωμία πάνω από τη γέφυρα και στη συνέχεια πετούσαν πάνω της παράλληλα με παρόμοια χρώματα και σχημάτιζαν τριχρωμίες μέσα στα σύννεφα. Όλα για να σχηματίσουν ένα σταυρό, το ίδιο που αποτελεί το οικόσημο της Γένοβας.
Οι συγγενείς των θυμάτων
Πριν από την τελετή, ο Πρόεδρος Mattarella συνάντησε τους συγγενείς των θυμάτων στην Νομαρχία, λέγοντάς τους ότι αυτά τα εγκαίνια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαγράψουν αυτό που συνέβη, ενώ ο Egle Possetti, πρόεδρος της Επιτροπής των συγγενών των θυμάτων της Γέφυρας Morandi, ήλπιζε ότι τα εγκαίνια είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τα θεσμικά όργανα.
Μετάφραση: π. Ιωαν. Σκλ.